hamburger-icon

Kliker.info

Kapetan Dragan pred licem pravde : Dragan Vasiljković optužen za ratni zločin

Kapetan Dragan pred licem pravde : Dragan Vasiljković optužen za ratni zločin

08 Januara
16:34 2016

vasiljkovicProtiv Dragana Vasiljkovića , poznatijeg kao kapetan Dragan , splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog ratnog zločina..

Vasiljković je optužen da je kao komandant jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih jedinica iz Srbije, odnosno kao komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti se i da je tokom juna 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

U optužnici se navodi kako su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Odgađanje izručenja

Vasiljković je uhapšen u Perthu 2006. i od tada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim perioda koji je proveo na slobodi tokom 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

Vlada Australije je u novembru 2012. donijela odluku da će Vasiljkovića izručiti Hrvatskoj.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je odgoditi 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu, kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski Vrhovni sud odbacio je žalbu.

Hrvatskoj je izručen u julu prošle godine. Na Odjelu za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Splitu nije odgovarao na pitanja te je negirao sve što mu se stavlja na teret.

Vasiljković je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo. Do hapšenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku