hamburger-icon

Kliker.info

“Kliker.info” saznaje: Čović ostaje u pritvoru!!!

“Kliker.info” saznaje: Čović ostaje u pritvoru!!!

22 Novembra
18:24 2006
Žalbeno vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Vlado Adamović prihvatilo je danas žalbu odbrane Dragana Čovića na pritvor, ali je naložilo da se lider HDZ-a BiH i dalje zadrži u pritvorskoj jedinici Državnog suda, saznaje "Kliker.info".

Podsjetimo, Žalbeno vijeće odložilo je prije dva dana da donese konačnu odluku o pritvoru za Čovića, zatraživši od odbrane da u međuvremenu prikupi dokaze o materijalnom stanju osuđenog, odnosno procjenu njegove imovine. Te informacije bile bi temelj za Čovićevo puštanje na slobodu. Tako je na današnjem ročištu razmatrana imovina Dragana Čovića. Kako saznajemo, Čovićev advokat, Josip Muselimović je dostavio dokaze o vlasništu njegovog klijenta nad stanom u ulici Akademika Ivana Zovke u Mostaru, odnosno kućom u Širokom Brijegu.

Čović je spreman bio založiti ovu imovinu kao garanciju da neće pobjeći iz BiH ukoliko bude pušten da se brani sa slobode. Međutim, tužitelji Tužiteljstva BiH, koji insistiraju da lider HDZ-a BiH u svakom slučaju bude i dalje zatvoren, Sudu su predočili dokaz prema kojem Čovićeva supruga posjeduje luksuzni stan u Hrvatskoj, vrijedan 250 hiljada KM.

Naime, kao vlasništo svoje porodice Čović je ovaj stan spomenuo u imovinskom kartonu koji je svojevremeno predao i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ali  ga je ovaj put prešutio. To je Sudu BiH bilo sumnjivo, jer je ukazivalo da je Čović, prešućujući svoju imovnu u Hrvatskoj, na određen način uputio na mogućnost da bi mogao pobjeći iz BiH i tamo se skriti, pogotovo jer je on i državljanin Hrvatske.

Tako je Sud, kako su kazali, i pored najbolje volje, nije mogao odlučiti da ukine Čovićev pritvor, te će on biti zadržan u pritvorskoj jedinici Suda BiH. Čovićev branitelj Muselimović pravdao se pred Sudom da imovina Čovićeve supruge nije imovina njegovog branjenika, a Sud je, kako je podsjetio Muselimović,  tražio samo dokaze o imovini njegovog branjenika!  No,  podsjetivši  da se, ipak, radi o supružnicima, Sud ovakvo tumačenje nije mogao prihvatiti. Istaknuto je da bi Čović u sljučaju bijega, svakako, mogao koristiti ovu imovinu.

Čoviću ostaje utjeha da je Sud  u suštini prihvatio njegovu žalbu na pritvor, te je s tim u vezi on trebao biti pušten na slobodu. No, prešućujući stan u Hrvatskoj Čović je, praktično, sam sebi zakomplicirao situaciju.

Žalbeno Vijeće je odluku o pritvoru Dragana Čovića vratilo na dalje odlučivanje  prvostepenom Vijeću  koje mu je i ranije odredilo pritvor.

Čoviću je pritvor do pravosnažnosti presude određen u petak . Sud je pritvor odredio  cijeneći da postoji opasnost od bjekstva optuženog. Dragan Čović je osuđen na pet godina zatvora  zbog zloupotrebe položaja.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku