hamburger-icon

Kliker.info

Ko ne bude glasao, čini grijeh prema svom potomstvu

Ko ne bude glasao, čini grijeh prema svom potomstvu

30 Septembra
21:14 2006

– Kažu da godišnje više ljudi umre od samoubistva nego u ratovima zato što ne znaju odgovor na pitanje – zašto živim? Onaj koji ima srce i koji sluša pažljivo zna odgovor – ja živim zato da bih se spojio s Apsolutnom Istinom i da bih služio Stvoritelju svega što postoji, koji jest Svemoćan, koji jest Sveznajući, koji jest Svemilostivi, koji jest Svedobri i Svemudri Allah, dž.š., koji poučava čovjeka da je u šehadetu sreća, da je u namazu spas, da je u postu mudrost, da je u zekatu pomoć, te da je u hadžu oprost – kazao je ef. Cerić na početku hutbe.
Ukazao je da je u postumudrost koja povezuje dunjaluk i ahiret, koja spaja srce i um, koja nježno odgaja čovjekovo tijelo i dušu.
– Tijelo ne može biti bez duše, ali ni duša ne može bez tijela.To su dvije strane cjelovitog ljudskog života. U snažnom tijelu može biti snažan duh, ali u slabom duhu ne može biti snažno tijelo. Zato je važno imati snažan duh – dušu. Zato je važno naučiti tijelo da sluša zdravu i plemenitu dušu u kojoj je snaga ljudskog tijela.
Post je najbolji način, a mjesec ramazan je najbolje vrijeme da se upoznamo s našom dušom individualno i kolektivno. Post je najbolji način da se duša odmori od tereta tijela kojeg nosi. Duša ima oči i uši. Duša ima okus, miris i dodir. I više od toga – duša ima onaj nevidljivi spoj života kojeg Uzvišeni Bog udahnjuje i kojeg njeguje do određenog edžela.
Dakle, Allah Uzvišeni propisuje post, kao što je propisao i onima prije nas, da čovjek skine mrenu s očiju kojim duša gleda svijet, da očisti uši kojim duša sluša, da duša izoštri svoj miris i okus, da duša doživi dodir oba svijeta – dunjaluka i ahireta. I, svakako, post je propisan da bi se čovjek vratio tamo odakle je došao – Allahu Uzvišenom koji mu je darovao Svog duha da bi živio – kazao je reis.
On je poručio da "nikad kao ovoga ramazana nismo osjetili toliku potrebu da nam se duše spoje u jedno tijelo, da nam duše vide jednim okom i da nam duše slušaju jednim uhom". I nikad kao ovoga ramazana nismo toliko željni da nam Uzvišeni Allah udahne Svoga duha u kojem je obnova života našeg zajedničkog tijela i naše zajedničke duše.
– Jer, osjećamo da nam se duša u nekoliko razlomila; da nam se tijelo u nekoliko rascijepilo; da nam se život u nekoliko razvodnio. Hvala ti, Bože, što si nas blagoslovio mubarek ramazanom u kojem je propisan post kojim ćemo osvježiti svoju dušu da vidi daleko, da čuje široko i da se izdigne visoko iznad ružnih riječi i teških uvreda; iznad malih sujeta i velikih pohlepa.
Stoga, neka se zna da nije isto sloboda i ropstvo; nije isto imati i nemati; nije isto imati svoj dom i živjeti u tuđoj kući. Nisu isti oni koji pozivaju na dobro i oni koji zagovaraju zlo; nisu isti oni koji ispunjavaju obećanja i oni koji obećanja iznevjeruju; nisu isti oni koji vole vjeru i oni koji vjeru ne vole; nisu isti oni koji će u nedjelju,9. ramazana, odnosno 1. oktobra sjediti kodkuće i oni koji će ustati i svojim glasom boriti se za svoja prava. Bolji su oni koji ustanu i svojim glasom se bore za svoja prava. Jer onaj koji ostane sjediti kod kuće u nedjelju, 1. oktobra, i ne bude glasao čini grijeh prema sebi, svom komšiji, svojoj domovini i svom potomstvu.
Treba znati da je i Poslanik Božiji često bio pred izborom između dvije ili više stvari koje su mu su nudile. Sjetimo se, kada su mu u Bejtu-l-maqdisu za vrijeme njegovog isra-i mi'radža, donesene dvije posude: jedna s mlijekom, a druga s vinom. Božiji Poslanik je izabrao posudu s mlijekom i napio se iz nje na što mu je Džibrili Emin rekao: "Izabrao si pravu stvar i pokazao si ispravan put svom ummetu…" Kao što vidite, Poslanikov izbor nije bio samo njegov, već je to bio izbor cijelog ummeta.
Na isti način, u nedjelju, 1. oktobra, svi muslimani i muslimanke trebaju izaći na izbore i od onog što im se nudi izabrati ono najbolje što njihova savjest može podnijeti i što će im osigurati slobodu mišljenja i govora, radost vjere, pravo imetka, toplinu vlastitog doma i dostojanstvo ljudskog života. Dakle, na način kao što je bio Božiji Poslanik, i mi smo pojedinačno i skupno danas pred izborom koji će značajno odrediti pravac našem zajedničkom putu, u zajedničkom brodu koji zovemo domovina, država, društvo…
Draga braćo i sestre, zapamtite, Bog pomaže onima koji sami sebi pomažu i Bog upućuje na pravi put one koji žele da budu upućeni. Prema tome, naša budućnost i budućnost naše domovine ovisi o našoj spremnosti i sposobnosti da joj pomognemo da bude mjesto slobode i napretka za sve ljude dobre volje i da naša djeca imaju sretniju budućnost.
Zato, 1. oktobra nemojte sjediti kod kuće i gledati kroz prozor što se događa u vašoj avliji, već ustanite i izađite na izbore i tako se upišite među one koji se bore za Božiju pravdu.Shvatite to kao vašu najvišu moralnu i patriotsku odgovornost pred Bogom, samim sobom i svojim narodom – kazao je u svojoj hutbi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Naš izbor treba biti mir

– Između mira i rata, naš izbor treba biti mir; između zajedničkog života i nacionalne netrpeljivosti, mi biramo zajednički život; između tolerancije i nasilja, naš izbor je uvijek bio tolerancija; između onih koji su sposobni voditi državne poslove i onih koji to nisu, treba izabratisposobne; između onih koji koriste drugima i onih koji uzimaju korist samo za sebe, naš izbor je za one koji koriste drugima; između onih koji znaju graditi mostove suradnje među ljudima i onih koji te mostove ruše, naš izbor treba biti za one koji grade suradnju među ljudima; između onih koji su ponosni na svoje porijeklo i svoju tradiciju i onih koji se toga stide, izaberimo one koji su ponosni na svoje porijeklo i svoju tradiciju – poručio je Mustafa ef. Cerić.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku