hamburger-icon

Kliker.info

Ko će od bh. političara biti „stavljen na čizmu“

Ko će od bh. političara biti „stavljen na čizmu“

26 Februara
12:07 2008

Večeras, tačno u 18 sati u zgradi „Justus Lipsius" Vijeća Evropske unije u Briselu, počet će dvodnevna sesija Vijeća za implementaciju mira u BiH. Utisak je da se sastanak, i pogotovo zaključci, još nikada do sada u BiH nisu očekivali  s takvim nestrpljenjem i nadama, prije svega zbog teške političke krize koja našu zemlju trese već duže od godinu dana i stalno se zaoštrava.Šta se realno može očekivati? Izvjesno je da će Vijeće na kraju zasjedanja izaći sa deklaracijom u kojoj će dati ocjenu stanja u BiH i zadatke koje politički lideri moraju završiti u preciznim rokovima ukoliko oni neće da  BiH potpuno ispadne iz evropskog voza.Izvori našeg lista iz međunarodne zajednice jučer su nam kazali da će zasjedanje Vijeća imati „dva lica". S jedne strane, javnosti će biti saopćena deklaracije, a s druge pojedinim bh. političarima će iza zatvorenih vrata biti dobro „natrljan nos" zbog stalnih opstrukcija i anetidejtonskih i antiustavnih poteza i jasno će im se saopćiti da mogu biti „stavljeni na čizmu" nastave li po starom.Naime, u Brisel su pozvani članovi Predsjedništva Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, zatim predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić i njegovi zamjenici Tarik Sadović i Dragan Vrankić i lideri šest vladajućih stranaka Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Mladen Ivanić, Haris Silajdžić, Dragan Čović i Božo Ljubić. Svi su potvrdili dolazak osim Tihića koji je na liječenju u Ljubljani, pa će ga na sastancima u Briselu zamijeniti Adil Osmanović.

Iza zatvorenih vrata   Svakako da će ono što se bude događalo iza zatvorenih vrata na sjednici Vijeća za provedbu mira, a tom dijelu sesije neće prisustvovali političari iz BiH, biti najzanimljivije.Zapravo, razgovori se vode već danima i zaokružuje se slika o situaciji u BiH. Havijer Solana, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost jučer poslije podne otkrio je da je zajednički stav Evropske unije i NATO-a da se vojno prisustvo EU zadrži u BiH „sve dok to bude potrebno". To znači da se vojna operacija „Altea" nastavlja i s tim u vezi svakako će biti i stav o daljem ostanku OHR-a. Realno je očekivati, kažu međunarodni izvori „Sana", da Ured visokog predstavnika ne bude ukinut s obzirom na rovitu situaciju u BiH, a posebno zbog događanja u Srbiji i na Kosovu. Političari iz srpskog naroda, na čelu s M iloradom Dodikom, insistiraju da u trenutku kada BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, OHR bude ukinut.U međunarodnim krugovima, njegovu argumentaciju za taj zahtjev ne uvažavaju i jasno im je da bi se odlaskom OHR-a kriza u BiH tek zaoštrila.

Mogući i vanredni izbori     Izvori „Sana" kažu da se u međunarodnoj zajednici ozbiljno analizira i mogućnost održavanja vanrednih općih izbora, zajedno s lokalnim koji će biti 5. oktobra. Naime, potpuno je jasno da šest vladajućih političkih stranaka ne mogu izvesti BiH iz krize i primaći državu evroatlantskim integracijama i da je njihovim liderima najvažnije da ovakvo stanje ostane do oktobra 2010. godine kada bi po „redu voćnje" trebali biti opći izbori.Prema informacijama do kojih su došli u međunarodnoj zajednici, samo su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH protiv vanrednih općih izbora.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku