hamburger-icon

Kliker.info

Josipović priznao poraz : Kolinda Grabar Kitarović predsjednica Republike Hrvatske

Josipović priznao poraz : Kolinda Grabar Kitarović predsjednica Republike Hrvatske

11 Januara
23:21 2015

Kolinda11Ivo Josipović  , kandidat lijevog centra i prvi predsjednik Hrvatske koji nije osvojio dva mandata, priznao je izborni poraz i čestitato Kolindi Grabar Kitarović, kandidatkinji desnog centra, koja je postala četvrti šef hrvatske države od osamostaljenja.

“Gospođa Grabar Kitarović pobijedila je u demokratskoj utakmici i zato joj još jednom čestitam. Istina, razlika među nama je vrlo mala, ali to je bit demokracije. Bit demokracije je da onaj tko dobije više glasova nosi pobjedu”, kazao je Jospivić pristašama u svom stožeru.

Prema preliminarnim rezultatima hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od 21.55 sati, prema prebrojanim glasovima sa 98 posto biračkih mjesta Kolinda Grabar Kitarović dobila je 50,54 posto glasova, a Ivo Josipović 49,46 posto glasova.

Danas  izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rođena je u Rijeci 29. aprila  1968. godine, a potiče iz mjesta Lubarska na Grobniku.Kako je napisala u biografiji na svojim službenim stranicama, prve godine njenog života obilježila su ‘prostrana polja, široke ravnice, beskrajno plavo nebo i šum Rječine, neprestani, nepresušni, uporni šum slapa podno naše kuće’.

Po završetku osnovne škole, upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španjolski jezik, a diplomirala je 1993. Po završetku studija učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).Više godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH U Kanadi. Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti, nakon čega je postala savjetnica u ministarstvu.

Od 2003. obnašala je dužnost ministrice europskih integracija, a kada su 2005. dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na funkciji ostala do 2008.
Karijeru je nastavila na funkciji veleposlanice RH u SAD-u koju je obnašala do 2011. godine, nakon čega je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.Kolinda Grabar Kitarović supruga Jakova Kitarovića upoznala je tokom studentskih dana, a majka  je dvoje djece, Katarine i Luke.

Prva je žena na čelu Republike, a u kampanji je, među ostalim, najavila da će odmah po preuzimanju dužnosti inicirati sjednicu Vlade koja bi trebala iznjedriti rješenja za dugotrajnu gospodarsku krizu. “Kad postanem predsjednica, prvo ću nazvati Zorana Milanovića i zatražiti da sazovemo sjednicu Vlade, da raspravimo o stanju u Hrvatskoj, ovoj dubokoj socijalnoj krizi u kojoj smo se našli. I ako nema rješenja, a sumnjam da ih ima jer dosad nije pokazao ništa, onda ću ga tražiti neka skupe svoje stvari i neka odu”, najavila je u kampanji Grabar Kitarović.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku