hamburger-icon

Kliker.info

Kemal Kurspahić : ‘Yugo 45’ u Zagrebu

Kemal Kurspahić : ‘Yugo 45’ u Zagrebu

18 Septembra
16:09 2020

Bosanskohercegovačko iskustvo s pokušajima uspostave funkcionalne države evropskih vrijednosti i vladavine prava, u kojem se pokazalo kako su izvor ličnog prosperiteta partije na vlasti i njihova vodstva – a ne država i njene institucije – dolazi slikovito do izražaja baš ovih dana u bošnjačkom izbornom tijelu.

Piše : Kemal Kurspahić (RSE)

Umjesto ozbiljne debate o prioritetima uoči skorih lokalnih izbora ili kako, najzad, početi ispunjavati 14 obaveza za povratak na evropski put, na dnevnom redu su teme koje bi u funkcionirajućim državama bile stvar unutarstranačke discipline i etike ili pravosuđa.

Kako se, recimo, vladajuća bošnjačka SDA odnosi prema dokumentovanim – i audio snimcima potvrđenim – primjerima korupcije i zapošljavanja u zamjenu za podršku na izborima; ima li u tom društvu privilegija iko nezaposlen u „maloj porodici“ prvoga u Bošnjaka; kakve će unutrašnje potrese u stranci izazvati ostavka istaknutog člana njenog Predsjedništva; hoće li ta ostavka značiti da će se opet sakupiti „18 ruku“ za još jedno rušenje Vlade kantona Sarajevo; da li će se SDA i HDZ složiti o promjenama izbornog zakona po volji vladajuće hrvatske stranke prije ili nakon izbora u Mostaru i hoće li prevladati logika SDA kako nema potrebe ni za novim izbornim zakonom ako evo već dvije godine nisu implementirani ni rezultati izbora iz 2018. godine pa još nema ni legitimne federalne vlade…

Obilje tema za dnevne količine zabrinutosti i cinizma, ozbiljne javne kritike i masovnog beznađa kako je „evropska budućnost“ uopšte moguća.

U zaokupljenosti tim temama bošnjačkim prvacima je baš ove nedjelje promaklo kako im je, u zajedničkoj dobro sinhronizovanoj akciji aktuelnih sljedbenika velikosrpskog i velikohrvatskog domunđavanja Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, ukradena i cijela država.

Dodik kod Milanovića

Na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Zagrebu je u srijedu gostovao vođa vladajuće stranke u Republici Srpskoj Milorad Dodik, kao predstavnik Srba a ne kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – kako je pokušao da objasni Milanović – uz uvjeravanje kako će pozvati i legitimnog predstavnika bošnjačkog naroda.

Bakir Izetbegović je potvrdio da ga je Milanović nazvao da najavi Dodikovo gostovanje u Zagrebu i kako „još nije odlučio“ hoće li se odazvati na taj poziv.

Oni kojima je stalo do mirne Bosne odavno su navikli na Dodikove verbalne granate protiv države u čijem Predsjedništvu sjedi; navikli su i na prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske i provokacije s najvišim entitetskim priznanjima za osuđene ratne zločince, kao i na ucjene i blokade rada državnih institucija od strane HDZ-a i paradiranje najviših predstavnika i Srbije i Hrvatske po teritorijama Bosne i Hercegovine sa srpskom ili hrvatskom većinom.

Ali, ovo je nova i potencijalno vrlo opasna epizoda u uzdizanju „konstitutivnih naroda“ i poništavanju državnosti susjedne zemlje koja se u primitivnom likovanju hrvatskog predsjednika nad njenom nemoći poredi s Yugom 45 nasuprot Passatu.

Ona znači uzdizanje na nivo državne politike u Hrvatskoj ne samo osporavanja, nego i poništavanja, bosanskohercegovačke državnosti.

Ona je u savršenom skladu s Dodikovim ponavljanjem povodom gostovanja u Zagrebu kako su u Dejtonu Hrvatska i Srbija potpisale okvirni sporazum s nekom „Alijinom Bosnom i Hercegovinom koja nije bila verifikovana ni priznata“.

Milanovićeva tumačenja dejtonskog ustava

I ta osporavanja i samog postojanja bosanske države i Milanovićeva tumačenja dejtonskog ustava po kojima su „tri člana Predsjedništva predviđena kako bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika“ počivaju na falsifikatima koje je lako raskrinkati citiranjem tog dokumenta.

Član 1: Kontinuitet – Republika Bosna i Hercegovina, čije će ime od sada biti Bosna i Hercegovina, će nastaviti zakonito postojanje po međunarodnom pravu kao država, čija je unutrašnja struktura prilagođena kako se predviđa ovdje u svojim postojećim međunarodno priznatim granicama“.

Član 5: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će se sastojati od tri člana: jedan Bošnjak i jedan Hrvat, svaki direktno izabran sa teritorija Federacije i jedan Srbin direktno izabran sa teritorija Republike Srpske“.

Ni riječi o „legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda“ uz opasku kako ne treba da čudi ako građani između Hrvata koji poziva na etnički aparthejd i onog koji radi za dobro svih građana biraju ovog drugog.

U ovonedjeljnom diplomatskom brodolomu u Zagrebu ostala je zabilježena i Dodikova izjava o tome kako su hrvatski i srpski narod, koji su imali tešku istoriju … bili i ostali najvažniji narodi na ovim prostorima. „Teška istorija“, od Jasenovca preko Vukovara do Oluje, ne može se razumjeti u punoj dimenziji ako se ne ponovi lekcija o tome kako su u prošlosti završile ideologije superiorne rase i najvažnijih naroda.

A šta kažu Bošnjaci? Njihov član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović kaže kako su i Dodikovo gostovanje i posljedice koje će nastupiti „izbor Zagreba“.

Mlako i isprazno reagovanje. Ako već nije aktiviran alarm i kod Visokog predstavnika i ambasadora zemalja Savjeta za implementaciju mira, biće to još jedan razlog za pitanje: Postoji li uopšte bosanska država?

Podijeli

10 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 19 Septembra, 07:53

  KEMO POSTOJI KAO FIKCIJA,A TO DA NEPIŠE KONSTITUTIVNIH NARODA NEBIH REKAO JER KAŽE SRBIN IZ REPUBLIKE SRPSKE I BOŠNJAK I HRVAT IZ FEDERACIJE.
  VALJDA JE TIME SVE RERČENO OSIM AKO KURTĆEHAIĆ NEKAŽE DRUGAČIJE.

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 21 Septembra, 03:55

  STA ZNACI KONSTITUTIVNOST NARODA SPRAM KONSTITUTIVNOSTI GRADJANA

  Poslije dugo vremena pred nas je ponovo

  iskrsnuo koncept konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Etničko-religijske grupe u Bosni shvataju ga na različite načine. Koncept konstitutivnosti naroda u Bosni priredili su, između ostalog, Tuđman i Milošević 1993. godine kada su se zalagali za ustanovljavanje tri etničko-religijske republike u Bosni (Bosna kao Unija tri etničko-religijske republike) a što su Oven i Stoltenberg prihvatili i predložili Vladi Republike Bosne i Hercegovine da usvoji.

  Piše : Senadin Lavić (Kliker.info)

  Sa stanovišta Ustava, smatra profesor Omer Ibrahimagić, konstitutivnost naroda nije uopće ispravan pojam. Naime, sa stanovišta Ustava može se govoriti o konstitucionalnosti naroda, to jeste o narodima ustava ili narodima koje Ustav spominje, to jeste nabraja kao jednakopravne, naprimjer, od 1943. do 1993. godine. Naspram toga, konstitutivnost, kakvu su nam podmetnuli 1993. godine Tuđman i Milošević, odnosno Oven i Stoltenberg, podrazumijeva stvaranje tri entiteta (etničko-religijsko geto) ili uspostavljanje “političkih etno-teritorija” svakog naroda u Bosni.

  Narodi u Bosni su konstitucionalni, a ne konstitutivni iz prostor razloga jer oni nisu “konstituirali” Bosnu koja je stotinama godina postojala prije današnjih naroda i njihovih politika. Neprijatelji demokratije u bosanskom okruženju insititraju na konceptu “konstitutivnosti” kao ostvarenju etno-teritorijalizacije bosanskog državnog prostora u kojemu bi oni imali uticaj neovisno od države Bosne i Hercegovine.

  Odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine poništila je onaj “koncept konstitutivnosti” iz 1993. godine koji su nam podmetnuli Tuđman i Milošević uz koncept Unije Bosne od tri etničke republike. Nacionalističke antibosanske snage ni danas ne pristaju da prihvate ovu Odluku.

  Niko normalan nije protiv ravnopravnosti naroda u Bosni i Hercegovini jer je to naša tradicija, kulturna specifičnost i navika.

  Šta danas znači konstitutivnost naroda u Bosni? U kakvoj vezi stoje koncept konstitutivnosti i srbijanski / hrvatski hegemonijski projekti u kojima bosanski Srbi i Hrvati služe susjednim državama da utiču na procese u Bosni. U kakvom odnosu su “konstitutivnost” i “matična država”. Da li su Srbi i Hrvati u Bosni dijaspora ili su bosanski narod? Šta znači da su bosanski Hrvati dijaspora Hrvatske?

  Otvoreno uplitanje srbijanske i hrvatske politike u unutarnje stvari Bosne prevršilo je svaku mjeru. Po Bosni se šetaju političari iz Srbije i Hrvatske kao da im je to ćaćevina, prave škole, mostove, fabrike, ulažu novce i operiraju s bosanskim državnim prostorom kao etničkim (ili “plemenskim”) vlasništvom svojih narodnih grupa. U projektu internacionalne konstitucije Bosne namjerno je ostavljen slab unutarnji suverenitet da bi se zadovoljili interesi Srbije i Hrvatske. Bosna je samo poslužila za smirivanje tenzija između srpskog i hrvatskog nacionalizma.

  Prije svega, treba priznati činjenicu da preko “konstitutivnosti naroda” Srbija i Hrvatska ostvarujudominaciju u Bosni nad dijelom stanovništva i kontroliraju teritorije na kojima bosanski Srbi i bosanski Hrvati žive. Tako bosanski Srbi i Hrvati služe svojim “matičnim državama”, često kao “topovsko meso” hegemonijskih projekata, a u Bosni izigravaju konstitutivne narode. Ako su konstitutivni u Bosni kao narodi, to onda znači da nemaju svoje matične države izvan Bosne i da nisu dijaspora. Ali, stvari ne stoji tako. Iz ove paradoksalne situacije dva konstitutivna naroda mogu zakočiti sve bosanske procese, pozvati se na veto i raditi protiv Bosne po naredbi iz Beograda i Zagreba. To je osnovni problem nefunkcionalne države. Stoga se “konstitutivnost” (na ovakav način) pokazuje kao trojanski konj unutar bosanskog državnog suvereniteta.

  Pod krinkom konstitutivnosti odvijaju se brojni antibosanski procesi. Koncept konstitutivnosti ne označava ravnopravnost građana i naroda u Bosni na cijeloj državnoj teritoriji nego se svodi na besprimjernu etničku teritorijalizaciju državnog prostora. Po tome, koncept konstitutivnosti trebao bi poslužiti da se u Bosni “ograde” etničko-religijske teritorije.

  Zato se odmah uz konstitutivnost naroda nameće sa HDZ-ovske strane priča o federalizaciji državne teritorije kao konačni čin podjele države Bosne prema etničko-religijskim principima i ratnim dostignućima. Naravno to je antibosanski koncept.

  Današnja kvazi-politička naracija o “konstitutivnosti naroda” pada još niže ispod rješenja Dejtonskog sporazuma, pada u plemensko, predmoderno, nedemokratsko razgraničavanje “pašnjaka” kojima će upravljati jedna partija i njezin vođa. Ovakvo zaostalo predpolitičko djelovanje ne postoji nigdje u današnjoj Evropi.

  Dakle, sporno je insistiranje na konstitutivnosti naroda koje su predložili Tuđman i Milošević, jer Bosna kao država nije ni federacija, ni konfederacija, niti je unija tri etničko-religijske “republike”. Bosna jeste multietničko, višereligijsko, multikonfesionalno društvo, ali je prosta decentralizirana država koja ima internacionalno priznanje.

  Drugo, koncept konstitutivnosti treba da posluži kao argumentaciona osnova za kvarnu političku zamisao da tri naroda “konstituiraju” državu Bosnu. Tri naroda imaju navodno svoje odijeljenje teritorije i oni raspolažu tim teritorijama kao “plemenskim” teritorijama. Tako Bosna biva prikazana kao konstrukt volje tri etničko-religijske oligarhije koji je nastao u Deytonu 1995. godine. Potpuno se negira njezina državnost koja je obnovljena 1943 na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a i osporava se njezin povijesni kontinuitet od srednjevjekovnog doba do kraj 20. stoljeća.

  Danas je jasno da Opći okvirni sporazum o miru iz Daytona 1995 godine predstavlja korak nazad u odnosu na ZAVNOBiH i Deklaraciju o pravima građana Bosne i Hercegovine. Dejtonski Ustav (Anex IV) bosanskom čovjeku, građaninu ili pojedincu, pretpostavlja i nameće grupu, kolektiv, zajednicu, narodnu grupu kao centar i subjekt ustava.

  Treće, nešto nije normalno s konceptom “konstitutivnosti naroda” ako se samo odnosi na Bosnu, a ne na Srbiju i Hrvatsku. Ako su Srbi i Hrvati konstitutivni u Bosni, zašto onda nisu Bošnjaci konstitutivni u Srbiji i Hrvatskoj po istom obrascu kakav su nam ponudili Tuđman i Milošević 1993. godine? Zašto hrvatski Srbi nisu konstitutivni u današnjoj Hrvatskoj? Isto tako, pred nama je važno pitanje: da li su bosanski Srbi i bosanski Hrvati kao narodi dio bosanske nacije (države-nacije) ili nisu? Ako su isključeni iz ili otkinuti od bosanske nacije, onda je pitanje gdje su i gdje pripadaju?

  Do kada će živjeti ovu spornu antibosansku perverziju koja je ostatak Tuđman-Miloševićevog projekta rušenja Republike Bosne i Hercegovine 1992. godine. Zašto se nastavlja pogrešno razumijevanje činjenice da su bosanski Srbi i bosanski Hrvati konstitucionalni narodi ili narodi koji se nabrajaju i spominju u Ustavu Bosne i Hercegovine. Bosanski Srbi i bosanski Hrvati planski se otkidaju od Bosne i guraju u shizofreniju, razdomljenje, “beskućništvo” u egzistencijalnom smislu, u beznađe, koje projektanti “velike Hrvatske” i “velike Srbije” koriste u svojim hegemonijskim igrama protiv Bosne.

  Četvrto, preko koncepta konstitutivnosti naroda Srbija i Hrvatska direktno sprovode svoje hegemonijske politike na tlu države Bosne i Hercegovine. Konstitutivnost se razumijeva sa strane srbijanske i hrvatske državne politike kao pravo tih država da se miješaju u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Kao da ljudi u Bosni ili bosanski narod, Bosanci, nisu u stanju da samostalno i neovisno od bilo koga sa strane donose bitne odluke za sebe i svoju budućnost. Tako se pojavljuje model patronizma: briga za svoje “sunarodnjake” pretvara se u plansko ometanje bosanskog suvereniteta.

  Pokazuje se da je konstitutivnost pretvorena u jedan opasan mehanizam kočenja bilo kakvog razvojnog procesa u Bosni. Ni jedna odluka ne može se donijeti bez besmislenih dogovaranja, natezanja, opstrukcija i sličnih smicalica. Zemlje slabedemokratije zato ostaju “negdje između” i uvijek su meta patronizma prvih susjeda koji vide svoju šansu u potčinjavanju. Naravno ovaj patronizam u Bosni pojavljuje se tokom 20. stoljeća i ide uz srpske i hrvatske nacijske projekcije kojima se Bosna sasvim neopravdano uračunava u neki veliki srpski ili hrvatski politički aranžman.

  Empirijska provjera brojnih ustava pokazuje da Srbi, naprimjer, nisu konstitutivni u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Austriji, SAD, Njemačkoj i tako redom.

  Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta “konstitutivnosti naroda” trebamo uvesti koncept ravnopravnosti građana na svakom dijelu države Bosne i Hercegovine.

  Peto, današnje stanje mira u Bosni zasnovano je na zadovoljenju potreba Srbije i Hrvatske da dominiraju u Bosni, a ne na unutarnjem procesu demokratizacije bosanskog društva i razvijanja građanskih sloboda i koncepcija. Zato je Bosna ostavljena između socijalističkog i demokratskog svijeta kao “zemlja u tranziciji” – što se tiče IC (internacionalne) birokratije ovo stanje može trajati vječno. Bosna još uvijek ne može ući u EU jer ima internacionalnog HR (Visokog predstavnika UN i EU). Bosni se, dakle, još ne dopušta da postane slobodna evropska demokratska država.

  Preko konstitutivnosti naroda Srbija i Hrvatska ostvaruju direktno uplitanje u suverenitetdržave Bosne i na pojedinim dijelovima bosanske državne teritorije ostvaruju hegemonijski interes pod krinkom zaštite svojih sunarodnjak. Neprijatelji demokratije u Bosni hoće nam nametnuti karikaturu demokratije kroz shvatanje da postoje srpske i hrvatske teritorije u državi Bosni kojima samo Srbi i Hrvati mogu raspolagati kako oni hoće, to jeste – Srbija i Hrvatska mogu “voditi brigu” o tim bosanskim državnim teritorijama pod plaštom zaštite svoje dijasporalne zajednice. Tako se postepeno i prikriveno hegemonijsko-osvajačka pohlepa Srbije i Hrvatske zadovoljava na Bosni.“Konsenzus” se pretvara u funkcionalno sredstvo blokade države Bosne i Hercegovine.

  Šesto, etnofaulizam i historicistički mentalitet predstavljaju dvije glavne “kulturne crte” u djelovanju balkanskih “plemena”.Zavist pre drugačijim i ponižavanje drugog uz izmišljanje (falsificiranje) povlaštenog mjesta u povijesti i ishodišnog “zlatnog doba”, prepoznaju se u svakoj ljudskoj djelatnosti na prostorima balkanskih naroda.

  Srbija i Hrvatska ne prihvataju potpunu suverenost Bosne jer po njihovim iz 19. stoljeća naslijeđenim koncepcijama trebaju da se teritorijalno prošire na Bosnu u sklopu rješavanja “istočnog pitanja”. Zato preko tobožnje brige za konstitutivnost naroda otvaraju prostor da se miješaju u unutarnje stanje Bosne. Strah od bosanske suverenosti kazuje da Srbija i Hrvatska ne napuštaju svoje hegemonijsko-osvajačke ciljeve po pitanju Bosne. Agresija na Bosnu 1992. imala je za cilj da slomi bosansku suverenost i zemlju podijeli prema etničkim linijama.

  Zato kada god neko iz Srbije i Hrvatske počne pričati o konstitutivnosti bosanskih Srba i bosanskih Hrvata u Bosni, treba upitati – šta to znači?

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 21 Septembra, 10:59

  ISTINITI,JA SAM DAVNO OČITAO LEKCIJU VAJNOM LAVIĆU.KAO PRVO SRBI SU BILI KONSTITUTIVAN NAROD NA TERITORIJI CIJELE JUGOSLAVIJE JOŠ OD 1918-e,JER SU JOŠ OD TAD ŽIVJELI U JEDNOJ DRŽAVI.TADA BOSNE NIJE BILO JER JE NESTALA(Kao dio Srpskog svijeta)JOŠ 1459-e)JER DRUGIH NIJE NI BILO.MORAMO PRIČATI OZBILJNO A NE VAŠ ŠUPLJAK.KONSULTUJTE ARHIVE IZ STANBOLA.OD TAD JE TO BIO DIO OSMANSKE IMPERIJE I NIKAKVE POSEBNOSTI NIJE BILO.TO JE ISTINA A SVE DRUGO JE LAŽ VELIKA KAO MONT EVEREST.TAKOĐE JE I SRBIJA I BUGARSKA I RUMUNIJA(Koja nije ni postojala ali su bile Vlaška i Moldavija) ZATIM UGARSKA I DRUGE TERITORIJALNE JEDINICE U OKVIRU TURSKOG SULTANATA(Carstva)
  ZNAČI,POSLIJE SLABLJKENJA I PROPASTI TURSKOG CARSTVA I NESTANKA AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE U VIHORU PRVOG SVJETSKOG RATA VI I HRVATI STE BILI NA GUBITNIČKOJ STRANI I MI SRBI SMO VAS PRIMILI U ZAJEDNICU SA NAMA KONTAJUĆI DA SMO BRAĆA PO KRVI A NE PO VJERI(Kralj Aleksandar i Nikola Pašić)EDABOGDA IM ZEMLJA KOSTI IZBACILA JER NISU DOSTOJNI DA BUDU U ZEMLJI JER JE SRBE ZAJEDNICA SA VAMA KOŠTALA DVA MILIONA GLAVA.ODMA STE PO IZBIJANJU DRUGOG SVJETSKOG RATA POČELI DA UBIJATE SRBE U TZV NDH JER STE PRIGRLILI NDH KAO SVOJU DA BI SE SVETILI SRBIMA NEZNAM ZAŠTO.OPET PO ZAVRŠETKU DRUGOG RATA VI KAO PORAŽENA STRANA OSTAJETE SA NAMA I NISTE KAŽNJENI ZA GENOCID KOJI STE UČINILI NAD SRBIMA (Jasenovac;Jadovno;Jastrebarsko-logor za djecu,Garavice,Stari Brod na Drini;Sarajevo Doboj)I MNOGA DRUGA MJESTA MASOVNOG STRADANJA SRBA.TAČNO JE DA SU ČETNICI NAPRAVILI JEDAN POKOLJ UZ DRINU ALI ISKLJUČIVO KAO ČIN OSVETE NA PREDHODNE ZLOČINE KOJI STE VI POČINILI ZAJEDNO SA JUROM FRANCETIĆEM.ISTO SE I U ZADNJEM RATU DOGODILO U SREBRENICI ALI POSLIJE TRI IPO GODINE VAŠEG(Naserovog)TERORA U PODRINJU.TO SU ČINJENICE A SVE DRUGO JE LAŽ.VI HOĆETE ZAJEDNIČKU DRŽAVU SA NAMA A MENE I MOJE DRUGOVE ZOVETE AGRESORIMA,DOK NA PRIMJER EMIR SULJAGIĆ JE ROĐEN U SRBIJI(LJubovija) KURTĆEHAIĆ U CRNOJ GORI (Bijelo Polje) SEFER HALILOVIĆ U SRBIJI (Prijepolje) MASA DRUGIH SANDŽAKLIJA KOJI SU ROĐENI U SRBIJI NISU AGRESORI JER SU BILI U VAŠOJ TZV ARMIJI KOJA JE BILA LEGLO BITANGI,KRIMINALACA I PROBISVIJETA (Juka Prazina Ćelo1,Ćelo2,Caco,Kruško….)DOK NIJEDAN SRPSKI KOMANDANT NIJE ROĐEN VAN BIH.ZNAČI DRUŽE ISTINITI SRBI SU VEĆ STO GODINA ŽIVILI U JEDNOJ DRŽAVI A MOGLI STE I VI DA STE BILUI PAMETNI ALI ZAHVALITE ALIJI ŠTO STE REALNO KONSTITUTIVNI SAMO NA 25% BIH A SVUGDJE STE OSIM TU NACIONALNA MANJINA ALI ISKLJUČIVO ZBOG KRATKE PAMETI VAŠEG VOĐE ALIJE.TO JE REKAO I POKOJNI TUNJO FILIPOVIĆ I ZULFIKARPAŠIĆ A NE JA.ZNAČI MI SMO STVORILI JUGOSLAVIJU A NE VI I HRVATI I NA NAŠIM KOSTIMA HOĆETE DA ONO ŠTO SMO MI STVORILI(MOJ PRADJED JE BIO SOLUNSKI DOBROVOLJAC A DJED PARTIZANSKI KAPETAN)A TVOJI SU VJEROVATNO BILI USTAŠKI ČASNICI I KRILNICI I TI BI SAD MENI OSPORAVAO KONSTITUTIVNOST NA MOM ROĐENOM GRUNTU I DA BUDEM NEKI BOSANAC.E PA NEĆE DA MOŽE A TI I TVOJ LAVIĆ I KURTĆEHAIĆ JEBITE SE MALO O SVOM TROŠKU JER BOSNA JE OBIČNA MAGLA I NAMA I HRVATIMA NEZNAČI NIŠTA A VI KAO SIROČIĆI SE DRŽITE ZUBIMA ZA VAZDUH I MI VAM TO NEOSPORAVAMO JER MI IMAMO SVOJU MATICU A VI STE UMJESTO DA PRAVITE SVOJU NACIJU NA POČETKU 20-og VIJEKA (efendija ZUKORLIĆ) VI STE BRANILI PROPALU TURSKU IMPERIJU.PA KO VAM JE KRIV OSIM VAŠEG PROPALOG BEGOVATA KOJI SANJA DA ĆE DOĆI SPAS SA BOSFORA.PROBUDITE SE JER JE ERDOAN U TALU SA RUSIMA POŠTO TAKO JEDINO MOŽE SPASITI I SAMU TURSKU DA JE ZAPADNI ŽOHARI NE UNIŠTE KAO ŠTO SU UNIŠTILI OSMANSKO CARSTVO KAD SE POJAVILA NAFTA.GLUPANI IMPERIJE VODE RAČUNA SAMO O SEBI A DOKAZ SU VAM KURDI KOJI SU ZA TURKE ODRADILI GENOCID NAD JERMENIMA A SAD IH TURCI UBIJAJU KAO MUHE I AKO SU MUSLIMANI.ZNAČI SUMA SUMARUM VAS SE NEĆE PITATI ŠTA ĆEMO MI SRBI I HRVATI RADITI SA SOBOM I SVOJOM TRITORIJOM.

  Odgovori
 4. FAJTER
  FAJTER 21 Septembra, 11:05

  P.S.
  TE PRAVNE TEORIJE I TUŽBALICE OBJESITE MAČKU O REP KAO ŠTO JE PROPALA HELSINŠKA POVELJA O NEPOPVREDIVOSTI GRANICA SFRJ.

  Odgovori
 5. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 21 Septembra, 17:46

  FAJTERU; U TVOM KOMENTARU IMA JEDNA TRECINA ISTINE, A SVE OSTALO JE IZMISLJENO. DA LI SI TI TO IZMISLIO ILI SI CITAO LAZNU SRPSKU HISTORIJU ILI LAZNE SRPSKE KNJIGE. JA SAMO MOGU JEDNO RECI: “SVI ONI KOJI VJERUJU U LAZNU SRPSKU HISTORIJU POD HITNO TREBAJU DA PRONADJU KNJIGE SVJETSKE HISTORIJE I DA SE KONACNO OPAMETE,DA POCNU ZIVJETI NORMALNIM ZIVOTOM I DA KONACNO PRESTANU DA VODE RELIGIJSKU POLITIKU SA VODJOM SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE KOJA ZELI DA OSVOJI SVAKI DIO BALKANA GDJE SE NALAZE SRBI. OVAKVA SRPSKA POLITIKA, DOVESCE SRBE DO PROPASTI I KONACNOG NESTANKA. TI FAJTERU PISES DA BOSNA NIJE POSTOJALA DO JE SRBI NISU PRIVATILI I DA SMO MI BOSNJACI SRPSKE UBICE GDJE PONOVO PROTURAS SVOJE LAZI I ZELIS IH PRETVORITI U ISTINU. MORAM TE NAPOMENUTI DA BOSNA POSTOJI VISE OD HILJADU GODINA I ZA VRIJEME KRALJEVINE TVRTKA BOSNA JE VLADALA VELIKIM DJELOVIMA SRBIJE I NA BALKANU. TAKODJE, BOSANSKI RIJECNIK JE STARIJI OD SRPSKOG RIJECNIKA VISE OD 200 GODINA STO JE JOS JEDAN DOKAZ DA JE BOSNA POSTOJALA VISE OD HILJADU GODINA. TI FAJTERU PODRZAVAS KONSTITUTIVNOST NARODA U BiH KOJU SU IZMISLILI MILOSEVIC I TUDJMAN 1993. GODINE I NA TAJ NACIN SU PRIPREMALI ETNICKU PODJELU BiH SA POTPUNIM UNISTENJEM BiH A I BOSNJAKA U BiH STO SE VIDJELU U RATU OD 1992-1995 GODINE, ALI SU TAJ RAT IZGUBILI. NIGDJE U SVIJETU NE POSTOJI KONSTITUTIVNOST NARODA JER TO ZNACI PODJELU DRZAVE PO RELIGIJSKIM ZAJEDNICAMA, ODNOSNO PODJELU DRZAVE NA PLEMENE SA RAZLICITOM RELIGIJOM I VJEROM STO ZNACI, VRACANJE DRZAVE UNAZAD ZA 200 GODINA. KONSTITUTIVNOST GRADJANA MOZE POSTOJATI JER TO JE PODRZAVANJE I RAVNOPRAVNOST SVIH GRADJANA U DRZAVI KOJI ZIVE. KONSTITUTIVNOST NARODA I KONSTITUTIVNOST GRADJANA JE VELIKA RAZLIKA I ZATO TREBA POD HITNO UKINUTI KONSTITUTIVNOST NARODA KAKO NEBI RELIGIJSKE ZAJEDNICE VLADALE DRZAVOM KAO STO SE DESAVA SADA. NA OSNOVU KONSTITUTIVNOSTI NARODA MILIRAD DODIK I DRAGAN COVIC VLADAJU DRZAVOM I NA TAJ NACIN SVE BLOKIRAJU U BiH S CILJEM RAZBIJANJEM BiH I STVARANJEN VELIKE SRBIJE I VELIKE HRVATSKE STO SU CINILI SLOBODAN MILOSEVIC I FRANJO TUDJMAN. U TO VRIJEME, SLOBODAN MILOSEVIC JE IMAO POMOCNIKA U BiH RADOVANA KARADZICA, A FRANJO TUDJMAN JE IMAO U BiH MATE BOBANA. SADA ALEKSANDAR VUCIC U BiH IMA SVOG POMOCNIKA MILORADA DODIKA, A ANDREJ PLENKOVIC I ZORAN MILANOVIC IMAJU SVOG POMOCNIKA DRAGANA COVICA A SVE U CILJU RAZBIJANJA I POTPUNOG UNISTENJA BOSNE I HERCEGOVINE I STVARANJU VELIKE SRBIJE I VELIKE HRVATSKE. ZNACI; SRBIJA I HRVATSKA NISU ODUSTALI OD PROJEKTA MILOSEVIC-TUDJMAN U POTPUNOM RAZBIJANJU BiH I PREUZIMANJU TERITORIJA BiH. ONI SU ZABORAVILI DA SU IZGUBILI RAT U BiH OD 1992-1995 IAKO JE SRBIJA IMALA JNA KOJA JE U TO VRIJEME BILA CETVRTA SILA U EVROPI.

  Odgovori
 6. FAJTER
  FAJTER 22 Septembra, 00:13

  JA SAM MISLIO DA ĆEŠ NEŠTO PAMETNO REĆI KAD ONO TI OPET SPOMINJEŠ NEKU SVJETSKU HISTORIJU,A JA TE MOLIM DAJ MI BAREM JEDAN NASLOV I IME KNJIGE GDJE PIŠE TO ŠTO TI PRIČAŠ ALI DA JE STAR BAREM 100 GODINA A NE OVE SADAŠNJE BALJEZGARIJE.MOŽE I NEKA STRANA KNJIGA,NIJE VAŽNO,TO OD TEBE TRAŽIM STALNO ALI TI MI DO SADA NEREČE NI JEDNU.DRUGO:OKO KRALJA TVRTKA JA TE PITAM KAKVE VEZE VI BOŠNJACI IMATE SA NJIM,JER JE TVRTKA RODILA PRINCEZA IZ NEMANJIĆKE POPRODICE A ON SE KRUNISAO U MANASTIRU MILEŠEVA I NOSIO TITULU “KRALJ SRBLJEM,BOSNOM I ZAPADNIH STRANA”.TO JE ISTINA I OTIĐI U MILEŠEVU I NAĆI ĆEŠ TO.(Neboj se Srpski kaluđeri ne ujedaju).
  3.POKAČITE TAJ BOSANSKI RIJEČNIK DAĆU SVE ŠTO IMAM A TO NIJE MALO JER MOKA PORODICA KOJOJ SAM JA NA ČELU TEŠKA JE BAREM MILION MARAKA.MI SRBI VAMA MOŽEMO POKAZATI NOMOKANON SVETOG SAVE,MIROSLAVOVO JEVANĐELJE,I STOTINE HRISOVULJA O SRPSKIM MANASTIRIMA NPR MANASTIR NA OZRENU IZ 1284-e I OSNOVAO GA JE KRALJ STEFAN DRAGUTIN(TO JE ŽIVI DOKAZ DA LAŽETE KAO PSI O HILJADUGODIŠNJOJ BOSNI A NEMANJIĆKI MANASTIR JE I DANAS TU I POSTOJI.
  4.KONSTITUTIVNOST VUČE KORIJEN IZ RIMSKOG PRAVA TZV.(Uti Possidetis),PA PREMA TOME TUĐMAN I MILOŠEVIĆ NEMAJU VEZE SA TIM.PITAJ KURTĆEHAIĆA DA TI TO OBJASNI JER JA NEMAM NI DOVOLJNO ŽIVACA NI PROSTORA DA TEBI NEPISMENOM OBJAŠNJAVAM ŠTA PIŠE U OSNIVAČKOJ POVELJI UJEDINJENIH NACIJA U ČLANOVIMA 1 I 55.DODUŠE NISAM SIGURAN DA ĆE TI TO MOĆI DOBRO OBJASNITI “Akademik KURTĆEHAIĆ” JER JE ON ZAVRŠIO “SARAJEVSKI PRAVNI FAKS”ŠTO JE U VRIJEME KAD SAM JA STUDIRAO PRAVO NA NAJBOLJEM TO JEST NAJJAČEM FAKULTETU U ZEMLJI I TO SMJER MEĐUNARODNO PRAVO I MEĐUNARODNI ODNOSI,ZA NAS JE SARAJEVSKI FAKS BIO PREDMET ŠPRDNJE I VAŽIO JE KAO DOBRA SREDNJA ŠKOLA(npr Parcijalno polaganje ispita i neke druge stvari).DALJE DISKUSIJE SA TOBOM ZA MENE SU ISPOD ČASTI A I MIŠLJENJA LAVIČA,KURTĆEHAIĆA I FATMIRA ALISPAHIĆA SMATRAM NEZRELIM NEUKIM I NEDORASLIM DA TI I ONI VODE POLEMIKU SAMNOM JER STE KAO PROTIVNICI IRELEVANTNI

  Odgovori
 7. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 22 Septembra, 05:46

  OPET TI FAJTERU PROTURAS SVOJE LAZI A NISAM NI MALO IZNENADJEN JER SI CITAO LAZNU SRPSKU HISTORIJU. PISES DA BOSNJACI NEMAJU NIKAKVE VEZE SA TVRTKOM I TAKO DOKAZUJES DA NEPOZNAJES HISTORIJU BOSNE. MORAM TE NAPOMENUTI DA JE I SAM KRALJ TVRTKO BIO BOSNJANIN (BOSNJAK) A BOSNJACI PRAVOSLAVNE I KATOLICKE VJEROISPOVIJESTI SU TEK U 19 STOLJECU DOBILI IME BOSANSKI SRBI I BOSANSKI HRVATI. KRATKO RECENO; SVE DO KRAJA 19 STOLJECA U BOSNI SU ZIVJELE BOSNJACI,ALI POD PRITISKOM SRBIJE I HRVATSKE PRIHVATILI SU IME SRBI I HRVATI. PISES O KONSTITUTIVNOSTI U BiH ALI NEPOZNAJES DA TA KONSTITUTIVNOS U OVOM STOLJECU NEPOSTOJI NI U JEDNOJ DRZAVI U SVIJETU. SADASNJU KONSTITUTIVNOST NARODA U BiH IZMISLILI SU DVA RATNA ZLOCINCA SLOBODAN MILOSEVIC I FRANJO TUDJMAN 1993. GODINE KAKO BI LAKSE PODJELI BiH I KAKO BI LAKSE UPRAVLJALI BiH JER TA KONSTITUTIVNOST NARODA SVE BLOKIRA U BiH JER JE UPOTREBLJAVAJU RAZARACI BOSNE I HERCEGOVINE MILORAD DODIK I DRAGAN COVIC UZ PODRSKU SRBIJE I HRVATSKE. JA TEBI NECU PISATI DA SI NEPISMEN JER MOJ KARAKTER I KULTURA MI TO NEDOZVOLJAVAJU, A TI PISI STA HOCES, JER SI SE DOVOLJNO OTKRIO.

  Odgovori
 8. Samir
  Samir 26 Septembra, 05:11

  carsijski kriminalci i satanista pedofil Klinton izvrsili agresiju i stvorili carsijsku lopovsku teroristicku Isis drzavu Bosnu kojom upravljaju islamski teroristi i carsijske siledzije kriminalci pod vodjstvom Anomalije Izmetbegovica , carsijska pljacka naroda i drzave je u toku , celi muslimanski narod ogrezao u izmetebegovicevom islamskom kriminalu i zlocinu , a prevareni muslimanski narod i svi i ostali i dalje blentaju i ne kontaju sta je laz a sta je istina .

  Odgovori
 9. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 26 Septembra, 17:05

  OPET TI CETNICE, SOVINISTO, NACI-FASISTO, TERORISTO, PSIHOPATO I SIZOFRENICARU POKUSAJES DA SVOJE LAZI PRETVARAS U ISTINU, ALI TVOJ JE VOZ DAVNO PROSAO I SVAKO ZNA DA SU SRBI IZVRSILI AGRESIJU NA BiH I IZVRSILI GENOCID NAD BOSNJACIMA U POKUJA POTPUNOG UNISTENJA BOSNJAKA U BiH. SVE STO SI PISAO PROTIV BOSNJAKA JE CISTA LAZ, A TO SU U STVARI UCINILI SRBI. PISES DA SI BOSNJAK A TVOJI KOMENTARI TE OTKRIVAJU DA SI OKORJELI CETNIK I COVJEK KOJI MRZI BOSNJAKE. NIJE CUDO STO TI LAZES JER VAS OTAC SRPSKE NACIJE DOBRICA COSIC SA SVOJOM IZJAVOM OTVORENO REKAO DA SRBI LAZU. PROCITAJ IZJAVU PA SE COVJECE POVUCI DA SE NEBI DALJE SRAMOTIO I DA TI SE LJUDI VISE NESMIJU.

  Otac srpske nacije Dobrica Ćosić kazao je jednom “Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina, jer Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž“.

  Odgovori
 10. Safeta
  Safeta 27 Septembra, 19:48

  carsijski islamski teroristo i lopove sa autobuskih stanica , kad bi ti bio pametan i imao mozga onda bi mozda nesto i znao da kazes , ovako vidi se u kakvim govnima je muslimanski narod i cela Bosna zbog carsijskih lopova zlocinaca terorista i nacista poput tebe .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku