hamburger-icon

Kliker.info

Justin Trudeau odgovorio Institutu za istraživanje genocida: Da li će Kanada ponovo otvoriti ambasadu u BiH?

Justin Trudeau odgovorio Institutu za istraživanje genocida: Da li će Kanada ponovo otvoriti ambasadu u BiH?

24 Augusta
16:48 2022

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi, predvođena Institutom za istraživanje genocida Kanada, ponovo je zatražila otvaranje ambasade Kanade u BiH. Pismo je upućeno premijeru Kanade Justinu Trudeauu. Iz njegovog kabineta na adresu IGK stigao je odgovor u vezi sa ovim pitanjem.

– Hvala vam za pismo u vezi sa ponovnim otvaranjem ambasade Kanade u BiH. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Ured premijera Kanade je vaše pismo poslao direktno Mélanie Joly ministrici vanjskih poslova, radi informasanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma, navodi se, između ostalog, u odgovoru.

Inače, IGK je prijedlog za ponovno otvaranje kanadske ambasade u BiH obrazložio na sljedeći način:

– U trenutnim geopolitičkim uslovima posebno je važno ponovo otvoriti kanadsku ambasadu u BiH. Trideset godina nakon agresije i genocida, BiH je suočena sa napadima na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i političko-pravni subjektivitet. Napadi su posebno eskalirali kako od strane susjednih država, tako i od pojedinih državnih subjekata međunarodne zajednice poslije ruske agresije na Ukrajinu.

Poricanje genocida u Srebrenici, negiranje sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu, slavljenje presuđenih ratnih zločinaca je dostiglo kritičnu tačku koja prijeti da izjednači žrtve i zločince, što bi bilo pogubno za budućnost BiH. Sve se to odvija u uslovima opasnog pojačanog uticaja Rusije na Balkan, posebno na BiH. Mnogi u BiH i Kanadi se plaše da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini i ugrozila evropsko jedinstvo, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat. 

Imajući to u vidu, Kanada treba ponovno razmotriti otvaranje ambasade u BiH. Bh. zajednica u Kanadi, probosanske državne snage, ali i mnogi istaknuti Kanađani smatraju da bi to značilo mnogo tako potrebnoj demokratizaciji bh. društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom, kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje, navedeno je u pismu.

Kako tvrde iz IGK šonovno otvaranje ambasade Kanade u BiH su podržali i članovi Kanadskog parlamenta Rob Oliphant i Matthew Green.

(Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku