hamburger-icon

Kliker.info

Koalicija za borbu protiv ISIL-a : Obamin predstavnik održao seriju sastanaka u Sarajevu !

Koalicija za borbu protiv ISIL-a : Obamin predstavnik održao seriju sastanaka u Sarajevu !

08 Juna
16:42 2015

alenreis2General John Allen, specijalni predstavnik predsjednika SAD-a za Koaliciju za borbu protiv ISIL-a, boravio je danas u Sarajevu i informisao visoke bh. političke lidere i zvaničnike iz sigurnosnog sektora o naporima Koalicije da degradira i pobijedi ISIL, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

General Allen imao je produktivne sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, rukovodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i drugim predstavnicima sigurnosnih i pravosudnih institucija i agencija nadležnih za provođenje zakona. Sastanku su prisustvovali glavni tužilac BiH Goran Salihović, ministri unutrašnjih poslova FBiH i RS Aljoša Čampara i Dragan Lukač, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i direktori SIPA-e i OSA-e Goran Zubac i Almir Džuvo.

Sastao se i sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i ostalim predstavnicima Islamske zajednice u BiH. Tokom susreta razgovarano je i o podršci Koaliciji i njenoj borbi protiv propagande koja je usmjerena na grupe stanovništva podložne radikalizaciji.

Tokom svih današnjih susreta, general Allen izrazio je zahvalnost za učešće BiH u Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a, te njeno učešće u Radnoj grupi za borbu protiv regrutiranja stranih boraca terorista i Radnoj grupi za sprečavanje finansiranja ISIL-a. Potvrdio je važnost bolje razmjene informacija i obavještajnih podataka kako bi se pomoglo u zaustavljanju protoka stranih boraca, uključujući i definiranje u potpunosti koordiniranog odgovora na terorizam, harmonizaciji zakonskih i sigurnosnih mjera BiH sa susjedima i provođenju postojećih zakona.

General Allen istakao je zahvalnost na nedavnoj donaciji municije koju je BiH osigurala za iračke snage i borbu protiv ISIL-a, bliskoj bilateralnoj saradnji BiH i SAD-a u borbi protiv terorizma, kao i za operativni rad službenika za provedbu zakona i službenika obavještajnih agencija koji se svakodnevno bore protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku