hamburger-icon

Kliker.info

Ko je prodao i iznajmio radničke hotele na moru

Ko je prodao i iznajmio radničke hotele na moru

26 Augusta
02:30 2008

U decembru prošle godine Finansijska policija FBiH povela je istragu o prodaji i iznajmljivanju brojnih radničkih odmarališta koja se nalaze u hrvatskim ljetovalištima na Jadranu. Podaci do kojih se došlo, kako saznaje „San“, govore o teškim prevarama i poslovima od kojih su se pojedinci itekako obogatili. Treba reći da dokumentacije o prodaji i iznajmljivanju odmarališta, čiji su vlasnici bh. preduzeća, gotovo da i nema, a pogotovo novca, pa sve upućuje na zaključak da su se sklapali potpuno privatni ugovori.

Biberov lažni sindikat

Edhem Biber, koji sebe stalno javno promoviše i predstavlja kao prvog i jedinog zaštitnika radničkih interesa, i dalje šuti o tim sumnjivim poslovima, iako je po logici stvari u prodaju i iznajmljivanje odmarališta i druge imovine bh. preduzeća morao znati. Njima je raspolagala Zajednica za odmor i rekreaciju radnika, nakon što je toj instituciji Biber dao saglasnost. Zbog toga radnici preduzeća koja su imala imovinu i postavljaju pitanje odgovornosti Bibera, bez obzira što Savez samostalnih sindikata BiH, na čijem je on čelu formalno-pravno ne postoji, jer nije registrovan po zakonskim propisima. Upravo ta činjenica otvara brojna pitanja i zahtijeva hitnu intervenciju nadležnih istražnih i pravosudnih organa s obzirom na novac koji se vrti kroz Biberov sindikat, pečat koji se koristi a nema nikakvu pravnu osnovu i njegove potpise na dokumenta koji su također pravno ništavni.Koliku su imovinu bh preduzeća imala u hrvatskim ljetovalištima na Jadranu, makar zvanično niko ne zna ili svjesno krije i neće da kaže.

Bez marke naknade

Primjerice, samo u Gradcu naše firme su u vlasništvu imale oko 25.000 kvadratnih metara zemljišta uz samu obalu mora i brojne hotele, restorane, stanove i kuće. Šta je danas s tom imovinom, također nije poznato, izuzev nekih slučajeva. Tako se zna da je pod potpuno sumnjivim okolnostima hotel „Sirena“ u Podgori izdat na 40 godina za ukupno 200.000 eura. Ko je to odlučio i kada, nije poznato, a još manje se zna gdje je novac završio.Prema nekim informacijama, sve transakcije su se obavljale preko računa u jednoj banci u hrvatskom gradu Opuzenu?! Neko je restoran u Gradcu sa ogromnom baštom iznajmio Marijanu i Juri Barbiru na 20 godina bez marke naknade! To nije sve: tri odmarališta bh. firmi u Gradcu iznajmljena su Tončiju Raspudiću iz Gruda s pravom korištenja do 2032. godine za svega 80.000 eura! Svi stanovi i kuće, među njima i vila „Bosanka“ u Gradcu, koji su u vlasništvu bh. preduzeća su useljeni, ali se ne zna ko u njima živi i ko je to odobrio?Ovakvih i sličnih primjera je na pretek duž cijele Makarske  rivijere, u Gradcu, Podgori, Zaostrogu, Makarskoj, Tučepima,  ali federalne i državne vlasti o tome šute. Ista situacija je i sa brojnim odmaralištima na Dubrovačkoj rivijeri, a potpuno je, bar javno, nepoznata sudbina desetina stanova i drugih objekata u Dubrovniku i okolini čiji je vlasnik preduzeće Željeznice FBiH. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku