hamburger-icon

Kliker.info

Još se čeka Čović, Dodik van igre : U Sarajevu dogovorena koalicija SDA, DF-a i Saveza za promjene

Još se čeka Čović, Dodik van igre : U Sarajevu dogovorena koalicija SDA, DF-a i Saveza za promjene

09 Novembra
20:23 2014

Dogovor21Na sastanku koji je održan u zgradi Predsjedništva BiH delegacija SDA, DF i Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP) dogovorena je koalicija na državnom nivou, a predsjednici političkih stranaka potpisali su koalicioni sporazum.Kako je naglašeno, mjesto za potpise ostavljeno je za one političke opcije koje dijeli mišljenje sa  stavkama sporazuma. U sporazumu su navedeni programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH za mandatni period 2014.-2018. godina.

SDA, DF i Savez za promjene usaglasili su stavove oko pitanja koja se tiču stabiliziranja javnih financija, smanjenja javne potrošnje, uspostavljanje mehanizma koordinacije europskih poslova u BiH, te sprovođenja uknjižbe perpektivne vojne imovine, realizacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i imenovanja kandidata u državnim organima vlasti, javlja Oslobođenje..

Milorad Dodik je u prvoj reakciji za „Dnevni avaz“ najprije pitao „šta je to bilo u Sarajevu“?

– Ne pratim to, gledam utakmicu – pojasnio je.

Lider SNSD-a smatra, najprije da SDA, DF i SDS, nemaju dovoljnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.- Ne znam kako će oni to formirati. Oni očekuju da se HDZ njima priključi. Očito je ovdje, a to govori o licemjerju u politici u BiH, da SDA pokušava spasiti SDS. Njihovo partnerstvo i u toku rata bilo je iskreno, a ne ratujuće. U svakom slučaju, vidjet ćemo kako će se to razvijati.

Dogovor s HDZ-om

Mi vjerujemo u naš dogovor s HDZ-om. Na nivou RS imamo većinu. Partije su slobodne praviti savezništvo kako misle da im je najbolje. SDA pokušava igrati igru nezaobilaznog faktora, ali vidjet ćemo kako će se to završiti. Mislim da debelo griješe, ali to je njihova odluka – kaže Dodik.

On nije mogao govoriti o detaljima jer ne zna kako izgleda sporazum ove tri stranke i njihovih saveznika.- Ako je SDS rekao sve „da“ na ono što je SDA zatražila, onda je SDA u zabludi. Ustav BiH može se mijenjati isključivo sporazumom strana – potpisnica Dejtona, a strane u Ustavu su po definiciji entiteti. Nama je, na primjer, bilo ponuđeno da se „Sejdić-Finci“ riješi tako što će Parlament birati članove Predsjedništva BiH.

Mi smo SDA-u rekli nekoliko „ne“. Očito je SDS išao sa svim „da“. Ali SDA mora znati da od te politike nema ništa – izjavio je prvi čovjek SNSD-a.On je ocijenio da SDA nastoji provocirati nestabilnost u RS i dalje podjele dva bloka u tom entitetu.

– To je loša politika i dugoročno će se pokazati lošom i za SDA i ono što dogovaraju u RS – istakao je.Dodik je, nadalje, ponovio da SNSD ima 42 poslanika, „plus još nekoliko iz stranaka bloka oko SDS-a“.

– Nevjerovatno mi je da je DF saveznika našla u SDS. Sigurno misle da će preko te stranke destabilizirati RS. Ali to je njihovo mišljenje i njihova politika. Vidjet ćemo kako će to završiti. Mi nećemo biti dio toga. Tamo gdje je SDS vlast, nas nema.Što se Vlade RS tiče, mi ćemo već u srijedu-četrtak zakazati Kolegij Narodne skupštine RS, izabrati predsjednika, koji će doći iz redova DNS-a, ja ću položiti zakletvu kao predsjednik RS i dat ćemo inicijativu za izbor premijera koji će doći iz reda SNSD-a.Sve to može se završiti najkasnije do prve polovine decembra.

Što se tiče institucija BiH, ne vjerujem da se one mogu formirati prije februara-marta i vjerujemo u savezništvo s HDZ-om, jer smo na tome da u BiH održimo paritete koji su neophodni za njenu stabilnost. Da je bilo više razumijevanja kod Bošnjaka za poziciju Hrvata, imali bi već riješeno pitanje „Sejdić-Finci“, ali i mehanizam koordinacije i BiH bi imala status kandidata za članstvo u EU – rekao je Dodik.

On je ponovio da mu je legitimno nastojanje SDA i DF da napravi savez, ali da ispada kako je cilj samo destabilizacija RS.

– Uvjeren sam da će i neki iz SDS-a prozrijeti tu igru i da neće ostati u toj većini – naglasio je Dodik za Avaz).

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku