hamburger-icon

Kliker.info

Karla del Ponte: Karadžić i Mladić bi mogli izbjeći pravdu

Karla del Ponte: Karadžić i Mladić bi mogli izbjeći pravdu

30 Septembra
05:40 2006

Glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla Del Ponte) upozorila je jučer kako postoji rizik da bivši lideri bosanskih Srba i optuženi za ratne zločine general Ratko Mladić i Radovan Karadžić izbjegnu suđenje u Hagu ukoliko Ujedinjeni narodi ne produže mandat Tribunalu.  Ona je u govoru na seminaru o ljudskim pravima u Helsinkiju sugerirala da Srbija pruža utočište Mladiću i Karadžiću, a da se produžavanju mandata Tribunalu u Vijeću sigurnosti UN-a protive Kina i Rusija, javila je Onasa.
Prema ranijoj odluci Vijeća sigurnosti, Tribunal bi prvostepena suđenja morao završiti do 2008. godine, ali je predsjednik Tribunala Fausto Pokar (Fausto Pocar) već naznačio da će za taj posao biti neophodna cijela 2009. godina.
– Vijeće sigurnosti UN-a morat će odlučiti, vjerovatno iduće godine, da li će nam dozvoliti da završimo sva suđenja. Imajući u vidu protivljenje Rusije i drugih, to možda neće biti slučaj – rekla je Del Ponte.
Upozorila je da "stoga postoji rizik da nekim od najvažnijih vođa optuženim za najgore moguće zločine bude dozvoljeno da izbjegnu suđenje i uživaju u nekažnjivosti".
– Ako međunarodna zajednica jasno ne potvrdi da će svim visokim liderima koje je optužio Tribunal biti suđeno u Hagu, bojim se da će im biti dozvoljeno da ostanu nekažnjeni – naglasila je Del Ponte.
 Ona je indirektno apelirala na Evropsku uniju da preuzme finansiranje Tribunala ukoliko Ujedinjeni narodi odluče da ne produže mandat.
– Ako UN više ne bude voljan finansirati Tribunal i omogućiti mu da uspješno završi svoj mandat, Evropljani će se suočiti s teškom dilemom: hoće li premostiti jaz i obezbijediti da Tribunal dobije neophodne fondove, ili će prihvatiti da, zbog nedostatka saradnje Srbije i protivljenja Rusije i Kine, legitimna potreba za pravdom hiljada bošnjačkih žrtava nikada ne bude zadovoljena – predočila je glavna haška tužiteljica. 


(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku