hamburger-icon

Kliker.info

Katastrofalni pokazatelji : U redovima militanata Islamske države 3.000 Evropljana

Katastrofalni pokazatelji : U redovima militanata Islamske države 3.000 Evropljana

27 Septembra
06:41 2014

militanti2Broj Evropljana koji su se pridružili islamističkim borcima u Siriji i Iraku prešao je 3.000, rekao je BBC -ju šef EU aniterorističke agencije Gilles de Kerchove. Prema njegovim riječima, vazdušni udari na položaje pripadnika Islamske države povećaće rizik od napada u Evropi u znak odmazde. I u napadima u noći između četvrtka i petka, te rano ujutro u petak, koalicija predvođena SAD ponovo je gađala naftana polja i baze IS u Siriji. Britanski parlament počeo je debatu o priključivanju međunarodnoj koaliciji u vazdušnim udarima u Iraku.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron zatražio je od parlamenta podršku za učešće u vazdušnim napadima na položaje militanata Islamske države u Iraku, pojašanjavajući:„Ovo će biti misija koja neće trajti samo nekoliko mjeseci već godinama. Ali ja vjerujem da smo mi spremni za takav zadatak. I razlog za to je mislim ispravan. Amerika, Britanija i drugi ne planiraju da pošalju kopnene trupe na teren.Na terenu će biti trupa ali će to biti samo Iračke ili kurdske trupe“, rekao je Cameron.

Iako debata traje, sve političke stranke najavile su podršku u paralamentu da se britanske zračne snage priključe napadima na militante IS.Nedavno javno obezglavljivanje britanskog novinara i humanitarnog radnika galvanizovalo je podršku javnog mnjenja stavovima vlade protiv IS.Kako je saopšteno, oko 500 britanskih državljana bori se na strani IS u Siriji i Iraku i raste strah da bi njihov povrtak mogao povećati mogućnost terorističkih napada u UK.

Gilles de Kerchove, evropski koordinator za borbu protiv terorizma, rekao je BBC -ju, da brojka od 3.000 Evropljana koji su se priključili islamističkim borcima uključuje one koji su bili u borbama zahvaćenom regionu, one koji su se vratili i one koji su tamo ubijeni.Američka CIA procjenuje da Islamska država ( IS) ima oko 31.000 boraca u Iraku i Siriji.De Kerchove kaže da je junska deklaracija militanata o proglašavanju kalifata IS vjerovatno odigrala važnu ulogu u privlačenju većeg broja pristalica iz Evrope.„Ako vjerujete u to, vjerovatno se želite priključiti tome što je prije moguće“, objašnjava on.

Vazdušni udari SAD i saveznika povećali su rizik od nasilnog odgovora militanata IS protiv evropskih meta.„Mislim da treba da priznamo da je tako“, tvrdi Kerchov i dodaje: “Bilo je to jasno u slučaju Francuske kada je prije tri dana IS izdala saopštenje u kojem su najavili da će biti odmazde zbog učešća u koaliciji. Potom je Francuz otet i obezglavljen u Alžiru. Dakle, uradili su ono što su najavili.“Prema njegovim riječima, takođe postoji opasnost da grupe koje su konkurencija IS, poput Al Kaide mogu pokušati da izvedu napade u Evropi pod njihovom krinkom.„Udizanje IS može motivisati Al Kaidu da učini nešto čime bi pokazala da je još uvjek relevantan faktor“, navodi de Kerchove.

U međuvremenu je danas, 26. septembra, šef ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev rekao da bi moglo biti da se se čak do 50.000 pobunjenika bori za militantnu grupu Islamska država u Siriji i Iraku.Na Savjetu za bezbjendost „Komovelta nezavisnih država” u Moskvi, on je rekao da IS postaje sve jača i da se u njenim redovima bori između 30.000 do 50 000 boraca.Patrušev je rekao i da se se mnogo građana država Komovelta, u koje su uključene 12 država nekadašnjih sovjetskih republika, bori na strani IS u Iraku i Siriji, a neki od njih su se i vratili u svoje matične države, što je prema njegovim riječima „ozbiljan izazov za mir, regionalnu i nacionalnu stabilnost. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku