hamburger-icon

Kliker.info

Koga bi Obama volio vidjeti u Bijeloj kući : “Ona je izuzetno iskusna i, znate, opasno pametna”

Koga bi Obama volio vidjeti u Bijeloj kući : “Ona je izuzetno iskusna i, znate, opasno pametna”

26 Januara
04:05 2016

Obamahill71Američki predsjednik Barcak Obama nije još zvanično podržao nijednog demokratskog kandidata koji bi ga naslijedio.Međutim, očigledna je  njegova naklonost prema bivšoj državnoj sekretarki Hillary Clinton, objavio je Politico.

Obama izbjegava da kritikuje Bernia  Sandersa – rivala Clintonove za partijsku nominaciju – ali je blagonaklon prema toj “opasnoj pametnici” koju je i sam svojevremeno zaustavio na putu ka Bijeloj kući.
Opisujući Hillary Clinton kao osobu koja bi odmah mogla da počne da radi u Ovalnoj kancelariji, Obama je rekao da bivša šefica američke diplomatije ima više iskustva od bilo kog drugog kandidata.

“Ona je izuzetno iskusna i, znate, opasno pametna”, kazao je Obama u intervjuu za portal Politico.
Upitan da prokomentriše navode da Sanders, koji najviše pažnje posvećuje ekonomskim pitanjima, ima nedostataka kao kandidat, Obama je rekao da “neće da dijeli savjete”.

“Očigledno da ono što radi daje rezultate”, kazao je Obama, ali i dodao da kao predsjednik, “ne možeš sebi da dozvoliš luksuz da se fokusiraš na samo jednu stvar”.

Obama je kazao da nema sumnje da je Sanders “shvatio glavnu nit politike demokrata koja kaže: Zašto smo još uvijek ograničeni uslovima debate koje je prije 30 godina uspostavio Ronald Regan?”.

“To ima odjeka i to razumijem. Smatram da ono što Hillary predstavlja je priznanje da je pretakanje vrijednosti u vladu naposljetku posao političara”, dodao je Obama, prenio je AFP.

Ovo je prvi put da je Obama detaljnije komentarisao predsjedničke izbore u novembru, a intervju je dao prije prvih izbora za nominaciju kandidata dvije stranke u Iowi  1. februara i New Hampshiru  9. februara, prenosi Reuters..

On nije eksplicitno podržao nijednog kandidata i samo je jednom pomenuo bivšeg guvernera Merilenda Martin O'Malleya , koji zaostaje prema anketama javnog mnjenja.

“Berne ima luksuz da se smatra malo vjerovatnim pobjednikom pa može da bude opušteniji. Hillary ima i privilegiju i opterećenje da važi za favorita”, izjavio je Obama.

Senders je prema nedavnim anketama poboljšao poziciju u Iowi , a bolji je od Clintonove i u New Hampshiru.Ukoliko pobijedi u bilo kojoj od te dvije države i on će se naći u centru medijske pažnje u kojoj je Clintonova odavno.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku