hamburger-icon

Kliker.info

Kapija : Sjećanje na dan kada je svirepo ubijena tuzlanska mladost

Kapija : Sjećanje na dan kada je svirepo ubijena tuzlanska mladost

25 Maja
08:07 2015

kapija21Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine. Srpske snage su toga dana u 20:55 sa Ozrena ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija, piše novinska agencija Patria.Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek godina ubijenih bio je 23, a najmađa žrtva imala je samo dvije godine.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas će održati stajanje u povodu godišnjice od masakra na tuzlanskoj Kapiji. Polusatno stajanje će se obaviti u 9 sati i 30 minuta na Solnom trgu u Tuzli nakon čega će aktivisti UDIK-a obaviti polaganje vijenca na Kapiji.

Svojim činom stajanja i polaganjem vijenca UDIK želi podsjetiti javnost da još uvijek ima onih koji pamte ovaj zločin na tuzlanskoj Kapiji, jer i nakon dvadeset godina postoji negiranje ali i slabo djelovanje Tužilaštva o ovom slučaju. Na to ukazuje i činjenica da je do danas za ovaj zločin osuđena samo jedna osoba, Novak Đukić, koji se trenutno nalazi u Srbiji i izbjegava izdržavanje zatvorske kazne.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku