hamburger-icon

Kliker.info

Kako dalje, rođače : Čović za, Izetbegović protiv rekonstrukcije Vijeća ministara BiH ?

Kako dalje, rođače : Čović za, Izetbegović protiv rekonstrukcije Vijeća ministara BiH ?

20 Augusta
16:58 2015

BakirCovic91U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića predsjednika HDZ BiH i SDA na kojem su razgovarali o rekonstrukciji Vlade FBiH, odnosno o formiranju nove koalicije u FBiH, piše NAP.Dragan Čović kazao je nakon sastanka novinarima da je Izetbegovića upoznao i o budućim sastancima sa Fahrudinom Radončićem predsjednikom SBB-a i Miloradom Dodikom liderom SNSD-a te da su razgovarali o svim aktuelnim problemima koji trenutno vladaju u BiH.

Čović je istakao da se nada da će u narednih 15 dana imati završen posao, ali da ključ poblema, odnosno rješenje leži u DF-u odnosno činjenici da je Milan Dunović još uvijek potpredsjednik FBiH te da on treba podnijeti ostavku jer je sav drugi posao uzaludan. Na upit novinara Patrije šta će se desiti ukoliko Fahrudin Radončić u subotu pristane ući u koaliciju sa HDZ-om i kako će reagirati Bakir Izetbegović Čović je rekao:

– Vidjet ćemo. Ali ja se nadam kao što sam rekao da ćemo u narednih 15 dana imati stabilnu većinu u Parlamentu, a što se tiče rekonstrukcije Vijeća ministara ona se odnosi na dio koji pripada DF-u i moram reći da sve razgovore koje ja vodim, a tiču se i druga dva člana Predsjedništva nisu tajna. Ja gospodina Izetbegovića i Ivanića obavještavam o svemu – dodao je Čović.

On je također komentirao i ponašanje BPS-a te ustvrdio da nije siguran da li su oni dio vlasti i da li su to ikada i bili. Inače, Čović je zgradu Predsjedništva napustio zbog ranije planirane posjete Peri Gudelju vlasniku FIS Vitez koji se oporavlja na UKCS. Izetbegović je nakon sastanka istakao svoje viđenje rezultata ovog sastanka te je za razliku od Čovića kazao da rekonstrukcija Vijeća ministara nije potrebna. Također, Izetbegović je kazao da većina HDZ, BPS; A-Sda i SBIH još uvijek postoji, a na pitanje šta je konkretno s BPS-om s obzirom da iz ove stranke dolaze najave da oni ne žele u vlast Izetebegović je kazao:

– Postoje neke priče od Halilovića mlađeg, ali od predsjednika ove stranke takve priče još nikada nisu došle – istakao je Izetebegović.

On je kazao da SDA i HDZ čine okosnicu vlasti na gotovo svim nivoima u državi, a da će Čović imati sastanak sa Dodikom i Radončićem za kojeg misli da nije voljan ući u vlast.

Na pitanje novinara Patrije šta će se desiti ako se ipak desi da Radončić odluči ući u koaliciju sa HDZ-om Izetbegović je kazao kako sumanja u to, ali da je dobro da postojeća koalicija dobije nove partnere bar kad je u pitanju evropski odnosno reformski put BiH. Upitan zašto se i on nije sastao sa Radončićem odgovorio je da nema u planu učiniti to, a da očito i Radončić o tome ne razmišlja s obzirom na njegove izjave i ponašanje.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku