hamburger-icon

Kliker.info

Kenosha u plamenu : Dvoje mrtvih na protestima zbog crnca kojeg je ustrijelila policija

Kenosha u plamenu : Dvoje mrtvih na protestima zbog crnca kojeg je ustrijelila policija

26 Avgusta
15:59 2020

Zbog  slučaja Afroamerikanca Jakoba Blakea, kojem je policija u nedjelju pucala u leđa su u ponedjeljak navečer buknuli u nizu američkih gradova, uključujući Portland, Oregon, Seattle, Madison, Wisconsin i Minneapolis, navodi Reuters.

Kako javlja BBC, u neredima u gradu Kenoshi, u kojem je policija ustrijelila Blakea, su ubijene dvije osobe, a jedna je ranjena.

Policija je otvorila istragu zbog dvoje ubijene osobe i jedne ranjene, ali nije objavila tko je bio uključen u pucnjavu.

Lokalni mediji ranije su izvijestili da je do nasilja došlo prilikom sukoba demonstranata  i naoružanih ljudi koji su čuvali benzinsku pumpu  u Kenoshi. 

Što se dogodilo u Kenoshi?

Podsjetimo, Afroamerikanac Jakob Blake na kojeg je policija u nedjelju pucala s leđa u gradu Kenoshi, u američkoj saveznoj državi Wisconsin, paraliziran je i “bori se za život”, kazali su u utorak članovi njegove porodice  i advokati . 

Policija je u nedjelju slijedila Blakea spuštenih dugih cijevi da bi jedan od policajaca potom otvorio vatru, ranivši ga u leđa dok se vraćao u svoj automobil.

Ranjavanju su u automobilu svjedočila trojica Blakeovih sinova, stara tri, pet i osam godina, kaže advokat  Ben Croup koji zastupa Blakeovu porodicu .

Pucnjavu je snimio prolaznik, a snimka se ubrzo proširila po društvenim mrežama, potaknuvši bijes građana zbog novog u nizu slučajeva u kojem se policiju optužuje za rasistički motivirano nasilje prema Afroamerikancima.

Blake je pokušao prekinuti svađu dvije žene da bi policajac u njega ispalio četiri do sedam metaka, iako nije bilo naznaka da je naoružan, kazao je advokat  porodice  u razgovoru za ABC.

Policija nije objasnila zašto je otvorila vatru na 29-godišnjaka. Ured za pravosuđe savezne države Wisconsin pokrenuo je istragu, ali još nije objavio detalje.

Vanredno stanje

Ranjavanje je izazvalo proteste u Kenoshi, a guverner Wisconsina objavio je vanredno stanje, rekavši da će mobilizirati više pripadnike Nacionalne garde. 

Blakeovi roditelji izrazili su na konferenciji za novinare tugu zbog ranjavanja sina. “Ranjen je sedam puta. Sedam! Kao da njegov život ne vrijedi ni centa”, kazao je Blakeov otac novinarima, glasa preplavljenog emocijama.

Advokati porodice  Blake navode da su meci smrskali dio kralježnice i izazvali paralizu od struka naniže.

“Bit će pravo čudo bude li Jakob Blake Jr ikada ponovo hodao”, kazao je Croup.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku