hamburger-icon

Kliker.info

Ko je Mirko Šarović : Lik i djelo novog predsjednika SDS-a

Ko je Mirko Šarović : Lik i djelo novog predsjednika SDS-a

01 Jula
07:21 2019

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović  je novi predsjednik Srpske demokratske stranke. Odlučilo je to 386 delegata koji su dali povjerenje Šaroviću ispred drugog kandidata ove stranke – Milana Miličevića.

Šarović je tako postao sedmi predsjednik stranke koja se ne može mnogo pohvaliti njegovim prethodnicima. Ljudi su to koji su najodgovorniji za horor koji je u Bosni i Hercegovini trajao od 1992. do 1995. godine. Osuđeni ratni zločinci, kreatori zla koji služe doživotne kazne zatvora.

Dolaskom Mirka Šarovića na mjesto predsjednika SDS-a rodila se i jedna vrsta nade među svim narodima u Bosni i Hercegovini, jer na primjer u komentarima na društvenim mrežama često se mogu pročitati riječi hvale za ovog ministra. 

Ko je Mirko Šarović:

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, rođen je u Rogatici 1956. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. Živi u Istočnom Sarajevu sa suprugom Stojankom i dvoje djece. Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od 1990. godine.

Šarović je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završio 1979. godine, a nakon završetka fakulteta narednih deset godina radio je u Famosu i Unisu, a potom je postao sekretar Skupštine Općine Novo Sarajevo, sve do početka rata 1992.  godine. Tada počinje istu funkciju obnašati u Općini Istočno Novo Sarajevo. Od 1994. do 1996. je bio predsjednik Izvršnog odbora Općinske uprave u Istočnom Novom Sarajevu.

Od 1996. do 1998. godine je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kada je izabran za potpredsjednika RS-a. Na izborima 2000. postao je predsjednik RS-a, a dvije godine kasnije izabran je za člana Predsjedništva BiH.

Međutim, u aprilu 2003. podnosi ostavku. Godinu dana kasnije visoki predstavnik u BiH Pady Ashdown smjenjuje Šarovića s mjesta potpredsjednika SDS-a i zabranjuje mu političko djelovanje zbog neispunjavanja odredbi Dejtonskog sporazuma.

Šarović je 2005. bio optužen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i udruživanje radi vršenja krivičnog djela. U pritvoru je proveo godinu dana te dobio oko 100.000 KM odštete jer ga je Sud BiH na kraju oslobodio optužbi.

Nakon što mu je visoki predstavnik Valentin Inzko ukinuo zabranu političkog djelovanja, 2011. godine imenovan je za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a smijenjen je 2013. godine da bi ga dvije godine kasnije ponovo imenovali na istu poziciju. Na Opštim izborima 2018. godine je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema zemljišnoknjižnim dokumentima i izjavi o imovinskom stanju iz 2012. godine, Šarović posjeduje kuću sa dvorištem od 527 metara kvadratnih, a njegova supruga posjeduje kuću sa zemljištem, ukupne površine 1.055 kvadrata.

(Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku