hamburger-icon

Kliker.info

Kineski naučnici tvrde da su presadili glavu majmunu

Kineski naučnici tvrde da su presadili glavu majmunu

23 Januara
05:26 2016

Drill monkey baby Pinto plays in the enclosure at the zoo Hellabrunn in Munich, southern Germany on July 22, 2015. The male monkey was born on June 24, 2015 at the zoo and is the third baby of 10 year-old Kaduna. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

Tim profesora Siao Ping Rena sa Medicinskog fakulteta u Harbinu, na sjeveroistoku Kine, objavio je da je uspješno presadio glavu majmuna, te da bi ova vrsta transplantacije uskoro mogla da se izvodi i na ljudima.

Nakon što su uspješno obavili nekoliko transplantacija glava miševa, kineski istraživači su presadili glavu živog majmuna na tijelo drugog živog majmuna.

Operacija je ocijenjena kao uspješna jer je majmun održan u životu narednih 20 sati.

“To je veliki uspjeh za čovječanstvo”, izjavio je italijanski neurohirurg Serđo Kanavero koji je učestvovao u zahvatu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare.

“Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumijeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi između donora i primaoca sistemom kanula”, objasnio je Siao Ping Ren.

Majmun nije duže održavan u životu “zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima”, naveo je on.

Serđo Kanavero, koji u ljekarskim krugovima važi za pionira, ali i za velikog čudaka, prošle je godine izazvao kontroverzu najavom da želi da presadi ljudsku glavu 2017. godine.

On predviđa da glavu neizlječivo bolesnog čovjeka presadi na tijelo moždano mrtvog donora.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku