hamburger-icon

Kliker.info

KBSA uputio otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću : Funkcije države vratite u državne insitucije i suzdržite se od pretvaranja stranačkih kompromisa u državotvorne odluke !

KBSA uputio otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću : Funkcije države vratite u državne insitucije i suzdržite se od pretvaranja stranačkih kompromisa u državotvorne odluke !

19 Augusta
05:52 2016

kbsa1Upravni odbor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, organizacije koja okuplja i predstavlja najveći broj američkih i  kanadskih Bošnjaka , uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.  Otvoreno pismo  potpisao je predsjednik UO KBSA Eldin Elezović, a mi ga prenosimo u cijelosti i bez  intervencija.

Poštovani Predsjedniče,

Ovim pismom želimo da izrazimo podršku vašem stavu o anti-daytonskom djelovanju zvaničnika manjeg BiH entiteta RS, i istovremno ukažemo na pogubnost donošenja državotvornih odluka izvan legalnih institucija države Bosne i Hercegovine.

Prema Daytonskom sporazumu, entiteti imaju status isključivo administrativnih jedinica sa određenim nadležnostima na teritoriju BiH na kom se nalaze, ali oni ne čine državotvorne jedinice što je odlika federalnih jedinica.

Pozivajući se na Anex IV ovog sporazuma koji ujedno predstavlja i Ustav Bosne i Hercegovine, niti jedna administrativna jedinica nije definisana po pripadnosti bilo kojoj entičkoj skupini. Konstitutivnost svih naroda Bosne i Hercegovine jasno je definisana odlukom Ustavnog Suda (U.5/98) koja je donešena 4.7.2000 godine. Prema toj odluci, svi konstituivni narodi su ravnopravni na svakoj stopi naše zemlje.

Referendum, kao jedan od neospornih elemenata demokratije, ne može niti smije biti oruđe u rukama samo jednog naroda koji želi nametnuti svoju destruktivnu viziju ostalim narodima u Bosni i Hercegovini. Isključivost jednog naroda naspram jednakopravnosti druga dva naroda i svih ostalih ljudi koji se usude suprotstaviti nadolazećem zlu, u potpunosti je neprihvatljiva i sa gnušanjem je odbacujemo .

Stoga vas pozivamo da iskoristitie sve institucionalne kapacitete koji vam stoje na raspolaganju i osujetite pokušaj stvaranja anarhije i haosa koji ne može iznuditi ništa dobro.

Poštovani Predsjedniče, vaš mandat obavezuje vas da štitite interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Američki i kanadski Bošnjaci osjećaju se obespravljeno jer se njihova jedina domovina Bosna i Hercegovina po ko zna koji put rastače do neprepoznatljivosti zbog neprimjerenog vaninstitucionalnog djelovanja i ponašanja.

Demokratski procesi, na koje bosanskohercegovački politički establišment poziva, pogaženi su po ko zna koji put, a građani i građanke Bosne i Hercegovine dovedeni u situaciju da ponovo posmatraju kako se o ključnim pitanjima za napredak države odlučuje netransparentno, iza zatvorenih vrata, u ugostiteljskim objektima umjesto u institucijama države.

Još uvijek su nam sviježa sjecanja takvog i sličnog vaninstitucionalnog djelovanja iz devedesetih godina i početka agresije na našu zemlju koja je kulminirala aktom genocida nad Bošnjačkim narodom. Svjedoci smo da ista politika, predvođna novim akterima, ponovo poziva na jednostrane plebiscite o danu manjeg BiH entiteta.

Sa velikom sigurnošću tvrdimo da ce slijedeći referendum biti o konačnom izdvajanju istog entiteta, nastalog na genocidu, od Bosne I Hercegovine, a takav scenario sigurno vodi u slijedeći rat i velika stradanja.

Podržavajući i participirajući u vaninstitucinalnim i međustrančkim kompromisima koji su iznuđeni opstrukcijama od strane vlasti manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nanosite nemjerljivu štetu legalitetu i institucionlanoj snazi naše države. Takvim aktima nesvjesno pretvarate našu zemlju u neobaveznu konfederaciju tri etničke skupine.

Kao što možete vidjeti po najnovijim događajima vezanim za zakazani antiustavni referendum politickog rukovodstva entiteta RS, takav pristup neminovno će dovesti do eskaliranja nelegalnih i antidržavnih aktivnosti.

Izražavamo duboko neslaganje sa ovakvim načinom „rješavanja“ otvorenih pitanja od državnog značaja. Na ovaj antidemokratski način vođenja državne politike, Bosna i Hercegovina nikada neće napredovati u oblasti jačanja demokratije i vladavine prava. Greške mogu biti počinjene, ali one ne smiju biti ponovljene u delikatnoj političkoj areni.

Zbog toga vam upućujemo apel da funkcije države vratite u državne insitucije i da se suzdržite od pretvaranja stranačkih kompromisa u državotvorne odluke.

Bilo kakav drugačiji pristup vođenju državotvorne politke sa sobom će nositi ogromne posljedice koje će najprije osjetiti politički establišment gubljenjem podrške izbornog tjela koje želi da predstavlja, navodi se u otvorenom pismu KBSA  upućenog predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

(Kliker.info)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Zmaj od Bosne
  Zmaj od Bosne 26 Augusta, 20:12

  Pitanje za KBSA: Sta ako se zarati u BH poslije refrenduma u RS, hoce li KBSA organizovati dobrovoljce iz SAD i Kanade za odlazak u BH i hoce li iko iz KBSA uzeti pusku i braniti BH. Evo moga odgovora: Garantujem 100% da niko iz dijaspore nece otici braniti BH, pa tako naravno niko nece otici iz Amerike i Kanade, ali zato ce iz dijaspore biti navijaca za one koji su zatekli u BH i bore za BH, dakle vi se borite a mi cemo navijati. Da slucajno dodje Saban Saulic ili Mile Kitic da odrzi koncert u Americi i kanadi, garant bilo bi na hiljade Bosnjaka ili kakav krkanluk ili vasar – pecena jagnjetina opet bi ih bilo na hiljade. Kad je u pitanju patriotizam onda sumnjam u patriotizam Bosnjaka. Patriotizam je ravan fanatizmu za svoju domovinu, nazalost Bosnjak taj kvalitet nema i ako ih ima garant to je mali procenat. Fanatici su Srbi, Hrvati i Albanci, nazalost to nisu Bosnjaci. Kada bi taj KBSA porucio Bakiru u slucaju da dodje do najgoreg u BH, kao ovakvu poruku: U slucaju rata u BH, eto KBSA vam garantuje nekoliko hiljada boraca iz Amerike, pa naravno onda i Bakiru bi bilo lakse kada imas svoj narod koji ce te podrzati u najgorem, mada bakir ne zasluzuje da predtavlja Bosnjake. Narod koji nema svoje “JA” i fanatizam za domovinu taj narod nema ni buducnosti a to su Bosnjaci, lahko se moze desiti obzirom kakvi su Bosnjaci kao narod da ostanu i bez 23% Bakirovog fildzan pasaluka, mada je po Daytonu trebao biti 33% Bosnjacima i 18% Hrvatima, sto zanci Bosnjaci su vec 10% svoga fildzana izgubili jer uzeli su ga Hrvati, tako da su pali na 23% teritorije BH.

  Odgovori
  • Za zmaja
   Za zmaja 27 Augusta, 04:35

   Pitanje za tebe “zmaju”: Hoćeš li ti uraditi išta od ovog što si nabrojao ili ćeš i dalje serendat preko portala uljuljkan u vlastitu važnost dok se kriješ iza imaginarnog nadimka ?
   Pun mi je kurac vas anonimaca koji su umislili da svakom loncu moraju biti poklopac ..

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku