hamburger-icon

Kliker.info

KBSA i IGK dobili odgovor : Kanadska vlada izrazila žaljenje i izvinjenje povodom diskriminirajućih naziva za vojne mete

KBSA i IGK dobili odgovor : Kanadska vlada izrazila žaljenje i izvinjenje povodom diskriminirajućih naziva za vojne mete

20 Marta
06:24 2015

meta3Lideri kanadskih Bošnjaka su dobili pismene odgovore od Kanade i Velike Britanije na zajedničko pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) povodom informacije da je kanadska vlada naručila mete za vježbe britanskih vojnika, među kojima su i mete nazvane “Bosanski muški“.

U pismu je od nadležnih kanadskih i britanskih državnih organa zatraženo objašnjenje imenovanja vojnih meta, opoziv imenovanja i izvinjenje za ovaj ponižavajući i diskriminirajući čin, koji je građane Bosne i Hercegovine u Kanadi, kao preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ponovo vratio u ratne strahote i narušio njihov osjećaj sigurnosti i jednakosti kao građana i naroda u kanadskom društvu.

U pismu je takođe navedeno da ovaj sramni čin imenovanja vojnih meta je potpuno nepotreban u Kanadi, zemlji koja je ponosna na svoj društveni sistem prepoznatljiv kao Kulturni mozaik. Ovaj diskriminirajući čin je bolan i ponižavajući ne samo za trenutnu generaciju građana Bosne i Hercegovine u Kanadi, preživjelih žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, već i posebno za mlade kanadske Bosance i Hercegovce, rođene kao kanadski građani.

U odgovoru ministarstva odbrane Velike Britanije se između ostalog stoji: „Imena meta o kojima govorite u vašem pismu su komercijalno dostupni proizvodi za koje su nazivi u katalogu stvar pitanja za kompaniju koja iste proizvodi. Vama će, međutim, biti drago da znate da Britanska armija koristi nespecifične geopolitičke scenarije i nijedna pretpostavka nije napravljena između naziva u katalozima i geografije operativnih aktivnosti Velike Britanije.

Nazivi mete u katalogu o kojima vi govorite u vašem pismu neće se stoga koristiti kao dio obuke koju preduzimaju britanske trupe u Kanadi”.

U odgovoru Paul Dewar, člana Kanadskog parlamenta i NDP kritičara vanjskih poslova između ostalog stoji: “Dijelim sa vama svoje razočarenje po pitanju odluke Vlade Kanade za kupovinu vojnih meta sa etničkim imenom Bosanski muškarac. Pozivam Vladu Kanade da se prvo izvini za odabir tih meta, a zatim da sprijeći kupovinu takvih meta u budućnosti. Vojne mete sa etničkim ili nacionalnim imenom nisu u skladu sa kanadskom ponosnom tradicijom multikulturalizma i ne trebaju se nikada upotrebljavati na kanadskom tlu“.

Prema informaciji koju su IGK i kanadski ogranak KBSA dobili od ambasade Bosne i Hercegovine u Ottawi, putem koje je naše pismo uručeno nadležnim državnim organima Kanade, Vlada Kanade je pozitivno odgovorila na naše zahtijeve u pismu, izrazila žaljenje za nazivom meta koji je ponizio dio kanadskih građana – prije svih kanadske Bošnjake i izvinula se građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi za ponižavajuće imenovanje vojnih meta.

I ako su građani Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, posebno Bošnjaci, još uvijek poniženi navedenom, nehumanom odlukom o nazivima meta, pozdravljamo  odluke vlada Kanade i Velike Britanije da ponižavajući i diskriminirajući naziv za mete “Bosanski muški“  ne koriste na svojim treninzima u Kanadi.

Istovremeno pozivamo Kanadu i Veliku Britaniju kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na još veću aktivnost da se istina o največim zločinima poslije holokausta u Evropi, genocid u Bosni i Hercegovini, sazna i da pravda za žrtve tih strašnih zločina bude zadovoljena. U tom smislu pozdravljamo nacrt rezolucije o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, koji je Velika Britanija pripremila i uputila Generalnoj skupštini UN-a na usvajanje.

Pozivamo vladu Kanade da podrži navedenu rezoluciju. Istina o genocidu u Bosni i Hercegovini  i pravda za žrtve tog zločina su najbitniji uslovi za pomirenje i budući zajednički život. Na žalost dvadeset godina poslije genocida u Srebrenici svijet još uvijek nije izvukao pouke i poruke iz toga zločina. Na kraju se zahvaljujemo akademskim, političkim i drugim javnim radnicima koji su pismeno podržali našu akciju, bez kojih ova akcija nebi uspjela. Posebno se zahvaljujemo Internacionalnom ekspertnom timu Instituta za istraživanje genocida Kanada na važnoj ulozi u ovoj akciji, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost  Instituta  za istraživanje genocida, Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike .

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku