hamburger-icon

Kliker.info

Jutros u Zagrebu preminuo Kemal Monteno

Jutros u Zagrebu preminuo Kemal Monteno

21 Januara
13:29 2015

KemoM11Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati, saznaje “Dnevni avaz”. Ovu informaciju Montenov sin Đani potvrdio je Halidu Bešliću, njihovom velikom porodičnom prijatelju.Od 2011. godine Kemal Monteno je bio na dijalizi. Na zagrebačkoj klinici Rebro urađena mu je transplantacija bubrega, a zbog problema sa dijabetesom 2012. mu je ugrađena i srčana premosnica.

Rođen je 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje i svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru, i to nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. Otad je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. Za “Šlager sezone” nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme Gradu i Domovini, svojevrsne himne “Sarajevo ljubavi moja” (1976) i “Zemljo moja” (1977).

U toku svoje više no bogate muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača-prijatelja. U toj muzičkoj saradnji sa tako zvučnim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić, Paula Jusić i drugi, Monteno nije gledao vlastitu korist, nego svojevrstan način druženja sa svojom rajom i prijateljima, svojstven jednom skromnom i plemenitom čovjeku kao što je Monteno.

Kemo, kako su ga zvali njegovi prijatelji, tokom 1990-ih s istim je kolegama izvođačima ostvario i niz velikih dueta, a pored gore navedenih za mikrofonom su mu se pridružili i: Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklijevska i drugi.

Svoju muzičku karijeru Kemal Monteno počinje u drugoj polovini 1960-ih godina nastupima na prestižnim domaćim festivalima zabavne muzike. Velike uspjehe bilježi na prvim festivalima “Vaš šlager sezone” u Sarajevu, gdje postaje miljenik publike svog rodnog grada i svojevrsni zaštitni znak Festivala.

Prvi nastup bio je još sa pjesmom “Lidija” 1967, koja je osvojila prvu nagradu, a uslijedile su antologijske pjesme kao: “Sviraj mi o njoj” (VŠS 1971), “Laž” (VŠS 1972), “Spavaj, cvijete moj” (VŠS 1973, koju je otpjevao Mahir Paloš), “Ljubavna bol” (VŠS 1977), a svojevrsnu himnu Sarajevu, pjesmu “Sarajevo ljubavi moja” pjeva na 10. jubilarnom Šlageru Sezone 1976.

Velike uspjehe Monteno je imao i sa nizom dalmatinskih šansona izvedenim na “Splitskom festivalu”. Između 1976. i 2005. Monteno snima niz pitkih šansona, u kojima je do izražaja posebno došla njegova sklonost prema italijanskoj kanconi i vedroj mediteranskoj kantolini.

Pjesme poput “Hiljade bijelih marama” (1976), “Cvite bili iz đardina” (1977), “Sunce djetinjstva” (1978), “Putovanja” (1978), “Adrijana” (1979), “Zvono djetinjstva”(1980), “Pričaju stare none”(1981), “Dobra večer, uzorita” (1983), “Produži lađo” (1984), “Zaboravi” (1995), “Kad ja ne mogu” (1997), “U meni imaš dom” (2002) i “Da je moja mandolina znala” (2005) ne samo da su potvrda tih Montenovih muzičkih sklonosti, nego i svojevsrtan dokaz stilske opredijeljenosti Kemala Montena kao autora i interpretatora. (Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku