hamburger-icon

Kliker.info

Ko je Fahrudin Radončić: Od profesora likovnog do ministra sigurnosti !

Ko je Fahrudin Radončić: Od profesora likovnog do ministra sigurnosti !

25 Januara
16:08 2016

Radon7Fahrudin Radončić rođen je 24. juna 1957. godine. Političar, poduzetnik, novinar i osnivač najtiražnijeg dnevnog lista u Bosni i Hercegovini, a predsjednik je političke opcije Savez za bolju budućnost.

Iako je rođen u Beranima, u Crnoj Gori, Fahrudin Radončić je široj javnosti postao poznat tokom i nakon rata u Bosni i Hercegovini. Njegovo primarno zanimanje, sudeći prema podacima koje je naveo u obrascu Centralne izborne komisije, on je po struci likovni umjetnik, a diplomu nastavnika likovnog obrazovanja dobio je 1983. godine.
Nakon niza dopisničkih i uredničkih poslova, iz Podgorice se 1992. godine seli u Sarajevo, gdje osniva izdavačku kuću Avaz.Do dolaska u Sarajevo, radio je za SKOJ-ev republički list u Crnoj Gori, ali i kao dopisnik za list Danas.

Radončić se pridružuje Armiji BiH pridružio 1992. godine, a 1993. godine osniva list Bošnjački avaz, iz kojeg je 1995. godine nastao Dnevni avaz, najtiražnija dnevna novina u BiH.

U oktobru 2009. godine počinje i politička karijera Fahrudina Radončića. Za predsjednika SBB-a izabran je na stranačkom kongresu 2010. godine, a na oktobarskim izborima 2010. godine Radončić nastupa kao kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva, gdje ga je pobijedio Bakir Izetbegović.

Radončićeva stranka je nakon izbora postala nezaobilazan faktor u parlamentima na svim nivoima. Zbog poraza na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva, Radončić je optužio Izetbegovića za krađu glasova koje su prema njemu provodila mjesna izborna povjerenstva u kojima su bili kadrovi SDA.

Zbog sukoba između SDA i SDP-a, u julu 2012. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je smjenu ministara iz SDA, međutim, ta odluka je blokirana u Domu naroda nakon što se SDA pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da nije bilo kršćenja vitalnog nacionalnog interesa, u oktobru 2012., došlo do smjene ministra sigurnosti, ministra odbrane i doministra finansija iz SDA.

Radončić je imenovan ministrom sigurnosti 22. novembra 2012.

U vrijeme velikih nereda području Federacije BiH koji su se događali u februaru 2014., Radončić je otvoreno podržao demonstrante i tražio od policije da ne koristi prekomjernu silu. Stoga su ga neki bošnjački političari su ga optužili da stoji iza prosvjeda. Radončić je za vandalizam kojeg su radili prosvjednici optužio SDP BiH i SDA.

Zbog ovoga, SDA i SDP su zatražili njegovu smjenu, odnosno ostavku zbog populizma i uburanja političkih poena.

Zastupnički dom PS BiH Radončićevu smjenu izglasao je na inicijativu zastupnika SDA 13. marta 2014., a protiv su bili pored zastupnika SBB-a BiH i zastupnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSP-a BiH.
Dom naroda PS BiH smjenu je potvrdio 29. aprila.

(Kliker.info-N1)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku