hamburger-icon

Kliker.info

Kako je ”pala” najveća sarajevska prevarantica Mihrija Pelak

Kako je ”pala” najveća sarajevska prevarantica Mihrija Pelak

04 Marta
05:58 2007

Mihrija Pelak, 53-godišnja vlasnica i direktorica vodeće sarajevske agencije za trgovinu nekretninama Nekretnine Pelak, uhićena je u ponedjeljak 26. veljače poslijepodne, pod posve bizarnim okolnostima.

Slobodna Bosna piše kako je svega nekoliko sati prije nego što je Pelakova privedena u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, njezin suprug Ismet Pelak, glavni federalni upravni inspektor, prijavio Policijskoj upravi Centar da mu je “žena oteta”?! Osim adrese na kojoj je njegova supruga navodno bila zatočena, Ismet Pelak je znao i ime otmičara. Kako je kazao policiji, Mihriju Pelak je oteo i u svom stanu zatvorio izvjesni Enes Zukanović.

I doista, nakon što su sarajevski policajci stigli na adresu “otmičara” i tamo pronašli Enesa Zukanovića, u stanu su, pored domaćina, zatekli i njegovu suprugu Almu Bašić, “otetu” gospođu Pelak i Envera Mujezinovića, prijeratnog oficira KOS-a, bivšeg obavještajca Armije BiH a kasnije visokopozicioniranog dužnosnika bošnjačke tajne službe AID-a.

Pelakova je policiji kazala da je Zukanović oteo, da je bila prestravljena, te još dodala kako su je “napadači” prethodno pretukli. Naknadno obavljen liječnički pregled je tek djelomično potvrdio njezine optužbe, budući da su kod Mihrije Pelak konstatirane lakše tjelesne ozljede; najvjerojatnije je od “otmičara” dobila nekoliko pljuski.

Istodobno su se počeli otkrivati novi detalji “poslovne suradnje” između Pelakove, Zukanovića i Mujezinovića, odnosno, stvarni motiv njihovog sastanka u ulici Dženetića čikma koji je prekinula policija.

Kako se, naime, vrlo brzo ispostavilo, nekoliko dana prije nego što je “oteo” Mihriju Pelak, Enes Zukanović je protiv vlasnice agencije Nekretnine Pelak podnio kaznenu prijavu – Zukanović je Pelakovu optužio da ga je oštetila za 260.000 KM, odnosno, da joj je novac dao za kupovinu stana u centru Sarajeva koji ona niti je kupila, niti je novac vratila.

Potom je, gotovo identičan iskaz, policiji dao i Enver Mujezinović, s tim da je nekoć jednog od najmoćnijih bošnjačkih špijuna u BiH Mihrija Pelak prevarila za 80.000 maraka, koliko joj je Mujezinović isplatio za stan u sarajevskom naselju Alipašino Polje u koji nikada nije uselio. Povrat novca ujedno je bio i glavni razlog što su njih dvojica Pelakovu doveli u Zukanovićev stan, piše Slobodna Bosna

U naredna 24 sata, dok se vlasnica Nekretnina Pelak još nalazila u policijskom pritvoru, dokumentirano je šest prijava koje su u posljednjih mjesec i pol dana, zbog raznih prevara, protiv Mihrije Pelak podnijeli lakovjerni građani.

U utorak, 27. veljače, kada je Pelakova saslušana u sarajevskom Kantonalnom tužiteljstvu (gdje joj je određen jednomjesečni pritvor), inspektori Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo su raspolagali saznanjima da je Mihrija Pelak više osoba koje su imovinu kupovale ili prodavale posredstvom njezine agencije oštetila za iznos veći od pola milijuna maraka!

Strahuje se, međutim, da će, nakon što istraga bude završena, ta cifra značajno porasti, odnosno, da će dostići i nevjerojatnih tri milijuna KM!!!

Prema tvrdnjama nekolicine policajaca, tužitelja i odvjetnika koje smo kontaktirali nakon što je objavljena informacija o hapšenju Mihrije Pelak, širok je dijapazon prevara kojim se vlasnica najveće sarajevske agencije za trgovinu nekretninama posljednjih godina služila.

Pelakova je, najčešće, od svojih klijenata koje je privlačila agresivnom reklamnom kampanjom, moderno dizajniranom web-stranom (za kupce iz dijaspore) i svakojakim pogodnostima, uzimala predujam za kupovinu stana. No, kada bi se potencijalni kupac u ugovorenom roku pojavio s ostatkom novca, stan bi već bio prodat, a Pelakova “nedostupna”.

Slobodna Bosna doznaje, također, da je visina predujma koje je direktorica agencije Nekretnine Pelak uzimala, izdajući naivnim klijentima bezvrijedne potvrde, ovisila o vrijednosti stana, te da se iznos kretao između pet i 20.000 KM. Slatkorječiva je direktorica, pored toga, klijente koji su se agenciji obraćali radi prodaje stana nerijetko znala uvjeriti da joj najprije potpišu punomoć, nakon čega je tuđom imovinom raspolagala baš kao da je njezina. Stanove je ili prodavala (ali novac nije davala pravim vlasnicima), ili stavljala pod hipoteku prilikom dizanja bankovnih kredita.

U nekoliko je slučajeva Mihrija Pelak prodala (i uredno naplatila) isti stan dvojici kupaca. Ipak valja kazati kako je “visprena” direktorica i redovna gošća na svim okupljanjima sarajevske poslovno-estradne i sportske pseudoelite, najbezočnije varala starije ljude.

Uglavnom je tražila vlasnike stanova bez bližih rođaka i nasljednika s kojima je sklapala ugovore o doživotnom izdržavanju, a oni su joj zauzvrat prepisivali pravo vlasništva nad nekretninama. Pelakova je, međutim, svoj dio obveza poštovala samo nekoliko mjeseci, nakon čega je čekala da nemoćni starci koji nisu imali novca ni za pristojan život, a kamoli za plaćanje odvjetnika, umru kako bi se domogla njihovih stanova. Istodobno je ova, nedvojbeno najveća sarajevska prevarantkinja, u sarajevskom naselju Bjelave započela izgradnju stambene zgrade i već oglasila prodaju stanova.

I mada je istraga protiv Mihrije Pelak tek započela, za nadati se da će u narednim danima biti poznato kako je supruga glavnog federalnog upravnog inspektora i majka poznatog nogometaša Albina Pelaka, mogla godinama nekažnjeno varati klijente agencije Nekretnine Pelak.

Pitanje je, također, i da li je Pelakova bila “zaštićena” utjecajem koje njezin muž ima u ovdašnjem pravosuđu, ili je, kako su policiji izjavili pojedini građani, svojim žrtvama prijetila pozivajući se na veze u kriminalnom podzemlju?

(Slobodna Bosna)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku