hamburger-icon

Kliker.info

Kako je Rusija postala tako efikasna u specijalnim operacijama: Američki dužnosnici tvrde,”Njemačka ih je pripremala za rat”

Kako je Rusija postala tako efikasna u specijalnim operacijama: Američki dužnosnici tvrde,”Njemačka ih je pripremala za rat”

27 Aprila
19:49 2014

Rusizeleni77Američke obavještajne službe danas priznaju kako nisu bile u stanju predvidjeti što će ruske snage učiniti kada je izbila kriza u Ukrajini. Specijalna operacija na Krimu izvedena je “šokantno brzo”, učinkovito i uz upotrebu  naprednih tehnologija, prenosi američki list  The Daily Beast. Navodi se kako je operacija na Krimu, koja je provedena bez ijedne ljudske žrtve, izvedena “s toliko operativne sigurnosti da je čak ni američke obavještajne službe nisu bile u stanju predvidjeti”.Američki dužnosnici, lideri Kongresa i cijela vojska analitičara i komentatora, danas se pita samo jedno – kako su ruske specijalne snage postale toliko dobre i brze da to nitko nije ni primjetio?

Neki su odmah zaključili kako je Rusija očito dobivala pomoć od Zapada, a sumnja pada na Njemačku. Tako se navodi da je njemačka obrambena kompanija Rheinmetall 2011. izgradila simulacijski trening centar u Mulinu, na jugozapadu Rusije, za oko 140 milijuna USD. Ovaj centar ima “kapacitet” treniranja oko 30,000 ruskih vojnika na godinu. Američki dužnosnici smatraju kako Njemačka zapravo već godinama trenira ruske snage. Kompanija Rheinmetall stala je u obranu svog projekta i nakon ruske operacije na Krimu, no krajem prošlog mjeseca projekt je ipak ugašen od strane njemačke vlade, očito nakon pojačanog pritiska iz SAD-a. No, mnogi u američkoj administraciji su nezadovoljni načinom na koji se Njemačka odnosi prema Rusiji, a neki spekuliraju kako su ruske specijalne snage obučene upravo od strane Njemačke.”Nesretna je činjenica da su njemačke kompanije direktno podupirale i trenirale rusku vojsku čak i za vrijeme napada na Ukrajinu”, rekao je jedan visoki neimenovani pomoćnik u američkom Senatu. “Američka Vlada trebala bi pozvati naše NATO saveznike da suspendiraju sve vojne odnose s Rusijom u ovom trenutku, sve dok Rusi ne napuste Ukrajinu, uključujući i Krim”, rekao je.

Pitanje Ukrajine i dalje je neizvjesno, no ruske snage se gotovo apsolutno sigurno neće povući s Krima, koji je nakon provedbe referenduma postao sastavni dio Ruske Federacije. Što se pak tiče Njemačke, njene kompanije javno pružaju otpor američkoj politici koja želi izolirati Rusiju Američka Kongresna Istraživačka Služba ističe kako je ključni partner njemačke kompanije Rheinmetall bila ruska državna kompanija Oboronservis te kako je trening centar, izgrađen po modelu koji koristi njemački Bundeswehr (njemačke oružane snage), trebao biti “najnapredniji sistem takve vrste na cijelom svijetu”. Američki dužnosnici za sada još ne govore o ovome javno, no u privatnosti izražavaju svoju ljutnju i frustraciju zbog njemačke suradnje s ruskom vojskom. Nema nekih konkretnih dokaza za ove tvrdnje, no američki dužnosnici tvrde kako ne treba tražiti dalje od operacije na Krimu. Navode kako su očita “radikalna unapređenja” kod ruskih specijalnih snaga u usporedbi s njihovom zadnjom akcijom za vrijeme konflikta u Gruziji 2008.

“Ljudi su gnjevni. Po Pentagonu se priča kako su trening dobivali pripadnici GRU Spetsnaz-a (op.a. ruske jedinice za specijalne operacije)”, rekao je jedan američki obavještajni dužnosnik u razgovoru za list The Daily Beast. Svi ovi podaci pokazuju kako nije čudno da je Njemačka najšpijuniranija zemlja u Europi od strane američkog špijunskog giganta NSA čiji je rad razotrkiven prošle godine zahvaljujući Edwardu Snowdenu. No,ako su ove spekulacije američkih dužnosnika točne, izgleda kako čak ni NSA ne uspijeva “pohvatati” sve detalje, možda zato što previše resursa troše na paranoični nadzor vlastite populacije.

Unatoč američkoj medijskoj dominaciji koja stremi izolaciji Rusije, Rusija i pojedine NATO članice zapravo imaju jako dobre odnose, naročito Rusija i Njemačka. Prema pojedinim izvorima Njemačka je prošle godine izvezla gotovo 50 milijardi USD robe u Rusiju dok stotine tisuća njemačkih radnih mjesta direktno ovise o trgovinskoj razmjeni s Rusijom. Imajući ove podatke u vidu, normalno je da će se mnogi u Berlinu usprotiviti američkim agresivnim sankcijama prema Rusiji, naročito pošto znaju da Rusija nije agresor – kako SAD tvrdi – već sila koja reagira na situaciju. Naime, nije Rusija razbila EU-sponzorirani ugovor kojime se kriza mogla mirnim putem riješiti u veljači ove godine. Da je Rusija zaista agresor koji želi osvajati dio po dio Ukrajine, ne bi se toliko zalagali za diplomatska rješenja, mada je situacija do sada već znatno eskalirala i što će se dogoditi s Ukrajinom ostaje neizvjesno.

Washington je u veljači indirektno dao zeleno svijetlo za državni udar u Kijevu te ih sada ljuti činjenica da im ne ide sve po planu, a ruska munjevita operacija na Krimu posebno ih ljuti, jer su neki u Washingtonu očito čak maštali o eliminaciji ruske crnomorske flote, što je najcrvenija moguća linija za Moskvu.Pojedini američki dužnosnici tvrde kako je njemački Rheimetall samo jedan od primjera gdje NATO članice jačaju ruske sposobnosti. Washington se posebno založio u sprečavanju prodaje francuskih Mistral brodova ruskoj mornarici, a razljutila ih je i prodaja talijanskih oklopnih vozila Lynx ruskoj vojsci.

Američki direktor strateškog planiranja pri glavnom stožeru američke vojske, vice-admiral Frank Pandolfe, rekao je u iskazu pred Senatom kako je Rusija zadnjih godina znatno unaprijedila svoje vojne sposobnosti te kako danas stavlja naglasak na jedinice za specijalne operacije i cyber ratovanje. Također se navodi kako je ruska vojna doktrina “dramatično unaprijeđena” te kako fokus postaju visoko obučene specijalne jedinice za hitne reakcije koje su u stanju braniti rusku populaciju u zemljama gdje postoji opasnost od percipirane Zapadne agresije.Možda američke dužnosnike brine i učinkovitost vlastitih specijalnih jedinica koje se nisu “prosvlavile” u nekim od zadnjih operacija, primjerice u Somaliji gdje su jedva izvukli živu glavu u pokušaju napada na uporište militantne organizacije Al-Shabaab . Razlika je svakako i u tome da američke specijalne jedinice djeluju na tisuće kilometara od svoje matične države, no na to se, izgleda, više nitko ni ne obazire. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku