hamburger-icon

Kliker.info

Kemal Kurspahić : Čestitka Trampu za ‘nemiješanje’

Kemal Kurspahić : Čestitka Trampu za ‘nemiješanje’

05 Jula
16:35 2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nastavlja seriju “grešaka u koracima” u odnosima s najznačajnijim spoljnopolitičkim partnerom: Sjedinjenim Američkim Državama.

Piše : Kemal Kurspahić (RSE)

Prva je bila: javno omalovažavanje bivše američke ambasadorke i diplomata zaduženih za američku politiku na Balkanu kao “ostataka bivše administracije” s očekivanjem kako će administracija Donalda Trampa (Trump) okrenuti list i voditi politiku koja će imati neko novo razumijevanje situacije u Bosni i Hercegovini i pozicije Republike Srpske. To se pokazalo kao vođenje politike po principu “što je babi milo, to joj se i snilo”: američka politika podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i njenim euroatlantskim aspiracijama ostaje nepromijenjena a za njeno provođenje odgovorni su ljudi s dugogodišnjim iskustvom na Balkanu i dubokim ličnim razumijevanjem i iskustvima u regionalnoj politici.

Druga: javno odbijanje Trampove čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine s porukom kako “to nije moj dan državnosti i da Srbi i Republika Srpska nisu pristali na to” i poukom kako “možemo razgovarati o EU integracijama, ali da ne možemo o NATO-u”.

Treća – najnovija: čestitka Trampu povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Država, u kojoj – u tonu nepozvanog savjetnika – iskazuje poštovanje za “Vas i Vašu politiku da se ne miješate u unutrašnje stvari drugih zemalja i da podržavate doktrinu patriotizma u cijelom svijetu”. Tramp vjerovatno ne bi prihvatio kao kompliment pohvalu za “nemiješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja” a njegov – a ne neki bivši i otpisani – ambasador Erik (Eric) Nelson je na prijemu povodom američkog Dana nezavisnosti u Sarajevu rekao kako je cilj Bosne i Hercegovine “napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji” i kako “Sjedinjene Države podržavaju ovaj cilj”.

Sjedinjenim Državama i najznačajnijim evropskim partnerima ne može se protivljenje ispunjavanju uslova za pridruženje NATO-u objašnjavati “nepostojanjem saglasnosti” o tome: njima je poznato da su te odluke davno donesene u institucijama Bosne i Hercegovine i da su i ozakonjene u Zakonu o odbrani. Za odbacivanje i poništenje tako donesenih odluka i zakona potreban je konsenzus – kojeg ne može biti – a odbijanje da se ispunjavaju preuzete obaveze, od prenosa vlasništva nad perspektivnom vojnom imovinom na državu do usvajanja godišnjeg nacionalnog plana saradnje s NATO-om, više djeluje kao “implementacija” ruskog stava u međunarodnim forumima kako euroatlantska budućnost nije jedina alternativa.

Možda je predsjedavajući bosanskohercegovačkog Predsjedništva inspiraciju za pohvalu Trampu za “nemiješanje u unutrašnje stvari drugih država” dobio i u najnovijim prošlonedjeljnim susretima američkog predsjednika s trojicom svjetskih vođa “čvrste ruke”: ruskim predsjednikom Putinom s kojim se pred kamerama šalio u vezi s ruskim miješanjem u američke izbore i problemima koje ima s “lažnim vijestima”; kineskim predsjednikom za kojeg je rekao da je “jedan od najvećih lidera u cijelih 200 godina” kažu zato što je osigurao da bude doživotni predsjednik; i sa sjevernokorejskim vođom s kojim se kao prvi aktuelni američki predsjednik sastao na njegovom “terenu” u demilitarizovanoj zoni.

Ako se možda predsjedavajućem čini kako Tramp, kao i on, ima nešto od njegove naklonosti vođama “čvrste ruke” – jer je i Dodik za kratko vrijeme bio u gostima ličnostima takve reputacije: Putin, Lukašenko, Orban – onda je to i površnost u zaključivanju o odnosima na svjetskoj sceni.

Kako to zapaža komentator Washington Posta, uprkos svim nasmijanim slikama iz susreta s liderima “tvrde linije”, Tramp tim tradicionalnim američkim protivnicima nije dao nikakve ustupke.

U odnosima s Rusijom – protjerao je ruske diplomate, zaveo nove i oštrije sankcije protiv Moskve zbog miješanja u američke izbore i nepoštovanja postignutih sporazuma; odobrio ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajini; potakao veća ulaganja NATO saveznika za odbranu i odbacio sporazum o raketama srednjeg dometa; najavio moguće nove sankcije zbog povećanja energetske zavisnosti zapadnoevropskih zemalja od uvoza ruskog gasa.

U odnosima s Kinom – zaveo je carine od 25 odsto za kinesku robu vrijednu 250 milijardi dolara i najavio da će, ako uskoro ne bude postignut sporazum, zavesti carine i na robu vrijednu dodatnih 300 milijardi dolara.

U odnosima sa Sjevernom Korejom – nije ukinuo ekonomske sankcije, odmrzao oduzetu sjevernokorejsku imovinu ili dao toj državi diplomatsko priznanje: naprotiv, pojačao je sankcije protiv najužeg kruga oko režima u Pjongjangu.

Američke sankcije protiv državnika “čvrste ruke” su tema iz koje bi i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine mogao izvući korisne pouke: sankcije, naime, ne zavise od razmjene komplimenata i osmijeha već od ponašanja sankcionisanih. To je i direktno u nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini najavio i nedavno imenovani novi zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju (Matthew) Palmer koji je potvrdio kako su američke sankcije protiv Milorada Dodika i Nikole Špirića zavedene zbog njihovih antidejtonskih aktivnosti i ako oni žele njihovo ukidanje moraju promijeniti ponašanje.

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 05 Jula, 22:00

    KEMO MOŽEŠ DA SANJAŠ DA ĆE BITI KAKO VI HOĆETE.NEMA VIŠE ONOG ŠTO JE BILO.BOLI ONA STVAR MILU I NEBOJŠU ZA AMERIČKE SANKCIJE,UOSTALOM NIJE IH UVEO TRAMP VEĆ PRETHODNA ADMINISTRACUJA KOJA VIŠE NIKAD NEĆE DOĆI NA VLAST U AMERICI,A I AKO DOĐE NEĆE MOĆI RADITI ŠTA JE RADILA JER JE TO VRIJEME PROŠLO.SADA SE PITAJU NEKI DRUGI A NE AMERIKA SAMA KAO DO SAD.PITA LI SE IŠTA MERKEL MEJ,MAKRON ILI KANAĐANIN TRUDO KOJEM PREDSJEDNIK BRAZILA NIJE HTJEO NI RUKU PRUŽITI.SAD SE PITA 1 PUTIN 2 TRANP 3 XSI ĐI PING 4 MODI 5 KIM DŽONG UN PA ONDA OSTALI. TO JE SADA TAKO STIM ŠTO ĆE AMERIKA SA BROJA DVA VRLO BRZO PREĆI NA BROJ TRI.ŠTA MISLITE ZAŠTO TRAMP NIJE BOMBARDOVAO IRAN,ZATO ŠTO MU JE BROJ 1 ŠAPNUO DA SE SLUČAJNO NEIGRA JER BI AMERIKA U TOM SLUČAJU BILA PONIŽENA JER BI IM DVA NOSAČA BILA POTOPLJENA A RAKETE NEBI STIGLE NA CILJ KAO I PREDHODNE U SIRIJI.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku