hamburger-icon

Kliker.info

Kanađanka porijeklom iz Bosne i Hercegovine : “Elma će da bude glumica, ja u blato ne idem!”

Kanađanka porijeklom iz Bosne i Hercegovine : “Elma će da bude glumica, ja u blato ne idem!”

20 Februara
16:43 2019

Talentovana Elma Begović, Kanađanka porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uspješna je glumica koja je uspjeh ostvarila i u Hollywoodu.

Nedavno je dobila nagradu za najbolju glumicu na Los Angeles Cinema Festival of Hollywood. Riječ je o kratkom filmu “Undone”, koji je Elma, ujedno, i napisala. 

U svojoj zemlji, ali kao izbjeglice

Njena priča počela je u rodnoj Bijeljini, koju je zbog ratnih okolnosti bila primorana napustiti.

– Za vrijeme rata sam živjela u Berlinu. Kao djevojčica sam, zajedno sa svojim sestrama, organizovala Talent Shows za drugu djecu u našem izbjegličkom domu. Ponekad bismo zaradile u markama, ponekad u Kinder čokoladicama, priča nam Elma uz osmijeh.

Poslije rata vratili su se u Bosnu, gdje su tri godine živjeli u Tuzli – “u svojoj zemlji, ali kao izbjeglice – čudna politika, ali tako su nas posmatrali”, rekla nam je Elma. Život u Bosni poslije rata je, kako kaže, bio jako težak i njena porodica je živjela veoma skromno.

image

Izrazila je veliku želju da radi sa umjetnicima iz naše države/ Privatni album
– Roditelji su imali veliku želju da nas školuju i da nam pokažu ljepši život od onog koji smo živjeli. Tako smo stigli do Kanade. Tu sam imala priliku da se školujem i da ostvarim svoju želju – da postanem glumica, ističe naša sagovornica. 

Dolazak u hladnu Kanadu bio je težak za porodicu Begović, a njihov dolazak u Edmonton pamti po snijegu do koljena.

– To je bio najteži početak. Bili smo daleko od ostale familije, nismo znali engleski jezik i zima je bila jaka. Počeli smo plakati kada smo stigli u Edmonton. Ali, snašli smo se, kao i prije. Naučila sam engleski, počela da se bavim košarkom i, naravno, krenula na časove glume, dodaje Elma. 

Ja u blato ne idem!

Elma je željela biti glumica od malih nogu, a za Moja BiH.ba prisjetila se trenutka u kojem je to shvatila…

– Mama i ja smo nakon povratka u Bosnu šetale Tuzlom i dan je bio kišovit. Cesta koju smo trebale preći je bila blatnjava. Ja sam pogledala u moju mamu i rekla joj: “Elma će da bude glumica, ja u blato ne idem!”. Mama se smijala i podigla me da ne bih isprljala svoje čizme. Moji roditelji su imali želju da nas školuju i, dok god smo bile dobre učenice, dozvoljavali su mi časove glume… Ali uvijek sam znala da je to meni bila čast, ne pravo. 
P
Svoju glumačku karijeru počela je glumeći u horor filmovima, međutim, sada je više koncentrisana na drame, komedije i TV serije. Ali ljubav prema horor filmovima je i dalje prisutna, pa se jako raduje novom filmu Jodana Peelea “Us”.

Za razliku od mnogih koji su u Hollywood dospjeli i napredovali zahvaljujući poznanstvima ili novcu, Elma je došla i uspjela sama. I uprkos uspjehu u SAD-u, Elmina velika želja je vidjeti svoj film u svojoj domovini.

image

Karijeru je započela u horor filmovima/ Privatni album
– Znala sam da ću morati sama sebi stvoriti prilike, tako da sam napisala “Undone” i finansirala svoj projekat. Moj film trenutno je na festivalima u Los Angelesu i New Yorku, drago mi je što se ljudima sviđa. Moja velika želja je da “Undone” bude primljen i na SFF. I da, imam namjeru da nastavim da radim iza kamere, jer i tu se osjećam slobodna i sretna, uz osmijeh ističe naša sagovornica.

Najveća inspiracija joj je njen prijatelj i glumac Mena Massoud, glavni glumac u novom “Aladdin” filmu, sa kojim, kako kaže, ima veliku želju glumiti. Oduševljena je glumicama kao što su Emily Blunt, Issa Rae, Emma Stone čiji rad jako cijeni.

U Los Angelesu, u kojem Elma trenutno živi i radi, trudi se ostvariti svoje umjetničke snove. A da njen trud nije uzaludan, pokazuje i uspjeh koji je svojim filmom postigla.

– Idem na audicije, pišem tekstove za filmove i spremam se za snimanje sljedećeg projekta. “Undone” će 16. februara igrati na Hollywood Reel Independent Film Festivalu, a od 4. do 7. aprila biće dio Beverly Hills Film Festival i jako sam uzbuđena zbog toga, uz osmijeh nam priča naša sagovornica.

image

Najsretnija je ljeti u Sarajevu/ Privatni album
S obzirom na to da je Los Angeles pun zvijezda i celebrityja, često se desi da u restoranu ili u pozorištu sretne neku poznatu holivudsku ličnost. Tako je imala čast nekoliko puta razgovarati sa Halle Berry, koja je, tvrdi Elma, veoma draga i lijepa i izvana i iznutra.

Najsretnija sam ljeti u Sarajevu

Elmina mama je majstor za pitu, a i nju je naučila da je pravi, dok otac pravi odlične ćevape u kojima, pri svakoj posjeti Kanadi, uživa. Pored hrane, veliki je ljubitelj i naše muzike, a Dino Merlin je njen najdraži bh. pjevač.

– Prošlog ljeta sam išla na njegov koncert u Torontu, on je pravi umjetnik i meni velika inspiracija. Trenutno volim slušati pjesmu “Druga” od Emine Jahović. Ponekad zamolim da puste našu muziku kada sam na času pilatesa i joge. Također, veliki sam ljubitelj i košarke, pa često prisustvujem utakmicama Jusufa Nurkića i Bogdana Bogdanovića, priča nam Elma.

Trudi se Bosnu i Hercegovinu posjetiti svakih nekoliko godina, a tom prilikom posjeti familiju koja živi u Sarajevu.

– Najsretnija sam ljeti u Sarajevu. Volim da šetam Baščaršijom i da uživam u ljepoti ovog grada. Ako Dino Merlin ima koncert, možete me naći na Koševu, uz osmijeh nam kaže naša sagovornica.

Izrazila je veliku želju da upozna umjetnike iz naše države, ali i da radi sa njima, te se nada da će ovogodišnji SFF biti odlična prilika za to. 

Ema Stupar (Moja BiH )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku