hamburger-icon

Kliker.info

Kentucky Derby 2017 : Always Dreaming opravdao ulogu favorita i postao pobjednik najveće galopske utrke u Americi (Video)

Kentucky Derby 2017 : Always Dreaming opravdao ulogu favorita i postao pobjednik najveće galopske utrke u Americi (Video)

07 Maja
07:38 2017

Prelijepo trogodišnje grlo  vlasnika  Vincenta  Viole iz New Yorka Always Dreaming je opravdao ulogu favorita i  postao 143 pobjednik  pobjednik  Kentucky Derbyja,znamenite konjičke utrke koja se od 1875. održava na legendarnom hipodromu Churchill Downs u Louisvilleu u američkoj  državi Kentucky.

U prisustvu 158 070 gledalaca, Always Dreaming je stazu dugu dva kilometra  pretrčao  za   2 minute i 3 sekunde  čime je bankovni konto svoga vlasnika pojačao za  1.635.800 dolara.  Svi se slažu da je to prije svega rezultat brižljivo građene saradnje legendarnog trenera Todda Pletchera i  najboljeg  jockeya    na području  Sjeverne Amerike, Johna  Velazqueza. Prvi je  na pomenutom području  bio  najbolji trener čak sedam puta, dok je drugi  već ušao u znamenitu kuću slavnih (Hall of Fame).

Kentucky Derby se  inače u najvećem gradu države Kentucky  održava od daleke 1875 godine , a predstavlja prvu etapu tzv. “Triple Crown” serije koju još sačinjavaju utrke Preakness i Belmont. Riječ je o utrci predviđenoj  samo za trogodišnje čistokrvne konje, a u Americi je čak dobila i zvučni epitet – ‘najuzbudljivije dvije minute u svijetu sporta’.

Na ideju da organizuje ”Kentaky Derby“ došao je uzgajivač konja, pukovnik Louis Clark kako bi skrenuo pažnju na kvalitet američkih grla. U početku, trke je organizova o po uzoru na britanske, a vremenom ih obogaćivao američkim uticajem. Pedeset godina kasnije odnosno 1926. sponzori  su uveli tradiciju da se konjske trke otvaraju pjesmom ”My Old Kentucky Home“ .

Derby se održava prve subote u maju i smatra se jednim od najvažnijih društvenih događaja u Kentuckyju i susjednim saveznim državama. Što je naročto interesantno, iz godine u godinu, konjičkim utrkama na legendarnom hipodromu   i propratnim događajima prisustvuje i  sve veći broj Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanaca bosanskog porijekla.

Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku