hamburger-icon

Kliker.info

Kačavenda: Nemojte od Fate Orlović praviti Jovanku Orleanku

Kačavenda: Nemojte od Fate Orlović praviti Jovanku Orleanku

29 Aprila
06:11 2009

Na jučerašnjoj sjednici Međureligijskog vijeća (MRV) BiH, održanoj u Vladikinom dvoru u Tuzli, osim redovnih tačaka dnevnog reda izvršena je i primopredaja dužnosti predsjedavanja tim tijelom između dosadašnjeg predsjednika, vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića, i episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende.

Primopredaja dužnosti                     Osim novoizabranog i bivšeg predsjedavajućeg MRV-a, u radu sjednice učestvovali su i muftija sarajevski Husein ef. Smajić, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin, a jednom dijelu prisustvovao je i visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).Obraćajući se novinarima nakon preuzimanja funkcije na čelu MRV-a s jednogodišnjim mandatom, Kačavenda se na pitanje "Dnevnog avaza" kada će biti izmještena pravoslavna crkva iz dvorišta Fate Orlović, obrušio na medije tvrdeći da je "u napadima na vjerske zajednice na sceni tipičan komunističko-boljševički sistem te da pojedini mediji u pojedinim segmentima remete normalnu harmoniju života i ljubavi među ljudima".- Što se tiče Fate Orlović, nemojte od te čestite starice da stvarate Jovanku Orleanku.  Predmet je u završnoj fazi. Neće da se kaže istina od onih koji je znaju, a to je da se predmet nalazi u Općinskom sudu u Srebrenici, koji treba završiti jedan proces vezano uz zemljište koje je kupljeno da se izmjesti crkva – poručio je Kačavenda, tvrdeći da je Sud u Srebrenici kriv zato što crkva još stoji u dvorištu Fate Orlović.Problematizirajući pitanje restitucije vjerskih objekata u BiH, o čemu je bilo riječi i na jučerašnjoj sjednici, Kačavenda je napomenuo da "dok god SPC-u ne bude vraćena zgrada Bogoslovije u Sarajevu, nema ravnopravnosti naroda i narodnosti i vjerskih zajednica u BiH".

Restitucija objekata                   Kardinal Puljić izjavio je da su stavovi o restituciji prezentirani strukturama vlasti te očekuje da Vijeće ministara BiH donese krovni zakon o povratu imovine.- Stav Islamske zajednice u BiH je da svi vjerski objekti koji su porušeni u ratu budu vraćeni u prvobitno stanje. IZ je mišljenja da se vjerski objekti ne smiju i ne trebaju graditi na tuđoj imovini. Mi smo porušili jednu džamiju koja je dijelom bila izgrađena na tuđoj imovini i ako još ima takvih objekata, to ćemo uraditi ponovo – poručio je jučer muftija sarajevski Smajić.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku