hamburger-icon

Kliker.info

Književni festival Faropis : BiH predstavio Enes Ratkušić romanom “Tajna bosanskog štapa”

Književni festival Faropis : BiH predstavio Enes Ratkušić romanom “Tajna bosanskog štapa”

28 Avgusta
04:27 2014

Faropis007Predstavom “Borhes-Ogledala” u izvedbi Gorana Matovića i Tonka Maroevića, u nedjelju navečer,  završio je međunarodni književni festival Faropis.Na žalost  organizatora Jovana Brajović i publike ovogodišnjem Faaropisu nije nazočio prošlogodišnji laureat Edin Urjan Kukavica ali je Bosnu i Hercegovinu, u odabranom društvu,  izvanredno predstavio Enes Ratkušić sa svojim romanom “Tajna Bosanskog štapa.

Prvu večer trinaestog po redu Književnog festivala Faro(pi)sa na prepunom trgu Škor u Sarome Gradu na otoku Hvaru impresije o svom kolegi i prijatelju Tonku Maroeviću iznosili su Slobodan Prosperov Novak, Veljko Barbieri,  Aldo Čavić, Jakša Fiamengo, Sinan Gudžević, Sanja Roić, i Goran Matović dok su se telefonski javili Tahir Mujičić koji je svojim „Sonetom o Tonku” nasmijao publiku, te Hrvoje Šercar.

U opuštenoj i emotivnoj atmosferi kolege su čitali eseje o Tonku, prepričavali anegdote, kazivali i reinterpretirali njegove sonete, govorili koliko je Tonko utjecao na njihov život i stvaralaštvo, čitali njima najdraže Tonkove  sonete i tekstove…Na kraju večeri koju je moderirala Dijana Burazer prisutnima se obratio vidno ganut Tonko kojeg su kolege i publika snažnim aplauzom pozdravili i pozvali na bis.

Druge večeri festivala, Tonko je uzvratio prijateljima predstavljajući njihovo stvaralaštvo, nakon čega su oni čitali svoje rukopise. Dialog se nastavio Maroevićevim replikama  a Tonko je „replicirao“ tekstovima iz svoje bujne i bogate  poetske, eseističke i književnopovjesničarske imovine. Publiku su nasmijali Sinan Gudžević koji je potaknuo Tonka da ispriča anegdotu o tome kako je svojevremeno obranio penal Vukasu, te Nikola Petković koji je „prepravio“ dva Tonkova soneta i pročitao svoje pjesme na čakavskom koje je napisao kao osamnaestogodišnjak.

Večer je završila telefonskim javljanjem Ervina Jahića, ovogodišnjeg selektora festivala, koji je uz Jovana Brajovića, organizatora festivala najzaslužniji za koncept “Tonkovih dana”. Jahić nije mogao osobno nazočiti događanju zbog bolesti.Trečeg dana Faro(pi)sa na trgu Sveti Stijepan publiku je oduševila predstava „Borges-ogledala” u izvebi Gorana Matovića i Tonka Maroevića, kojom je obilježen 115 rođendan Jorge Luis Borgesa.

Tijekom Festivala održale su se promocije knjiga „Vrijeme je za gozbu” Veljka Barbijeria, koju su predstavili Slobodan Prosperov Novak, Tonko Maroević i Beti Lučić, knjiga “Muzej Majka“ Tanje Novak o kojoj su nadahnuto govorili  Nikola Petković i Veljko Barbieri, te knjiga “Tajna Bosanskog štapa” Enesa Ratkušića koju je predstavio profesor filozofije Mensud Medar, a koje su posjetitelji palače Bianchini slušali s velikom pažnjom.

Roman tajna bosanskog štapa na zanimljiv način predstavlja sintezu Ratkušićevog promišljanja svijetaa bilo da se radi o njegovom književnom opusu ili o socijološko -žurnalističkom  promišljanju “moderne”. Autor u romanu na poseban način unosi jednu novu perspektivu, jednu drugačiju hermenautičku otvorenost prema tradiciji iz koje crpi izvornu imaginaciju. Zato možemo reći da “Tajna bosanskog štapa” postaje istinom bosanskog štapa, istaknuo je profesor Medar.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku