hamburger-icon

Kliker.info

Kemal Kurspahić : O Bosni ‘u četiri oka’

Kemal Kurspahić : O Bosni ‘u četiri oka’

28 Avgusta
15:35 2020

Ovonedjeljno gostovanje političkog vodstva Republike Srpske kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, odvijalo se po scenariju političke drame u kojoj je sve na kocki: i sam opstanak ili države Bosne i Hercegovine ili njenog entiteta Republike Srpske; međusobni odnosi u trouglu susjednih zemalja koje su prošle kroz ratni pakao devedesetih; prećutne prijetnje ponovnog crtanja granica koje su sa stvaranjem paradržava na teritoriju Bosne i Hercegovine bile uzrok masovnih progona stanovništva u ratu 1992.-95, ovog puta kao mogući kusur u pregovorima pod međunarodnim pokroviteljstvom za međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Piše : Kemal Kurspahić (RSE)

Za dramu se ponajprije pobrinuo član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

On u najavljenom sastanku najviših predstavnika Srbije i Kosova u Bijeloj kući u Vašingtonu vidi i priliku da, ako se već dogovaraju neke nove realnosti na Balkanu – i ako se od Srbije zahtijeva priznanje Kosova – onda treba staviti na dnevni red i status Republike Srpske. To nije nov projekt. Duga je istorija nastojanja da se potkopa i ospori bosanskohercegovačka državnost: sam Dodik je u nebrojenim prilikama govorio o Bosni i Hercegovini kao propaloj državi, otvoreno pozivao na njenu podjelu, predstavljao entitet kao srpsku državu. Novo je, međutim, to što je ovog puta te pozive na otcjepljenje Republike Srpske formalizovao u dokumentu upućenom predsjedniku Srbije kao podsjetnik za moguće otvaranje pitanja statusa entiteta i podjele Bosne i Hercegovine.

Vučić je, čuvajući se od optužbi kako na bilo koji način ohrabruje ili podržava takve inicijative ipak i sam doprinosio širenju neizvjesnosti uoči gostovanja reprezentacije Republike Srpske u Beogradu.

Govorio je kako on mora „saslušati šta oni traže“; kako je dva puta pročitao dokument iz Banjaluke i kako kritičari iz Sarajeva pojma nemaju šta on misli o tom dokumentu. Njegova izjava kako je tokom gostovanja rukovodstva Republike Srpske imao i razgovor nasamo s Dodikom mogla je biti sračunata na produbljivanje neizvjesnosti o tome o čemu su to razgovarali u četiri oka ali mu gost, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nije ostavio nikakvog prostora za tajnovitost: javno je ponovio pitanje kako je Bosni i Hercegovi bilo dozvoljeno da se otcijepi od Jugoslavije a Republika Srpska ne smije ništa da traži.

 

Ovaj događaj na kraju umjesto bilo kakve tajnovitosti u Dodikovoj ljutitoj otvorenosti nudi svim zainteresovanim dobar uvid u ono šta se sve može očekivati u predstojećim razgovorima u Bijeloj kući i kakve odgovore da pripreme na očekivana pitanja.

Vučićeva sračunata pozivanja na poštovanje Dejtonskog sporazuma i suvereniteta Bosne i Hercegovine kakva je propisana tim sporazumom padaju u vodu ako on istovremeno redovno ugošćuje Dodika kao najupornijeg poricatelja bosanske države i daje mu platformu za njeno osporavanje i urušavanje. Dobar primjer je Dodikova verbalna odanost „izvornom Dejtonu“. On, recimo, bez i minimalnog poštovanja za činjenice falsifikuje već i prvi član tog sporazuma koji glasi:

„Kontinuitet: Republika Bosna i Hercegovina, čije će zvanično ime od sada biti ‘Bosna i Hercegovina’, nastaviće svoje zakonsko postojanja pod međunarodnim pravom kao država, s unutrašnjom strukturom prilagođenom kako se ovdje predviđa u njenim sadašnjim međunarodno priznatim granicama. Ona će ostati kao Bosna i Hercegovina članica Ujedinjenih nacija i može kao Bosna i Hercegovina održavati ili tražiti članstvo u organizacijama u okviru Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija.“

 

Nastojanje da se 25 godina nakon postizanja Dejtonskog sporazuma dokaže kako je entitet stariji od države i da se protivustavno za Dan Republike Srpske proglasi 9. januar – dan kad je 1992. godine „Skupština Republike Srpske“ široke prostore Bosne i Hercegovine proglasila srpskim teritorijama na kojima će zatim biti provedeno „etničko čišćenje“ i masovna zlodjela s kulminacijom u genocidu u Srebrenici – suprotno je zaklinjanju u odanost izvornom Dejtonu ili suverenitetu bosanske države.

Pokušaj da se ta krivotvorena verzija istorije unese u razgovore pod okriljem Bijele kuće teško da će naići na razumijevanje čak i administracije čiji je predsjednik, dva mjeseca prije izbora, najživotnije zainteresovan za kakve-takve uspjehe na međunarodnoj sceni. On je inače više puta pokazao da nije baš zainteresovan za detalje evropske geografije: veliki odjek u svjetskim medijima imala je epizoda u kojoj je u razgovoru 2018. godine – optužio lidere baltičkih država da su započeli ratove devedesetih i doveli do raspada Jugoslavije a oni s nelagodom shvatili da je zamijenio Baltik i Balkan.

Samozvane „probosanske snage“ u Sarajevu ni danas, kao ni u pregovorima koji su vodili postizanju Dejtonskog sporazuma, nemaju usaglašen strateški odgovor na nasrtaje na bosansku državnost ni partnere u svijetu koji bi s punim autoritetom stali u odbranu Bosne i Hercegovine izvan uobičajenog uvjeravanja kako su „odani njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu“.

I to je, naravno, dragocjeno u odsustvu domaćih snaga koje su zaokupljene otimačinom za ostatke javnih dobara i funkcija; međusobnim optužbama za pripadanje kriminalnom i političkom podzemlju; sve do sumnjičenja za uvoz migranata džihadlijskih opredjeljenja.

Podijeli

5 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 29 Avgusta, 00:22

  KEMO DŽABA SE TRUDIŠ.

  Odgovori
 2. Kašif
  Kašif 29 Avgusta, 00:48

  A može biti da je mislim i misli da ako d se predsjedniku Amerike žuri da ga se može ucijeniti da pristane na podršku srpskog naroda kako na pristanak priznanja nezavidnosti države Kosovo tako na izborima u Americi za kojeg će glasati milion Srba u Americi a zauzvrat Amerika ne podržava muslimane kad republika srpska traži očuvanje svoje autonomije koja je krvlju stečena samo nije onako kako piše u haškim presudama jer je tada na vlasti u Americi bio demokrata Bil Klinton. Da li će predsjednik Srbije ovo na razgovoru u Americi ili vidjeće se. No da gospodin Dodik nije na Crnoj listi omraženih osoba SADa sigurno bi ucijenio predsjednika Amerike. A možda i ne bi. Tako bi republika srpska čuvala autonomiju do sljedeće prilike da se proširi a M. Dodik bi bio zlatnim slovima zapisan u historiji srpskog naroda koji je spasio republiku srpsku i nije priznao nezavisnost države Kosovo i koji je godinama vukao Bošnjake za nos koje vodi SDA kojom vlada beranski klan gospodina Radončića i gospođe Izetbegović da uživa u srpskom fašizmu i nacionalsocijalizmu na njihov račun i na njihovu štetu.

  Odgovori
 3. Kašif
  Kašif 29 Avgusta, 01:27

  Kašif
  29 Avgusta, 00:48

  A može biti da je mislio i misli da ako se predsjedniku Amerike žuri da ga se može ucijeniti da pristane na podršku srpskog naroda kako na pristanak priznanja nezavidnosti države Kosovo tako na izborima u Americi za kojeg će glasati milion Srba u Americi a da zauzvrat Amerika ne podržava muslimane kad republika srpska traži očuvanje svoje autonomije koja je krvlju stečena samo nije onako kako piše u haškim presudama jer je tada na vlasti u Americi bio demokrata Bil Klinton a kao primjer mogu poslužiti Hrvati u BiH sa Draganom Čovićem HDZom i onim što je ostalo od hrvatske autonomije u BiH HNSom na čelu. To je taktika koju koristi u BiH. Da li će predsjednik Srbije ovo reći ili će samo dostaviti papire koje je uputila zvanična Banjaluka na pregovore Kosova i Srbije u Americi ili ne vidjeće se. No da gospodin Dodik nije na Crnoj listi omraženih osoba SADa sigurno bi ucijenio predsjednika Amerike. A možda i ne bi. Tako bi republika srpska čuvala autonomiju do sljedeće prilike da se proširi a M. Dodik bi bio zlatnim slovima zapisan u historiji srpskog naroda kao jedan od osnivača republike srpske koji je spasio republiku srpsku i nije priznao nezavisnost države Kosovo i koji je godinama vukao Bošnjake muslimane za nos koje vodi SDA kojom vlada beranski klan gospodina Radončića i gospođe Izetbegović da uživa u srpskom fašizmu i nacionalsocijalizmu na njihov račun i na njihovu štetu.I bio je najbolji igrač sjedeće košarke u regionu i kapiten reprezentacije srpskog naroda i republike srpske u sjedećoj košarci na nivou BiH (sjedeća košarka – sport u kojem javne ličnosti imaju medijske okršaje kojim ostvaruju koristi i prave štetu svima na drugoj strani).

  Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 29 Avgusta, 05:09

  SVIMA JE JASNO, NA BALKANU, EU I SVIJETU DA JE SRBIJA ZAPOCELA RAT U SLOVENIJI, HRVATSKOJE I DA JE IZVRSILA AGRESIJU I GENOCID U BiH. TAKODJE JE SVIMA JASNO DA JE SRBIJA IZVRSILA ETNICKO CISCENJE I GENOCID NA KOSOVU. NIKO NEMA PRAVO KRIVITI PROBOSANSKE SNAGE KOJE SU SE BORILE PROTIV AGRESORA NA BiH I KOJE SU ODBRANILE BiH OD ZLOCINACKOG AGRESORA. ALEKSANDAR VUCIC I MILORAD DODIK DOBRO ZNAJU DA NEMAJU NIKAKVIH SANSI DA SACUVAJU KOSOVO JER JE KOSOVO DAVNO POSTALO NEZAVISNA DRZAVA. TAKODJER, VUCIC I DODIK DOBRO ZNAJU DA NIKADA NEMOGU PODJELITI BiH JER BOSNA SUVERENA I NEZAVISNA DRZAVA KOJA POSTOJI HILJADAMA GODINA A POSTAJAT CE VJECNO. VUCIC I DODIK SE NADAJU DA CE AMERIKA POMOCI SRBIMA, ALI NEZNAJU DA CE TRAMP IZGUBITI NA IZBORIMA I DA CE DEMOKRATI ZAVLADATI AMERIKOM I OCISTITI BALKAN OD NACI-FASISTA.

  Odgovori
 5. FAJTER
  FAJTER 02 Septembra, 22:32

  PRVO:ISTNITI BOLI KURAC SVIJET ZA BIH
  2.DEMOKRATI SU BILI NA VLASTI 16 GODINA(dva puta po 8 Klinton i Obama)OD 1990-e PA DO 2016-e PA NISU USPJELI OČISTITI SRBE,VEĆ NAPROTIV PRVI PUT U ISTORIJI SRBI PREKO DRINE IMAJU FAKTIČKI DRŽAVU.O KOSOVU SE PREGOVARA A KRAJNJI REZULTAT ĆE BITI PROGON ŠIPTARA JER VEĆ 150 GODINA NASRĆU NA SRPSKO KOSOVO.DEMOKRATI NISU USPJELI POMJERITI SRPSKU VOJSKU SA KOSOVA I AKO SU SA JOŠ 18 DRŽAVA BOMBARDOVALI SRBIJU 78 DANA PA NIŠTA DOK NIJE DOŠAO RUS ČERNOMIRDIN I REKAO SRBIMA DA ĆE OVI LUDACI BACITI NUKLEARNU BOMBU ALI JE ZATO RUSIJA NAPRAVILA REZOLUCIJU 1244 KOJA ČUVA SRBIJU DOK MI I RUSI NE OJAČAMO. E VIDIŠ MI I RUSI SMO OJAČAKI A AMERIKA DRASTIČNO OFALILA,TAKO DA SE UPRAZNO NADAŠ.ZA 78 DANA USPJELI SU DA ONESPOSOBE SAMO 12 SRPSKIH TENKOVA I TI SE UZDAŠ U TU SILU,DOK JE RUSIJA U SIRIJI ZA ŠEST MJESECI RAZBILA ISIL I GOTOVO OSLOBODILA SIRIJU A ZA OBORENI AVION SPRŽILA CIJELU OBLAST GDJE SU BILI TURKMENI I NATJERALA RERDOGANA DA SE NJOJ PRIKLONI.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku