hamburger-icon

Kliker.info

Kentucky Derby 2014. : California Chrome vlasniku poklonio veliku pobjedu za rođendan (Video)

Kentucky Derby 2014. : California Chrome vlasniku poklonio veliku pobjedu za rođendan (Video)

04 Maja
06:33 2014

Espinoza1.jpehPrekrasni trogodišnji ždrebac boje kestena California Chrome opravdao je ulogu favorita i više nego zasluženi  je  pobjednik  Kentucky Derbyja, znamenite konjičke utrke ,koja evo već 140 godina  zaredom,  na legendarnom hipodromu Churchill Downs u Louisville-u, ispisuje zanimljive priče o  istinskoj povezanosti čovjeka i konja,  brzim ljepotanima  te nihovim trenerima   i vlasnicima, koji  pobjedom  na ovom mjestu ulaze u svijet priznatih,  slavnih i bogatih osoba.  California Chrome  je ove godine , sa jahačem Victorom Espinozom na leđima, pod budnim okom  77-godišnjeg trenera Arta Shermana, svojim vlasnicima  Perry Martinu  i Stevu Coburnu iz Arizone i Kalifornije, donio 2 miliona dolara  glavne nagrade i sijaset pogodnosti koje se mjere vrtoglavo velikim ciframa.

Mnogo zanimljivije od toga je   zaista filmska priča pomenutih ljudi i glavnog junaka ovogodišnjeg derbyja koji je jedino grlo u štali svojih vlasnika,a oni su  su ovom pobjedom do nogu potukli bogate  američke zemljoposjednike, bogate biznismene i arapske šeike , čiji je novac,  do sada uglavnom trasirao put pobjednika.  Ovaj put je sve to palo u vodu, o čemu govore i riječi jednog od suvlasnika Steva Coburna, koji je potvrdio da je sa svojim jaranom kupio majku današnjeg pobjednika i to  za samo  8000 dolara.  Što je još zanimljivije,  nedavno su odbili ponudu od 6 miliona dolara   i to za pola udjela u vlasništvu.

“Odbio sa ponudu pošto je došla od  trulog bogataša koji nikada u životu nije ni noge sam oprao već je sve dobio u nasljedstvu od svojih roditelja”,ispričao je novinarima prije utrke  Coburn, podvukavši pritom da je on cijelog života teško radio i danas posjeduje malu firmu sa trinaest zaposlenih. Zanimljivo je također da je  Coburn rođen na današnji dan prije 61. godinu. Slatkasta priča sa sretnim američkim ishodom, doprla je nepogrešivo i do publike,  koja je, nakon  ” dvije najuzbudljivije minute u sportu”, kako Amerikanci   tepaju Kentucky Derbyju,  frenetičnim aplauzom pozdravila sve aktere pomenute priče.. Zvanični podaci inače govore da je danas u Churchill Downs-u bilo 170 000 ljubitelja konjičkih utrka iz svih dijelova Amerike i svijeta.

Prema našim saznanjima među njima je bio i određeni broj Bosanaca i Hercegovaca koji sa porodicama žive u Louisville-u, gdje je nakon rata u BiH, svoj novi dom pronašlo oko 7000 građana Bosne i Hercegovine.Cijene ulaznica su , kao i uvjek do sada, bile veoma šarolike, kao uostalom i cijela Amerika, a kretale su se od 60 pa do 10 000 dolara. Recimo još i to da je KentuckyDerby ujedno i prva utrka  u konkurenciji za tzv.  “Triple Crown”. To je, bez dileme, takmičenje za koje žive svi uzgajivači, treneri i jahači u Sjevernoj Americi. Preostale dvije utrke tog najbogatijeg nadmetanja su “Preakness Stakes” u Baltimoru i “Belmont Stakes” u Belmontu, država NewYork. Trogodišnje  grlo koje pobjedi u takmičenju za triplu krunu dobija status “duha koji hoda”, zauvjek upisanog u anale konjičkog sporta u svijetu. Tek ćemo vidjeti može li to postati današnji pobjednik California Chrome.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku