hamburger-icon

Kliker.info

Književni festival Faro(pi)s : “Tajna bosanskog štapa” i na Hvaru

Književni festival Faro(pi)s : “Tajna bosanskog štapa” i na Hvaru

21 Avgusta
17:33 2014

faropis3Trinaestu  godinu zaredom  galerija Moria i Jovan Brajović organizirat će međunarodni festival suvremene književnosti Faro(pi)s, koji prerasta u sve značajniju književnu manifestaciju međunarodnog karaktera, s osnovnom idejom komunikacije književnika s čitalačkom publikom. Ovogodišnji Faropis održat će se od 22.-24. augusta  u Starom Gradu na Hvaru. 13. izdanje Faro(pi)sa u cijelosti će biti u znaku Tonka Maroevića, pjesnika, književnog kritičara, povjesničara umjetnosti, prevoditelja, esejista i antologičara.

Tonko Maroević, rođen u Splitu 1941., svojim je stvaralaštvom nedvojbeno obilježio vrijeme u kojem je djelovao i kojem još uvijek ostavlja svoj umjetnički trag.Od struke povijesti umjetnosti nimalo manje nije značajna njegova prisutnost u književnosti, autorskoj i prijevodnoj, a ostavio je važan trag i u kazalištu, surađujući i na polju glazbe. Povezujući različite sfere umjetničkog i znanstvenog stvaralaštva, Tonko Maroević povezuje i različite stvaralačke orijentacije, pripreman na razumijevanje i toleranciju svojom sveobuhvatnom kulturom i naobrazbom. Maroević se pedesetak godina bavi znanstvenim istraživanjem moderne hrvatske umjetnosti, djelujući kao likovni kritičar i esejist, priredio je i brojne izložbe, a jednako je aktivan i na području književnosti i kritike.

Da je njegov stvaralački put zaokružen , a djela u svim područjima kojima se bavio trajno dobro ne samo hrvatske kulture svjedoči i ovogodišnja nagrada “Vladimir Nazor” za životno djelo iz književnosti ali i brojne druge nagrade (Nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske “Radovan Ivančević” za životno djelo)Rukovođeni tom činjenicom, Selektor Festivala Ervin Jahić i organizator Jovan Brajovic , uz pomoć velikog broja štovatelja    Šjor Tonka pokušali su se odužiti trima festivalskim noćima, tokom kojih će najpozvaniji na domaćoj kulturnoj sceni artikulirati svoja razmišljanja o dometima Maroevićeva intelektualnog i kreativnoumjetničkog djelovanja u hrvatskom kulturnom i umjetničkom životu.

Od predstavnika BiH poziv na sudjelovanje na ovogodišnjem Faropisu dobili su prošlogodišnji laureat Edin Urjan Kukavica i Enes Ratkušić čija će  knjiga “Tajna bosanskog štapa”  biti predstavljena tokom Festivala.Sudjeluju:Veljko Barbieri, Tomislav brlek, Aldo Čavić, Nadežda Čačinović, Jakš Fiamengo, Sinan Gudžević, Ervin Jahić, Edin Urjan Kukavica, Tonko Maroević, Goran Matović, Tahir Mujičić, Nikica Petković, Slobodan Prosperov Novak, Enes Ratkušić, Sanja Roić, Velimir Visković, .., saopštili su javnosti selektor festivala Ervin Jahić i organizator Jovan Brajović

( Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku