hamburger-icon

Kliker.info

Kanal na hrvatskom jeziku: Ravnopravnost naroda ili medijska podjela BiH?

Kanal na hrvatskom jeziku: Ravnopravnost naroda ili medijska podjela BiH?

11 Januara
21:27 2013

Vijeće ministara BiH u petak je većinom glasova usvojilo izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, kojima se uvodi četvrti kanal – na hrvatskom jeziku.Ministri iz dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a podržali su izmjene i dopune, dok su protiv bili ministri iz SDP-a i SBB BiH. Kako saznajemo, protiv su bili Damir Hadžić (SDP), ministar prometa i komunikacija BiH, koji je i resorni ministar, Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH i lider SDP-a, Zekerijah Osmić (SDP), ministar odbrane BiH, te Edita Đapo (SBB BiH), zamjenica ministra finansija i trezora BiH, koja učestvuje u radu Vijeća ministara s obzirom na to da je ministar Nikola Špirić na bolovanju. Sjednici nije prisustvovao Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i lider SBB BiH.

Iz Vijeća ministara je saopšteno da je Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), predsjedavajući Vijeća ministara, predložio izmjene i dopune ovog zakona nakon što resorno ministarstvo nije pripremilo i u programu rada za ovu godinu nije predložilo izradu ovog zakona.Prijedlogom zakona osniva se RTV kanal na hrvatskom jeziku (RTVH) kao javni servis kojem će pripadati 20 odsto neto prihoda od marketinškog oglašavanja i 20 odsto od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriji BiH.Tako će sada RTV FBiH i RTRS imati 20 umjesto 25 odsto od ukupne naplaćene takse na području BiH, a BHRT 40 umjesto 50 odsto. Isti odnos i procenat je i kod raspodjele prihoda od marketinškog oglašavanja.U mišljenju Ureda za zakonodavstvo na izmjene i dopune zakona navedeno je, između ostalog, da je potrebno pribaviti mišljenja ministarstava prometa i komunikacija i finansija i trezora. Ministarstvo pravde BiH, na čijem je čelu Bariša Čolak (HDZ BiH), nije imalo krupne primjedbe, dok je iz Ministarstva finansija i trezora zatraženo da se obrazloženje izmjena i dopuna zakona upotpuni ocjenom potrebnih sredstava i izvorima osiguranja novca za izvršenje zakona, shodno Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH.

Iz Bevandinog kabineta kazali su da ne želi ništa komentarisati po pitanju ovog zakona, a resorni ministar Damir Hadžić u saopštenju je istakao da je zakon usvojen preglasavanjem iako za to nisu postojala pozitivna mišljenja nadležnih ministarstava niti je provedena odgovarajuća zakonska procedura."Eventualna primjena takvog rješenja bio bi uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sistema javnog RTV emitiranja. Posljedica bi bila uspostavljanje etničkih javnih servisa umjesto sadašnjih na entitetskom i državnom nivou, a time i dalja podjela bh. društva u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis", navodi Hadžić.U petak je reagovao i SDP, koji je najoštrije osudio odluku Vijeća ministara."Smatramo da u BiH ne mogu postojati različite istine koje bi se plasirale svojim gledaocima i slušaocima na zamišljenim etničkim kanalima, već se zalaže za završetak reforme postojećeg sistema javnog RTV emitiranja, uspostavom korporacije javnih emitera, a koji bi radio u interesu svih građana u BiH bez obzira na njihovu etničku i drugu pripadnost", ističe se u saopštenju SDP-a BiH.

U saopštenju SBB BiH, kojeg je potpisao lider te partije Fahrudin Radončić, stoji da će poslanici iz te stranke glasati protiv zakona o osnivanju RTV kanala na hrvatskom jeziku."Smatramo da osnivanje vodi etničkoj podjeli medijskog prostora, a time i etničkoj podjeli BiH", smatraju u SBB BiH.U SDA ističu da su apsolutno protiv hrvatskog kanala u okviru Javnog RTV servisa u BiH, te da će poslanici i delegati u oba doma parlamenta BiH glasati protiv ovakve odluke."Ovakvi zahtjevi potpuno su nelegitimni i usmjereni na rušenje države BiH", naglašava se u saopštenju SDA.Oglasio se i Sindikat Javnih RTV servisa, koji smatra da je to direktni udar na ekonomski opstanak Sistema javnog emitiranja u BiH, odnosno postojeća tri javna servisa.

"Također smo na stajalištu da osnivanje servisa na ekskluzivno jednom jeziku, otvara prostor za uništenje sistema javnog emitiranja po nacionalnim šavovima i potpuno obesmišljavanje misije javnih servisa kao stubova odbrane demokratskog društva", navodi se u saopćenju Sindikata Javnih RTV servisa.Inače, na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara krajem novembra prošle godine bio je zakon o kanalu na hrvatskom jeziku, ali je on povučen. Iz Ministarstva na čijem je čelu Hadžić tada je saopšteno da taj materijal ne postoji i kritikovan je Bevanda da je samoinicijativno, bez teksta rješenja i konsultacija sa Hadžićem, uvrstio ovu tačku na dnevni red. Inicijativa za donošenje zakona kojim bi se osnovao RTV kanal na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sistema pokrenuo je Dom naroda bh. parlamenta 2008. godine, kada je Vijeće ministara zadužilo resorno ministarstvo da pokrene postupak osnivanja tog kanala.

EU traži da bude konsultovana

Zbog značaja za proces evropskih integracija, bilo koje promjene postojećih zakonskih odredaba koje regulišu Javni RTV sistem BiH najbolje bi bilo raditi uz bliske konsultacije sa EU i uz punu saradnju sa kompetentnim institucijama BiH, nego kroz ad hoc inicijative kao što je ova.Rekao je to u petak Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH. Istakao je da je EU jasno isticala da svaki razgovor o uspostavljanju novih kanala na javnim emiterima treba da se odvija u sklopu procesa finalizacije reforme Javnog RTV sistema."Apelujemo na sve strane da usmjere svoju pažnju i resurse na jačanje nezavisnosti i profesionalnosti postojećih kanala u sklopu RTV sistema, formiranje korporativne strukture za bh. sistem javnog emitovanje, usklađivanje zakona na nivou entiteta sa Zakonom o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, kao i na hitno rješavanje problema digitalizacije", kazao je Mekgafi.

RTRS: Nemoguće uzeti pet odsto RTV takse

Iz RTRS su saopštili da je stavljanje na dnevni red izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i usvajanje tih izmjena na sjednici Savjeta ministara BiH, kojima se predviđa osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku, veliko i neugodno iznenađenje za RTRS.U saopštenju se dodaje da je nemoguće RTRS uzeti pet odsto RTV takse, jer bi to značilo da građani RS i Srbi treba da prave kanal na hrvatskom jeziku."Zaboravlja se da je od 1992. godine ova Srpska radio-televizija, a od 1999. godine RTRS, izgrađena voljom, energijom i novcem srpskog naroda i građana RS", ističe se u saopštenju RTRS i dodaje da se kanal na hrvatskom jeziku mora finansirati iz prihoda BHRT, koja ima 1.000 zaposlenih, jedan televizijski i radijski program i 50 odsto RTV takse iz BiH.

"Taj i takav kanal mora da se finansira iz prihoda koji se proteklih sedam godina, a i danas, gotovo u apsolutnom iznosu troši u Sarajevu", kategorični su u RTRS.Oni dodaju da će njihovi stručnjaci drage volje pružiti besplatnu pomoć kolegama u hrvatskom kanalu da bi ovaj javni servis što prije i kvalitetnije stao na svoje noge."Prvo, bio je red da budemo upoznati s prijedlogom rješenja, ako ne od strane stručnih službi i uopšte Savjeta ministara, kao institucije, a ono bar od srpskih predstavnika koji izgleda od svega na Radio-televiziji Republike Srpske vole samo da ih kamera snima i da troše naš novac. Nažalost, predstavnici srpskog naroda iz RS ne samo da u proteklih sedam godina nisu pokušali da promijene ove nelogičnosti, već su olako digli i ruku za smanjenje prihoda RTRS. Javnim servisima i zaposlenima u njima nikada neće biti dobro dok god o njima bez njihovog prava učešća odlučuju političari, onako usput", zaključuje se u saopštenju. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku