hamburger-icon

Kliker.info

Karadžić i Krajišnik: Rat u Bosni i Hercegovini prirodan tok stvari (Video+audio)

Karadžić i Krajišnik: Rat u Bosni i Hercegovini prirodan tok stvari (Video+audio)

13 Novembra
04:13 2013
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske  Radovanu Karadžiću iskaz je nastavio njegov bliski suradnik u vrijeme rata Momčilo Krajišnik. On je kao bivši predsjednik Skupštine bosanskih Srba nastavio drugi dan iskaza potvrđivati svom bivšem lideru iz Srpske demokratske stranke (SDS) – teze njegove haške obrane od dvostrukog genocida i ostalih zločina u Bosni i Hercegovini. Prilikom iskaza Krajišnika optuženi Karadžić je zaradio više prigovora sudaca – jer je linija ispitivanja više nalikovala na svjedočenje i sugeriranje odgovora svjedoku. Karadžić i Krajišnik su u razgovoru branili svoje poteze, prebacujući odgovornost za rat na nacionalne stranke Bošnjaka (SDA) i bosanskih Hrvata (HDZ). Krajišnik je ustanovio – kako je za srpsko vodstvo bilo van pameti da ratuje, ističući ponovno kako se ne smatra krivim za ratni zločin progona nesrpskog stanovništva, zbog čega je izdržao kaznu od 20 godina zatvora.

„U mom revizionom postupku na kojem radim, ja sam prikupio argumente što se tiče moje uloge normalno i uloge Srpske demokratske stranke i srpske strane – određene aktivnosti koje nedvojbeno pokazuju da je glavni zadatak bio – da se nađe rješenje. A posebno Vi kao lider Srpske demokratske stranke“, izjavio je svjedok optuženom. Karadžić i Krajišnik su odbacili navode optužnice – o njima kao sudionicima udruženog zločinačkog poduhvata srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Kao dokaz da nisu surađivali – ponudili su objašnjenje – da su se previše razlikovali politički i ideološki od Miloševića kao komunista, kao i od nekih ostalih članova spomenutih u optužnici – poput vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja. I svjedok i optuženi morali su više puta pojašnjavati sucima – relevantnost njihovih stavova u vezi sa zločinima iz optužnice. Poput usporedbe situacije koja je dovela do rata sa sadašnjom situacijom nefunkcioniranja države.

„Na žalost i sada ima velikih raskola u vladi. Svaki dio tog Savjeta ministara, tako se sad zove Vlada Bosne i Hercegovine – je posebna neka priča“, naveo je Krajišnik.„U čemu je relevantnost ovoga?“, upitao je predsjedavajući sudac O Gon Kwon.„Ekselencijo relevantnost je toliko što je to – priroda Bosne i Hercegovine kao države. Izvan federacije (bivše Jugoslavije) ona tako živi i to nije nešto što je generirala Srpska demokratska stranka devedesetih godina. Sada Srpska demokratska stranka nije na vlasti na centralnom nivou, nego drugi. Ali svejedno“, pokušavao je pojasniti svoje teze optuženi Karadžić.Krajišnik je potvrdio Karadžiću i da o Srebrenici nisu ništa znali, kao i da je Richard Holbrooke obećao optuženom – da ako odstupi sa svih položaja kao vođa bosanskih Srba kao predsjednik RS-a i SDS-a, neće biti procesuiran za ratne zločine.„Za gospodina Karadžića je Haški sud prošlost“, rekao je navodno Hoolbrooke nakon što je Karadžić potpisao dokument s kojim je odstupio. No Krajišnik je potvrdio kako u sporazumu o odstupanju to nije bilo napisano „jer je bilo nepopularno“, no da je vjerovao u „dženlmenski dogovor“ s američkim diplomatom kojeg mnogi smatraju arhitektom Daytonskog sporazuma i zaustavljanja rata u BiH 1995. godine. „Ja sam imao povjerenja u g.Holbrookea jer je ispunio svaku preuzetu obavezu. I g. Milošević je rekao – kako ne vjerovati tom čovjeku koji je ishodovao podizanje sankcija u Daytonu?“, naveo je Krajišnik informacije na temelju kojih je Karadžić zatražio da njegov postupak bude obustavljen, što je Haški sud odbio.

O navodnom sporazumu s Holbrookeom

 Krajišnik će glavni iskaz dovršiti u srijedu, nakon čega će prekinuti svjedočenje koje će nastaviti idući tjedan, kada će ga tužiteljstvo u unakrsnom ispitivanju suočiti s njegovom ulogom u ratnim zločinima, zbog kojih je osuđen. Idući svjedoci obrane najavljeni za ovaj tjedan su Slavko Puhalić, Nikola Poplašen i Vojo Kuprešanin, također osobe koje će nakon glavnog iskaza Karadžiću morati objasniti haškom tužiteljstvu – svoju ulogu u ratu. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku