hamburger-icon

Kliker.info

Ključan korak u borbi protiv opake bolesti : Otkrili kako zaustaviti metastaziranje raka!

Ključan korak u borbi protiv opake bolesti : Otkrili kako zaustaviti metastaziranje raka!

21 Septembra
05:38 2014

tumor321Skoro devedeset posto ljudi oboljelih od raka izgube bitku protiv ove opake bolesti zbog metastaza, odnosno kada se stanice raka počnu kretati prema drugim organima, a na kraju haraju i po čitavom tijelu. Sada, po svemu sudeći, postoji način da se širenje raka zaustavi i pacijentima produži život!Naučnici sa Univerziteta  u Kaliforniji otkrili su enzim koji je ključan za širenje ćelija raka dojke po tijelu oboljelih, odnosno shvatili su mehanizam zašto i kako uopće dolazi do metastaziranja primarnog tumora.

U pitanju je enzim po imenu UBC13, kojeg u rakom zahvaćenom području ima dva do tri puta više nego u zdravim, normalnim stanicama. Iako je UBC13 veoma važan za normalan rast i razvoj stanica našeg tijela i zdrav imunitet, naučnici su shvatili da ovaj enzim ima i svoju mračnu stranu.Naime, on posjeduje moć da malignim stanicama raka dojke “naredi” daljnje širenje po organizmu. Prema riječima autora studije, doktora Xuefenga Wua, zdrave stanice gube bitku s rakom jer UBC13 pojačava aktivnost p38 proteina, zaslužnog za prelazak maligniteta u zdravo tkivo.

U svojim eskperimentima, Wu i njegov tim su ženkama miševa oboljelima od raka dojke ubrizgavali supstancu koja zaustavlja aktivnost i enzima UBC13 i proteina p38. Kako se pokazalo, iako je primarni tumor na dojci i dalje rastao, karcinogene stanice nisu se širile do limfnih čvorova i dalje do drugih organa.- Mi smo dokazali da primarni tumori zapravo nisu smrtonosni. Prava opasnost krije se u stanicama raka koje su napustile matični organ, točnije rečeno “pobjegle” kroz krvožilni sustav u tkiva susjednih organa. Iako je ponekad riječ o samo nekoliko stanica, one su vrlo agresivne. Sada možemo zaustaviti širenje malignih stanica i spasiti brojne živote – ponosan je doktor Wu.Oni će nastaviti dalje istraživati metastaziranje i drugih vrsta raka, a posebno malignog melanoma (najsmrtonosnijeg raka kože), a uskoro se očekuju i klinička ispitivanja ove metode na ljudima. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku