hamburger-icon

Kliker.info

Ko je s kim, a protiv koga : Čović prevario Izetbegovića, Izetbegović svoje birače ?

Ko je s kim, a protiv koga : Čović prevario Izetbegovića, Izetbegović svoje birače ?

26 Marta
16:30 2015

BakirSDA1Da li je Bakir Izetbegović čija je stranka izborni pobjednik sposoban formirati vlast i da li ima državničke i pregovaračke kapacitete za to? Ko je s kim u koaliciji, dogovoru, parnerstvu? SDA i HDZBiH? SDA i DF? Ili SDA-DF-HDZBIH?  Nikome više ništa nije jasno. Osim jednom čovjeku – Draganu Čoviću.Vješto je, i krajnje lukavo Čović povukao sve dosadašnje poteze. Nasamario je izbornog pobjednika Izetbegovića debelo.

Kolateralna šteta je Demokratska fronta i Željko Komšić, koji istrajavaju na dogovorenom i principima.Izetbegović je svojom nesposobnošću povinovao se svim Čovićevim zahtjevima koje mu je ovaj isporučivao. Na štetu SDA, i na štetu DF-a koji je uvukao u ovu koalicionu prevaru pod izgovorom treba mu partner za vlast, jačanje države.Čović je prevario Izetbegovića, a ovaj svoje birače. Njih preko 300.000. Koji su očekivali puno više od čovjeka za kojeg su glasali da bude “prvi u Bošnjaka”.

Na žalost birača, i na veliku nesreću ostalih građana ove zemlje, zamjenik predsjednika SDA sada je potvrdio da ničim nije zaslužio toliko povjerenje.Dopustio je da ga lider HDZ-a iskoristi.Da je suprotno, nikada Izetbegović ne bi pristao da sjeda s njim sam za sto, a da svakom razgovoru ne prisustvuje i Komšić, kojem ruku na srce, ova politička avantura nije ni trebala.

Mogao je mirno DF ostaviti u opoziciji i čekati šta će izborni pobjednik uraditi. Vođen isključivo željom da pomogne u formiranju vlasti, ne bi li krenulo napokon nabolje, Komšić je upao u zamku koju je Čović pripremio Izetbegoviću, a ovaj i lidera DF-a povukao u nju sa sobom.  Iz krugova bliskih HDZ-u, doduše nepotvrđene su informacije, Čović u zadnje vrijeme, koristeći vještačku krizu koju je upravo on kreirao, često skokne do Brisela, ali sastaje se i sa stranim diplomatama u BiH kod kojih lobira za svoj treći entitet.

Ne bi škodilo Izetbegoviću, ako već nema dovoljno liderskih sposobnosti i mudrosti, da makar bude iskren kao što je to Komšić, iako on mnogima zvuči populistički.Pa da napokon zamjenik predsjednika SDA kaže svojim biračima šta je dogovorio sa Čovićem- da li su samo SDA i HDZBIH u koaliciji, a DF onako usput prikačen da bi imao s kim dijeliti odgovornost kada postane još gore, a svi su izgledi da hoće.Čak i ako se uspije formirati Vlada Federacije BiH, ne piše se dobro. Izetbegović je do sada pokazao da nije kapacitet koji može donositi mudre državničke i političke odluke.

I na koncu, u ovom koalicionom trouglu niko ni prema kome nije iskren. Čović prema Izetbegoviću i Komšiću, Izetbegović prema njima dvojici, dok Komšić polako počinje shvatati da bi mogao platiti previsoku cijenu i doći u situaciju da i kao zamjenik predsjednika SDA iznevjeri svoje birače.

Ipak, na jednoj stvari se mora čestitati Čoviću. U svojoj silnoj želji da dobije treći entitet i razvali ovu državu, uspio je u nečemu što su svi smatrali pričom na duge staze. Ujediniti ljevicu, DF i SDP, i ojačati građansku opciju u BiH. Ponekad se i onaj koji pravi smicalice drugima i sam uplete vlastite zamke. Čović jeste prevario Izetbegovića, Izetbegović svoje glasače, ali je sada ljevica ta koja je dobila šansu, jer se pokazalo da etnički princip organiziranja i vođenja vlasti je krajnje loš i poguban model za budućnost države BiH.

(Kliker.info-NAP)

 

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janoš 33*
  Tripolski Janoš 33* 28 Marta, 03:27

  Nepotrebna muljaža jer narod treba biti informiran i motiviran.Politička poziicija Muslimana-Bosanaca samo pojmom robne i monetarne burze sa velikim bazarom a kao poveznica trgovanja Europe sa Islamskim svijetom ruši sve blokade.To je toliko moćna pozicija ako treba Europa će uhvatiti Hrvatsku za vrat a o financiranju ne zna se ko bi više uložio od Europe do Islamskog svijeta,HDZ-u BiH treba reći glasno kuš jer po tom pitanju ne mogu imati umjetnih glasova-Njihova sudbina će se.krojiti u Hrvatskoj.
  Tko će u Hrvatskoj odlučivati vidjet će mo jer ne vlada onaj tko misli da vlada nego onaj čije se odluke sprovode.
  Mađari bi bili zainteresirani za zelenu magistralu -pritisak na INU,
  S,V.G.I,
  Tripolski Janoš 33*
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku