hamburger-icon

Kliker.info

Kina priznala : Politbiro KP objavio da je bilo “propusta i nedostataka” u reagovanju države na širenje smrtonosnog koronavirusa

Kina priznala : Politbiro KP objavio da je bilo “propusta i nedostataka” u reagovanju države na širenje smrtonosnog koronavirusa

04 Februara
03:51 2020

Kinesko rukovodstvo priznalo je da je bilo “propusta i nedostataka” u reagovanju države na širenje smrtonosnog koronavirusa.

Stalni komitet Politbiroa Komunističke partije Kine, kojim predsjedava predsjednik i šef partije Xi Jinping, saopštio je da sistem reagovanja na krizne situacije mora da se poboljša, kao i da Kina mora da ojača kapacitete u rješavanju urgentnih i opasnih zadataka.

Također je rečeno da se moraju izvući pouke iz, kako je navedeno, “velikog testa” za kineski sistem, objavila je Sinhua, piše Tanjug.

Odlukom Politbiroa naređena je zabrana ilegalne trgovine divljim životinjama, kao i pojačan nadzor na pijacama.

Smijenjeni zvaničnici

Wuhan, žarište epidemije, ostaje “glavni prioritet” i tamo će biti poslano dodatno medicinsko osoblje, navodi Stalni komitet Politbiroa.

Kaže se i da zvaničnici treba da preuzmu punu odgovornost shodno svojim dužnostima, u prevenciji epidemije, a da oni koji to ne čine treba da budu kažnjeni.

Otkriveno je da su dvojica zvaničnika smijenjena nakon smrti dječaka oboljelog od cerebralne paralize koji je umro pošto je njegov otac, samohrani roditelj, stavljen u karantin zbog sumnje na koronavirus.

U Kini je dosad potvrđeno više od 17.000 slučajeva oboljelih, a preminlo je više od 360 ljudi.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku