hamburger-icon

Kliker.info

Kenan Crnkić najavio oštru i do sada neviđenu borbu protiv korupcije u zdravstvu

Kenan Crnkić najavio oštru i do sada neviđenu borbu protiv korupcije u zdravstvu

19 Februara
14:05 2014

Kenan Crnkić od danas je preuzeo zvanično funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Na današnjoj konferenciji za novinare kazao je kako je šokiran zatečenim stanjem te je najavio oštru i do sada neviđenu borbu protiv sistemske korupcije u zdravstvu.

“Kao novi direktor zatekao sam gubitak u poslovanju ZZO KS u 2013. godini u iznosu većem od 14 miliona KM. Kao doktor ekonomskih nauka u saradnji sa stručnim službama, vodeći se normativima finansijsko-računovodstvene struke, po izvršenim detaljnim analizama konstatovali smo da je ukupan akumulirani deficit ZZO KS s današnjim danom 28,5 miliona KM, jer Zavod ima obavezu vraćanja ostatka kredita iz 2012. godine u iznosu od 14,5 miliona KM”, rekao je Crnkić u obraćanju novinarima.

Za gubitak od 14,5 miliona KM kaže kako je nastao zbog prekomjernih propisivanja lijekova na recepte što je dovelo do povećanja troškova za 7,5 miliona u odnosu na planirano, enormnog ulaganja sredstava u kapitalna ulaganja koja nisu imala svoje uporište u raspoloživim finansijskim sredstvima što je opteretilo budžet i za ovu godinu.

“Do ovog stanja dovelo je i povećanje troškova plata po osnovu povećanog broja zaposlenih, kao i troškova na ime naknada za rad svih komisija, povećanje troškova ortopedskih pomagala i troškova proizašlih iz drugih prava datih osiguranicima. Našli smo ljude koji su po pet pa čak i 11 godina bolovanju. Također, manje ostvareni prihodi od planiranih za 6,2 miliona KM su doprinijeli ovome jer Porezna uprava FBiH nije bila dovoljno efikasna u vršenju kontrole i prinudne naplate obaveza po osnovu doprinosa, neisplaćene plaće za decembar 2013, te visok stepen tolerancije prema velikim dužnicima u smislu odobravanja zdravstvenih knjižica bez izmirenja zakonske obaveze”, kazao je Crnkić.

Upozorio je da će ZZO KS, ukoliko se ovako negativan trend nastavi, već u julu 2015. godine imati ozbiljne probleme ne samo sa solventnošću u smislu iskazanih gubitak, već i sa likvidnošću u smislu ispunjavanja preuzetih obaveza, te bi moglo doći u pitanje isplata plata zdravstvenim radnicima, osnovnih materijalnih troškova kao i ispunjavanje najelementarnijih prava osiguranika na svim nivoima zdravstvene zaštite.

“Mislim da su se neke mjere trebale i morale dosta ranije poduzeti, žargonski rečeno nije 5 do 12, već 12 i 15 u smislu poduzimanja odlučnih, energičnih i radikalnih mjera kako bi se prije svega zaustavili negativni trendovi, saniralo postojeće negativno stanje, stabilizirao sistem finansiranja zdravstvene zaštite i osiguranja te isti učinio održivim efikasnim, modernim i kvalitetnim. S tim u vezi ovim putem javno najavljujem ubrzo prve konkretne akcije po pitanju suzbijanja sistemske korupcije u zdravstvu, uvođenja reda i discipline, zakonitost i transparentnosti po različitim osnovama i segmentima”, poručio je Crnkić.

Novi direktor ZZO KS kazao je kako se nada da će imati podršku građana, korisnika usluga zdravstvene zaštite, medija, vladinih i nevladinih organizacija, te zdravstvenih radnika, ali da zna da će sigurno naići na otpor kod pojedinaca.

“Spreman sam, zajedno sa svojim timom, za odlučno i energično provođenje kontrola i revizija postojećeg sistema kao osnovnog preduvjeta za provođenje temeljite i prijeko potrebne zdravstvene reforme”, kazao je Crnkić.

(Kliker.info-Klix.ba)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku