hamburger-icon

Kliker.info

Ko je saudijski prestolonasljednik: Vođa agresivne politike protiv Irana

Ko je saudijski prestolonasljednik: Vođa agresivne politike protiv Irana

22 Juna
07:16 2017

Najmlađi ministar odbrane na svijetu i prvi u redu za preuzimanje trona, 32-godišnji prestolonasljednik Saudijske Arabije  Mohammed bin Salman Al Saud također je i zamjenik premijera ovog kraljevstva.

Rođen je 31. augusta 1985. godine. Njegova majka, princeza Fahda bint Falah bin Sultan bin Hathleen, je iz plemena Ajman čiji lider je njen otac Rakan bin Hathleen.

Mohammad bin Salman je 2008. godine oženio princezu Sarah bint Mashhoor bin Abdulaziz Al Saud. Imaju troje djece.

Obrazovanje

Osnovno obrazovanje je završio u Rijadu, prijestolnici ove države, gdje je kotirao kao jedan od 10 najboljih učenika kraljevstva.

Diplomirao je pravo na Univerzitetu Kralj Saud gdje je bio drugi najbolji u klasi. Dok je bio univerzitetski student, Mohammed bin Salman prošao je veći broj programa obuke i treninga.

Nakon što je diplomirao, Mohammed bin Salman pokrenuo je nekoliko firmi prije nego se aktivirao u saudijskoj administraciji. Radio je kao generalni sekretar Konkurentskog vijeća Rijada, specijalni savjetnik predsjednika Odbora Fondacije Kralj Abdulaziz, te kao član Odbora povjerenika udruženja za razvoj Albir.

U sklopu svog filantropskog rada, Mohammed bin Salman je uspostavio i Fondaciju MiSK, neprofitnu organizaciju koja radi na poboljšanju učenja i liderskih vještina saudijske omladine i razvija start-up kompanije širom države kroz razne poslovne inkubatore.

Godine 2013. dobio je nagradu bliskoistočnog Forbesa „Osoba godine“ kao predsjednik Omladinskog centra Kralj Salman, također poznatog kao Fondacija MiSK. Time je odato priznanje njegovoj podršci mladima Saudijske Arabije i njihovom razvoju.

Politika

Mohammed bin Salman započeo je svoje političko putovanje 2007. kada je dvije godine radio kao savjetnik Vijeća ministara. On je 2009. postao specijalni savjetnik svome ocu, koji je tada bio guverner Rijada, te nastavio raditi za komisiju eksperata u saudijskom kabinetu kao povremeni savjetnik do marta 2013. godine.

Mohammed bin Salman je imenovan ministrom odbrane 23. januara 2015. godine nakon što je njegov otac preuzeo tron. Iste godine, imenovan je zamjenikom prestolonasljednika. Najpoznatija odluka Mohammeda bin Salmana kao ministra odbrane je vođenje operacije “Odlučujuća oluja”, međunarodne koalicije u Jemenu na čelu sa Saudijskom Arabijom, a koja je pokrenuta dva mjeseca nakon njegovog imenovanja. Operaciju vodi osam država gdje su sunitski muslimani većina i koji se bore protiv pobunjeničkog pokreta Husi koga podržava Iran.

Za novog princa se kaže kako vodi veoma agresivnu politiku protiv utjecaja velikog rivala, Irana.

Prije njegovih posljednjih imenovanja, Mohammed bin Salman proveo je nekoliko godina kao pomoćnik oca. Ranije je bio predsjednik Kraljevskog vijeća kada je kralj Salman bio prestolonasljednik, gdje je počeo uvoditi promjene.

Uz postojeće poslove, Mohammed bin Salman je također prvi čovjek Vijeća ekonomskih odnosa i razvoja koje nadgleda ekonomske poslove kraljevstva, a koje na kraju kreira i političke i sigurnosne politike.

Stavovi

Aprila 2016. godine je uveo program Vision 2030 – vizija budućnosti Saudijske Arabije – kojem je cilj da kraljevstvo bude srce arapskog i islamskog svijeta, lider investicija i mjesto koje povezuje tri kontinenta.

Reformska inicijativa ima za cilj diversifikaciju i privatizaciju ekonomije čime bi ona bila manje ovisna o nafti. Do 2030. godine, inicijativa želi uspostaviti sistem elektronske Vlade (e-government).

Mohammed bin Salman poziva na više mogućnosti poslovanja u Saudijskoj Arabiji, i za porodice i za mlade. Kabinet je usvojio regulaciju za slabljenje moći vjerske policije, tijela koje je uspostavljeno u maju 2016. godine.

U pokušaju da prevaziđe tradiciju, Mohammed bin Salman je također aktivirao mlade učenjake saudijskih muslimana koji su aktivni na društvenim mrežama i poznati među omladinom što je u suprotnosti sa starijim učenjacima koji uspostavljaju zvaničnu vjersku politiku i često objavljuju vjerska mišljenja.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku