hamburger-icon

Kliker.info

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi: Amerikanci lažu o koronavirusu

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi: Amerikanci lažu o koronavirusu

17 Februara
06:17 2020
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da su američke kritike Pekinga “laži” i okrivio Washington za turbulentne odnose dviju najvećih svjetskih ekonomija.

“Glavni uzrok svih ovih problema je taj što SAD ne žele brzi razvoj i procvat Kine, još manje bi htjeli prihvatiti uspjeh socijalističke zemlje, ali to nije fer, Kina se ima pravo razvijati”, rekao je Wang tijekom rasprave na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

“Kineski poriv prema modernizaciji neizbježan je trend povijesti i neće ga zaustaviti niti zaustaviti niti jedna sila na svijetu jer predstavlja smjer ljudskog napretka”, dodao je.

Wangovi komentari na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti uslijedili su nakon izjava državnog tajnika Mikea Pompea i ministra obrane Marka Espera, obojica su držala govor na skupu optužujući Kinu za zloćudne aktivnosti.

“Kina poseže u ekskluzivne gospodarske zone Vijetnama, Filipina i Indonezije. I u tom smislu, Kina je imala granični ili pomorski spor s gotovo svim nacijama koje graniče s njima “, rekao je Pompeo publici na sigurnosnom forumu. “I razgovarajmo na trenutak o drugom carstvu, cyber-sigurnosti. Huawei i druge kineske državne tehnološke kompanije su trojanski konji za kineske obavještajce“, dodao je.

Esper je rekao da Peking provodi „zloglasnu strategiju“ putem telekomunikacijske tvrtke Huawei. 

“Važno je da se kao međunarodna zajednica budimo pred izazovima kineskih manipulacija dugogodišnjim međunarodnim poretkom temeljenim na pravilima”, upozorio je.

Na pitanje o govorima Pompea i Espera, Wang je odbacio kritike Sjedinjenih Država i rekao da će Peking nastaviti tražiti bolje odnose s Washingtonom.

“To je postao uobičajen scenarij. Kažu u osnovi istu stvar postoji oko Kine gdje god da istupaju. Ne želim gubiti vrijeme na odgovore na sve što su rekli. Ono što želim reći je da su sve te optužbe protiv Kine laži, a ne temeljene na činjenicama “, rekao je Wang na komentare Pompea i Espera.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku