hamburger-icon

Kliker.info

Kazna za višegradske koljače : Milanu Lukiću doživotna, Sredoju Lukiću 27 godina robije

Kazna za višegradske koljače : Milanu Lukiću doživotna, Sredoju Lukiću 27 godina robije

04 Decembra
14:50 2012

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreklo je danas u 15.35 sati konačnu presudu Milanu i Sredoju Lukiću za zločine nad višegradskim Bošnjacima, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).Žalbeno vijeće je odbacilo žalbene osnove Milana Lukića na prvostepenu presudu prema kojoj je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, te potvrdilo osuđujuću presudu. Odbačene su Lukićeve argumentacije navedene u žalbi.  Djelomično su prihvaćene neke žalbene osnove Sredoja Lukića te mu je kazna smanjena sa 30 na 27 godina zatvora.Također, odbačene su ili ocijenjene kao bespredmetne žalbene osnove Haškog tužilaštva.Milan Lukić je, inače, iznio osam, a Sredoje Lukić 15 žalbenih osnova. Tražili su ukidanje presuda ili smanjenje kazne. Haško tužilaštvo je tražilo dvije žalbene osnove.
 
Tužilaštvo je uložilo žalbu samo na presudu Sredoju Lukiću, tražeći da se on proglasi krivim za progon, pomaganje i podržavanje istrebljenja, te da mu, u skladu s tim, bude izrečena duža zatvorska kazna.Milan Lukić je, dakle, proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, okrutno postupanje i nehumana djela u šest incidenata. Smatra se direktno odgovornim za "žive lomače", odnosno spaljivanje bošnjačkih žena, djece i staraca u kućama u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu 14. i 27. juna 1992. godine. Tom prilikom ubijeno je više od sto osoba."Raspravno vijeće nije pogriješilo da ubijanje u Pionirskoj ulici i najmanje 60 žrtava na Bikavcu ispunjavaju uvjete masovnosti za djelo istebljenja", konstatiralo je Žalbeno vijeće Haškog suda.Sudije su zaključile da je Milan Lukić kriv i za strijeljanje pet Bošnjaka na obali Drine 7. juna 1992. godine, ubistvo sedam radnika fabrike Varda, ubistvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica kod Višegrada.
 
Sredoje Lukić je osuđen za saučesništvo u spaljivanju civila u Pionirskoj ulici, dok je oslobođen za zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica.U Hagu danas borave članovi Udruženja "Žena-Žrtva rata" i Udruženja porodica nestalih "Višegrad 92", odnosno svjedoci protiv Lukića. Oni su uoči izricanja presude kazali da najmanje što žrtve očekuju jeste potvrđivanje prvostepene presude.Suđenje Lukićima započelo u julu 2008. godine. Haško tužilaštvo je izvelo 46 svjedoka, odbrana Sredoja Lukića tri, a odbrana Milana Lukića 28 svjedoka. Saslušana su i četiri svjedoka Vijeća.Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u Višegradu je ubijeno 3.000 Bošnjaka. Bošnjaci iz Višegrada smatraju da je u tom gradu počinjen genocid. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku