hamburger-icon

Kliker.info

JP Morgan preuzeo Prvu republiku : Još jedna banka u Americi doživjela krah

JP Morgan preuzeo Prvu republiku : Još jedna banka u Americi doživjela krah

01 Maja
17:32 2023

Banka JP Morgan saopštila je da će kupiti većinski dio banke Prva republika, koja je tokom vikenda kolabirala i treća je u nizu američkih banaka koje nisu uspjele da se izbore sa krizom u protekla dva mjeseca.

Po dogovoru postignutom na aukciji, JP Morgan platiće 10,6 milijardi dolara američkoj Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC), za veći dio banke Prve republike.

JP Morgan je inače najveća banka u SAD.

Pošto je kupio bankarski gigant, novac klijenata banke Prve republike neće osiguravati vlada, kao što je to bio slučaj sa dvije banke.

Banka Silicijumske doline i Signature banka bankrotirale su u martu, i izazvale veliki stres na fiinansijskom tržištu, što je i slučaj banke Prve republike ponovo donio.

Banka Prve republike je ove godine izgubila 97 odsto svoje vrijednosti, a saopšteno je da je u prvom kvartalu izgubila 100 milijardi dolara.

Američka centralna banka – Federalne rezerve – konstatno je podizala referentnu kamatnu stopu od prošle godine, uprkos pozivima da uspore i da će izazvati previranja na bankarskom tržištu.

JP Morgan je preuzeo novac klijenata banke Prve republike, koji će oni sada moći da podignu u njihovim filijalama.

Sekretarijat za finansije SAD pozdravio je dogovor o preuzimanju.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku