hamburger-icon

Kliker.info

Kerry kod Putina : Rusija želi suradnju s SAD-om ‘bez diktata i prisile’

Kerry kod Putina : Rusija želi suradnju s SAD-om ‘bez diktata i prisile’

13 Maja
07:01 2015

U.S. Secretary of State John Kerry, left, shakes hands with Russian President Vladimir Putin at the Bocharov Ruchei residence in Sochi, Russia, Tuesday May 12, 2015. (Alexei Nikolsky/RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusija želi surađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali “bez pokušaja diktata i prisile”, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u trenucima dok je u Sočiju još trajao susret američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog predsjednika Vladimira Putina .

“Rusija je spremna za konstruktivnu suradnju sa SAD-om (…) no ta je saradnja moguća samo na pravednim i poštenim temeljima, bez pokušaja diktata i prisile”, istaknulo je ministarstvo u saopštenju  oštra tona.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na susretu s Kerryjem “istaknuo da odgovornost za sadašnju krizu u odnosima s Washingtonom nije na nama”, navodi se u saopštenju .

“U vezi s time je upozorio da je nastavak sukoba, s pokušajima pritiska na nas putem sankcija, put koji ne vodi nikamo“, dodaje se u saopštenju .

Prije susreta s Putinom Kerry se sastao s ruskim kolegom Lavrovom, koji je taj susret nazvao “sjajnim”.

“Ministri vanjskih poslova su dugo i iskreno razgovarali o velikom broju pitanja od zajedničkog interesa”, navodi se.

Po tom saopštenju , dvojica ministara su, osim o Ukrajini, razgovarali o sirijskom sukobu i o pregovorima Bašara al Asada i predstavnika sirijske opozicije ,  kojih je Moskva bila domaćin početkom aprila .

U saopštenju  se ne spominje jesu li Kerry i Lavrov razgovarali o iranskom nuklearnom programu, o kojemu se konačan dogovor treba postići do 30. juna.

Lavrov je ustvrdio da su Kerryjevi razgovori s njim i Putinom omogučili Rusiji i SAD-u da se “bolje razumiju”.

“Taj susret nam je omogućio da se bolje razumijemo”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare s Kerryjem, nakon završetka njegovog četverosatnog sastanka s ruskim predsjednikom u Sočiju.

(Kliker.info-agencije)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku