hamburger-icon

Kliker.info

Julian Asange objelodanio : Savjetovao sam Snowdenu da bježi u Rusiju

Julian Asange objelodanio : Savjetovao sam Snowdenu da bježi u Rusiju

31 Augusta
09:38 2015

asange4Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je izjavio da je upravo on savjetovao bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena da zatraži azil u Rusiji, a ne u Južnoj Americi.”Snowden je naginjao Južnoj Americi, ali ja sam ga savjetovao da zatraži azil u Rusiji, uprkos nekim negativnim posljedicama, jer sam procijenio da postoji ozbiljan rizik da on u Južnoj Americi bude otet po nalogu [američke] Centralne obajveštajne agencije… kidnapiran i najvjerovatnije ubijen”, rekao je on u intervjuu za Times.

Assange je dodao i da je Snowden, bivši agent američke Nacionalne sigurnosne agencije, “bio svjestan spinovanja do kojeg će doći ako zatraži azil u Rusiji”.Assange je za Times kazao da još strahuje za svoj život, jer postoje izvjesna sigurnosna pitanja koja još nisu riješena.

“Dobijao sam prijetnje bombaškim napadom i ubistvom od raznih ljudi… Ja sam javna ličnost, veoma kontroverzna, i u Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog toga sam i dobijao prijetnje od nekih neuravnoteženih osoba”, poručio je Assange.

U svakom slučaju, on ne vjeruje da će ga američke vlasti oteti ili ubiti bespilotnom letjelicom, prenosi Tanjug.

Strah od izručenja

“Ja sam bijelac. Ako ne pređem na islam, nije mnogo vjerovatno da će me napasti dronom”, ocijenio je Assange.

Osnivač WikiLeaksa, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen za silovanje, strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči toj zemlji, bio izručen SAD-u, gdje bi mu se sudilo za jedno od najvećih iznošenja povjerljivih informacija u javnost u američkoj historiji.

Ekvador je Assangeu dao azil.

Američka administracija je Snowdena proglasila hakerom i izdajnikom, koji je ugrozio živote ljudi otkivajući obim špijunskog programa NSA-e, za koju je radio.

Snowdenovo objelodanjivanje da je NSA prisluškivanjem telefonskih privatnih razgovora prikupljala ogromne količine podataka o američkim građanima je, međutim, imalo velikog odjeka i primoralo Kongres SAD-a da donosi amandmane na zakone koji su nekad bili tajni.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku