hamburger-icon

Kliker.info

“Kočićevo pero : Nagrada Karahasanu za pjesme o ljubavi u smrti

“Kočićevo pero : Nagrada Karahasanu za pjesme o ljubavi u smrti

24 Aprila
14:11 2015

Karahaso23U Sarajevu je petak svečano uručena nagrada “Kočićevo pero” Zadužbine Petar Kočić Banjaluka – Beograd za proljeće 2015. godine bh. književniku Dževadu Karahasanu za knjigu “Kuća za umorne”.Riječ je o svojevrsnom lirskom dnevniku koji u zlim vremenima govori o ljubavi. Knjiga je prevedena na nekoliko jezika, a stekla je velike simpatije ljubitelja knjige u cijelom regionu.

“Kuća za umorne” Dževada Karahasana najznačajnije je književno ostvarenje na ovim prostorima ocjena je Nikole Vukolića predsjednika žirija koji je dodijelio ovu nagradu.

“Ova meni draga knjiga je veliki svetionik mudrosti. Kada je čitate imate osjećaj da čitate lirski dnevnik. Karahasan u njoj opisuje ono tmurno vrijeme kroz koje smo svi prošli, a u tom vremenu pisac je sačuvao ponos, ostao uspravan i dostojanstven iako je prošao kroz sito i rešeto. Malo je danas takvih pisaca”, navodi Vukolić.

Autor “Kuće za umorne” Dževad Karahasan kaže kako je knjiga pobrala simpatije čitalačke publike u cijelom regionu, zbog smjelosti da se govori o ljubavi u ovim teškim vremenima kojima smo svjedoci.

“Imati smjelosti da danas ovdje progovorite o ljubavi zaista nije baš uobičajeno, jer danas je na Balkanu hem unosno, hem popularno, hem poželjno mrziti, širiti mržnju, zaklinjati se u nju. Mi smo uspjeli čudesno važnu prelijepu stvar, razliku, pretvoriti u razlog za mržnju, a ne u razlog za prepoznavanje, za međusobno dopunjavanje. Ova knjiga se usudila progovoriti o Ljubavi, podsjetiti na Empedokla, na to da je ljubav doslovno kosmička sila. Vjerujem da ljudi koji dobro reagiraju na ovu knjigu reagiraju prije svega na to što se ona usudila, u vremenu čistoga kaosa, progovoriti o Ljubavi i Kosmosu”, kaže Karahasan.

Ovih dana Zadužbina Petar Kočić Banjaluka – Beograd predstavila je knjigu i u Grčkoj gdje, takođe, postoji interesovanje da se prevede na grčki jezik.“Oni koji ne pročitaju ovu knjigu kajaće se, a i oni koji je pročitaju kajaće se”, poručuje Nikola Vuković.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku