hamburger-icon

Kliker.info

Kardinal Vinko Puljić : Kao da se nadmeću ko će više straha unijeti

Kardinal Vinko Puljić : Kao da se nadmeću ko će više straha unijeti

22 Aprila
15:11 2019

Kardinal nadbiskup Vinko Puljić je u izjavi za TV N1 povodom Uskršnjeg prijema kazao da nije na njemu da miri političare, nego da daje načela kao čovjek.

S obzirom da prijemu nisu prisustvovali niti Milorad Dodik niti Dragan Čović, novinarka N1 je pitala kardinala Puljića da prokomentariše odnose među političarima i općenito na političkoj sceni.

Ja ne analiziram, nego doživljavam. Ono što ljudi doživljavaju, ja s njima doživljavam a to je taj osjećaj kao da se nadmeću ko će više straha unijeti. To je zapravo nezdrava klima, nju moramo ozdravljati. Bilo da se radi, kojim god sredstvima; političkim ili medijskim, kojim drugim, treba je ozdravljati i vratiti pouzdanje čovjeku da može normalno živjeti u svojoj ljudskosti“.

Na koji način? Da li je to poruka političarima?

Ovo je svima poruka. Neće oni (političari) sami graditi, moramo im učiniti da grade. Političari su dio društva, društvo ih je biralo, građani. Svi mi moramo zauzeti se da bude zdravije ozračje, dostojanstveni život i vladavina prava. Da zakoni budu pravedni za sve i da se čovjek osjeća zaštićenim. Previše smo stavili naglasak na interes, premalo na čovjeka“.

Pomirenje političara?

To ne ovisi od mene. To zavisi od njima kako će se dogovoriti. Moje nije da im dijelim lekcije, moje je da dajem načela kao čovjek i živim u ovoj zemlji“, kazao je.

Odnos sa Dodikom?

Gospodin Dodik je poslao svoga delegata na ovaj susret i on se predstavio. Da li ima pomaka? Teško je takva mjerila imati, mi moramo učiniti da ima pomaka. I vi u medijima i mi u vjerskim strukturama. Svi moramo učiniti da bude bolje, mi često puta samo jedni druge napadamo. Trebali bi shvatiti da ne možemo živjeti od napadanja, nego ostvarenja“.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku