hamburger-icon

Kliker.info

Kafa za profesore : Krivične prijave protiv dekana i profesora PMF u Sarajevu

Kafa za profesore : Krivične prijave protiv dekana i profesora PMF u Sarajevu

02 Februara
21:00 2009

Uprava policije FBiH podnijela je krivičnu prijavu protiv devet osoba zaposlenih na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) i Institutu za genetiku u Sarajevu zbog sumnji da su zloupotrebom položaja nezakonito pribavili 300.000 KM. Prijavljeni su dekan PMF-a Muriz Spahić, te profesori Muharem Avdispahić, Emira Zovko, Safet Nurković, Rifet Hadžiselimović, Avdo Sofradžija, te Dubravka Šoljan. Osim njih, prijavljeno je i dvoje zaposlenih u Institutu s inicijalima B.A. i S.Š.U prijavi se navodi da su osumnjičeni 2007. godine reklamni prostor na zgradi Fakulteta iznajmili bez pismene saglasnosti Upravnog odbora i bez procedura o javnim nabavkama, čime su korisniku tog prostora pribavili korist u iznosu većem od 150.000 KM.Prema nezvaničnim informacijama, Emira Zovko je potpisala ugovor za postavljanje reklame na krov zgrade.Takođe, kako se navodi u prijavi, 2000. godine je, bez odluke Upravnog odbora, kupljen stan za više od 50.000 KM, a potom još jedan, vrijedan više od 80.000 KM, za osobu zaposlenu u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, tako što je novac uplaćen PMF-u kao donacija proslijeđena prodavcu stana.Prijavljeni Muharem Avdispahić je, kako saznajemo, sam sebi potpisao ugovor za kupovinu stana.Tužilaštvu su prijavljene osobe za koje se sumnja da su počinile nezakonitosti i osobe za koje se sumnja da su ih prikrivale.

Ured za reviziju institucija u FBiH ranije je upozoravao na nepravilnosti u poslovanju fakulteta, a zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su u više navrata postavljali poslanička pitanja o iznajmljivanju reklamnog prostora na krovu zgrade i o kupovini stanova za koje je porez plaćen s nekoliko godina zakašnjenja i, zbog kamata, u znatno većem iznosu.Revizori su naveli da su dva stana koja su bila vlasništvo PMF-a isknjižena iz imovine i data u vlasništvo osobama zaposlenim na fakultetu, a naknadno kupljena dva nova, za koja više godina nije plaćen porez.Ove obaveze su izmirene naknadno, od novca dobivenog za postavljanje reklame na krovu zgrade, iako je korisnik ovog reklamnog prostora nudio da u zamjenu za reklamu, učionice opremi novom računarskom opremom.Na PMF-u su nam juče kazali da dekan Muriz Spahić ne može komentarisati ove informacije, jer još nije upoznat s podnesenom prijavom. Kako su naveli, on bi se mogao oglasiti u javnosti.

Spahić je ranije negirao nezakonite radnje na PMF-u, tvrdeći da optužbe plasiraju nezadovoljni pojedinci.Iz PU FBiH kažu da nastavljaju kriminalističko-operativne radnje na ovom predmetu.Na kriminal na ovom fakultetu je ukazivao i bivši ministar obrazovanja u Vladi KS Emir Turkušić, koji je, nakon isteka mandata i po povratku na ovaj fakultet, dobio otkaz. O tome je u više navrata zastupnička pitanja postavljala zastupnica SDU u Skupštini Kantona Sarajevo Mirjana Deak."Sve što sam govorila i pitala, pitala sam na osnovu nalaza državnih institucija. Ta klika oko fakulteta je sebe sada dodatno zaštitila Zakonom o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, u kojem stoji da inspekcijski ili policijski organi ne mogu ući u fakultet bez odobrenja dekana. To se zove nepovredivost univerziteta", kaže Deakova.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku