hamburger-icon

Kliker.info

Kantonalni odbor SDA Sarajevo traži Tihićev odlazak

Kantonalni odbor SDA Sarajevo traži Tihićev odlazak

05 Novembra
21:06 2006

– Poziva se Sulejman Tihić, predsjednik SDA, da podnese ostavku i da se ona što prije razmatra na organima stranke – stoji u jednom od zaključaka s proširene sjednice organa ove stranke koja je završena jučer iza jedan sat.  Abdulharis Šeta, predsjednik KO SDA Sarajevo, u razgovoru za "Dnevni avaz" kaže da je i sam ponudio ostavku, ali je ona odbijena.
– Dobio sam jednoglasnu podršku, a članovi proširenog Izvršnog odbora zatražili su da predsjednik Tihić podnese ostavku. Zbog izbornog poraza u utrci za člana Predsjedništva BiH, u prvom redu, on treba podnijeti ostavku. U tome su se složili svi diskutanti – kaže on.
Upitan ko su članovi Predsjedništva SDA iz "sarajevske baze", Šeta je kazao da su to: Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Nedžad Branković, Mirsad Kebo, Josip Jurišić i Ljiljana Sakić.
Stav proširenog IO KO SDA Sarajevo na Predsjedništvu stranke iznijet će Denis Zvizdić.
– To ne znači da će svi članovi Predsjedništva iz Sarajeva morati podržati naš zahtjev za Tihićevu ostavku. Oni su u Predsjedništvo stranke delegirani na prijedlog predsjednika SDA, a ne kao delegati KO SDA Sarajevo. Da su bili utvrđeni kao prijedlog našeg Kantonalnog odbora, bili bi obavezni glasati u skladu s našim zahtjevom. Pošto to nije tako, na njima je da odluče kako će glasati – kazao je Šeta.  On očekuje da će "Tihić konačno uraditi ono što smo očekivali puno ranije" i poštivati demokratske procedure.
– Poslije ovakvog izbornog rezultata podnosi se ostavka ili stavlja mandat na raspolaganje organima stranke. A onda će oni donijeti odluku. Tihićevo ponašanje je primjer za čuđenje, najblaže rečeno. Ne razumijem šta on čeka i zašto nikako ne želi podnijeti ostavku – kaže Šeta.
On nije želio govoriti o tome ko bi mogao naslijediti Tihića.
– Postoje procedure i tu će se razriješiti ko bi mogao i na koji način voditi dalje stranku – kaže Šeta.  Sulejman Tihić jučer nije odgovorio na našu molbu da reagira na zahtjeve za njegovu ostavku iz Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

 

 
 

(Dnevni avaz)

 
 

Uskoro sjednica Predsjedništva

 

 

Sjednica Predsjedništva SDA mogla bi biti održana u drugoj polovini predstojeće sedmice, saznaje naš list.
Nakon dva mjeseca nesastajanja, Predsjedništvo SDA trebalo se sastati jučer, ali je odgođeno. Razlozi za to su smrtni slučaj u porodici Adila Osmanovića, člana Predsjedništva SDA, te teške saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđen generalni sekretar stranke Amir Zukić.
Moguće je da sjednica Predsjedništva SDA bude održana u narednu srijedu ili petak. Na njoj će se raspravljati o zahtjevima SDA Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona da Tihić podnese ostavku.

 

 
 

Na potezu TK, HNK i USK

 

 

Već polovinom naredne sedmice i članovi KO SDA Tuzla mogli bi se izjasniti o zahtjevu da Tihić ode sa mjesta prvog čovjeka stranke.
O tome se već raspravljalo jučer, ali je detaljniji razgovor planiran najkasnije do četvrtka.
I u Hercegovačko-neretvanskom kantonu raspravlja se o poziciji Tihića, a slični razgovori vode se i u Unsko-sanskom kantonu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku