hamburger-icon

Kliker.info

Knjiga “Sjećanja” Emira Balića izalzi krajem godine

Knjiga “Sjećanja” Emira Balića izalzi krajem godine

27 Avgusta
14:56 2007

Legendarni mostarski skakač sa Starog mosta i ikona grada Mostara Emir Balić otkrio je u razgovoru za naš portal kako će knjigu «Emira Balića Sjećanja» koju priprema već tri godine objaviti do kraja godine. Knjiga, koja predstavlja svojevrsnu monografiju legendarnog Mostarca, već je skoro pa gotova, a Balić našim čitaocima otkriva detalje vezane za ovu knjigu.

-Na ovoj knjizi radim skoro deset godina, i tek sam sada zaključio njen sadržaj. Nije bilo lako u jednoj knjizi obuhvatiti moje djetinjstvo, mladost, rat, voljeni Mostar ali eto posljednje slovo je napisano i više nema izmjena, kazao je Emir Balić. 

Knjiga će obuhvatiti Emirovo djetinjstvo, njegove susrete sa poznatim ličnostima, sjećanja na protekli rat kao i priče o njegovoj braći koji su tokom drugog svjetskog rata aktivno učestvovali u Narodnooslobodilačkoj borbi, o stradanjima porodice Balić tokom okupacije u drugom svjetskom ratu. 


Izgled naslovnice knjige Emira Balića "Sjećanja"

-Osim mog života od početka pa do današnjih dana u knjizi se spominju i legendarni mostarci kao što su Ico Voljevica, Mišo Marić, Meha Sefić, Zuko Džumhur, moje druženje sa njima ali i mnoge ispričane i neispričane anegdote iz Mostara kakav je nekada bio. Naravno tu su i moji susreti sa glumcima Hardijem Krigerom i Ričardom Bartonom. U knjizi će biti i nezaobilazni mostarski humor koji ovom gradu daje prepoznatljiv znak i bez kojeg se ne može. Želio sam mlađim Mostarcima ostaviti jednu knjigu koja govori o Mostara kakav je bio u različitim vremenskim periodima, a starijim sugrađanima oživiti sjećanja na grad vječitog proljeća iz minulih vremena, priča nam Balić.


Emir Balić: Knjiga u amanet mladim Mostarcima

U knjizi koja će svjetlo dana ugledati najvjerojatnije do kraja godine naći će se i ranije napisani tekstva poznatih bosanaca i hercegovaca kao što su Predrag Matvejević, Abdulah Sidran, Miljenko Jergović, Gojko Berić, Esad Humo, Mišo Marić, Pero Zubac, ali i mnogi drugi.

-U knjizi će se naći mnoštvo mojih intervjua iz domače ali i strane štampe. Svi intervju u monografiji će biti objavljeni u originalu što je po mom mišljenju još upečatljivije. Naravno cijela knjiga će biti ilustrovana sa oko 1.000 fotografija nastalih u posljednjih pedeset godina, kazao je Balić te dodao kako će se u sklopu knjige naći i DVD sa filmovima «Dječak i most», «Dobri duh Starog Mosta, «Admiral» i «Flash snimci», kao i mnogi isječci iz raznih reportaža.

Naslovnu stranu za knjigu “Sječanja Emira Balića” radio je Affan Ramić , dok će knjigu raditi izdavačka kuča “Rabic” iz Sarajeva. Recenziju će raditi Gradimir Gojer, Zdravko Grebo dok će lekturu potpisivati profesor Bakir Krpo. 

Samir Đuderija (Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku