hamburger-icon

Kliker.info

Ko stoji iza Hadena: Bosnalijek je dokaz kako se pere novac i finansira terorizam!

Ko stoji iza Hadena: Bosnalijek je dokaz kako se pere novac i finansira terorizam!

15 Aprila
22:54 2015

Bosnalijek11Tužilaštvo BiH i dalje istražuje sumnjivu kupovinu dionica Bosnalijeka od strane luksemburške kompanije Haden, a koja je postala većinski vlasnik najjače farmaceutske kompanije u BiH, piše novinska agencija Patria.Iako iz ove institucije dolaze šture informacije, jedno je sigurno, velika je afera na pomolu.

– Istraga u ovom predmetu je u toku i to je sve što možemo reći – kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ipak, da se ne radi samo o istrazi protiv NN osoba još smo ranije pisali, a lica koja se sumnjiče za višemilionski kriminal u ovoj farmaceutskoj kompaniji su Zijad Blekić, Hasan Ćelam, Edin Dizdar, Nedim Uzunović, Admir Kešo, Konstantin Zevlov, Hennuy Paskal, Ted i Rosie Donovan i Aleksandar Hrkač.

No, da u cijeloj priči najveću ulogu je odigrao Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH svjedoče i mnogobrojni dokumenti koje su različita lica upućivala institucijama.

Upravo na primjeru Bosnalijeka vidljivo je kako su vladajuće strukture umjesto demokratije nametnule korupciju, umjesto vladavine prava organizirani kriminal.

Kako nezvanično saznajemo upravo se Tužilaštvo BiH i bavi tom činjenicom zašto Komsija za vrijednosne papire, Finansijsko-obavještajni odjel SIPA-e te drugi državni organi s javnim ovlaštenjima za otkrivanje, sprečavanje i istraživanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nisu sproveli zakonom propisane porcedure u periodu od 3. septembra 2012. do 13. maja 2013. kada je firma nepoznatih vlasnika Haden SA iz Luksembruga preko Sarajevske berze (SASE) kupila 29,94 posto dionica Bosnalijeka u nizu netransparentnih, sumnjivih i neprovjerenih transakacija u iznosu preko 30 miliona KM!

-Za nadležne institucije treba da je sigurnosno-bezbjedonosno zabrinjavajuće da je kancerogeni pravni sistem, u FBiH slučajem Hadenove kupovine dionica u Bosnalijeku – možda stvorio i opasan presedan koji može poslužiti kao pravno uporište i za neke eventualno buduće finansiranje čak i terorističkih aktivnosti u FBiH – kaže naš izvor blizak istrazi.

Pravna država i institucije moraju odgovoriti (posebno Ćelam i Komisija za vrijednosne papire) zašto nisu poštovane zakonske procedure predviđene za sve novčane „sumnjive transakcije“ preko 30.000 KM.

-Također, pitanje na koje istraga treba da da odgovor jeste da li je Bosnalijek kupljen opranim novcem nezakonito izvučenim upravo iz Bosnalijeka – dodaje naš izvor.

I iako svi saslušavani u Tužilaštvu BiH tvrde da su u svojstvu svjedoka, istraga je nesumnjivo pokazala da je Komisija za vrijednosne papire FBiH na čelu sa Ćelamom nezakonito i smišljeno donijela Rješenje kojim se u Registar kod Komisije upisani u svojstvu članova Nadzornog odbora Bosnalijeka: Konastantina Zevlova, Edina Dizdara, Bernadin Alagića, Mirnu Sijerčić i Vedada Tuzovića, a pri tome su kršili odluke najviših nadležnih sudskih vlasti.

Podsjećamo da je Vrhovni sud FBiH u svojoj presudi zauzeo jasan obavezujući stav da je Komisija izgubila legitimitet i legalitet (u tehničkom je mandatu) nakon 4. aprila 2013. godine.Ali, to Ćelamu i njegovim nalogodavcima nije smetalo, a nakon svega Uzunović je i nasilno ušao u Bosnalijek.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku